Roger og Trym fornyer norsk industri

De skal produsere stålprodukter, men med sitt fagbrev så blir Roger (22) og Trym (18) like mye prosjektledere og kunderådgivere som industriarbeidere.

Trym Støle Steen (t.v.) skal bli lærling innen produksjonsteknikk hos Trondheim Stål denne høsten, mens Roger Stavnes Syversen foran en 3D-modell på datamaskinen, allerede har jobbet der i ett år som produksjonstekniker.
Annonsørinnhold produsert av Adresseavisen Brand Studio

Vi møter de to hos Trondheim Stål, i bedriftens flunkende nye lokaler på Hofstad industriområde i Melhus. Her samler stålbedriften sine tidligere avdelinger i Fossegrenda og på Karivollen, Melhus.

Roger og Trym er på plass for å følge med installering av en hypermoderne og høyteknologisk maskinpark, som gutta skal jobbe med. Trondheim Stål har rundt 50 ansatte og er en allsidig stålentreprenør, som i tillegg er en betydelig underleverandør produkter og skjæretjenester i Midt-Norge.

Roger Stavnes Syversen (bildet under) tok fagbrevet som produksjonstekniker hos Trondheim Stål i 2016 og er nå i full jobb samme sted.

- Jeg trives veldig godt, slår han fast.

Trym Støle Steen har fått sommerjobb hos Trondheim Stål, før han starter opp som lærling fra høsten. Også han innen produksjonsteknikk.

Varierte arbeidsoppgaver

- Det virket som enda mer spennende enn industrimekaniker. Jeg tror det er en sjanse til å tenke mer helhet og få enda mer varierte arbeidsoppgaver, sier 18-åringen.

Sammen med OTEK (Opplæringskontoret for teknologifag, se faktaboks nederst) vil bedriften nå sette fokus på lærlingeordningen som rekrutteringsarena for framtiden. Mange bedrifter i norsk næringsliv mangler arbeidskraft og vil gjerne at flere ungdommer velger denne karriereveien. Fordelene er mange: Man får et fagbrev, man tjener penger under utdanning og man kan gå videre til teknisk fagskole eller høyere utdanning, om man ønsker det. Næringslivet etterspør dessuten ingeniører med fagbrev i bunn.

Produksjonstekniker Roger Stavnes Syversen studerer den fine sanda som Trondheim Stål henter helt fra Australia, for å ha best mulig råvarer til bruk i stålproduksjonen.

Roger kan bekrefte det. Etter lærlingtida og to år i jobb, så er han allerede en av bedriftens betrodde når det gjelder produksjonen av ulike stålprodukter. Foruten arbeidet med de to store laserskjæreanleggene, vannjet og kantpresser, så jobber han gjerne sammen med kundene om spesifikasjoner, tegner/3d-modellerer produktet, han legger en plan for produksjonen, programmerer maskinen og følger opp at kundene får det de skal ha.

- Det handler altså om både prosjekt-/ produksjonsledelse og rådgivning. For slik er den nye industrien. Maskinene er så avanserte og smarte nå at det ikke lengre er nødvendig å stå ved maskinen til enhver tid,men heller optimalisere prosesser slik at vi får utnyttet maskinparken best mulig. Da trenger vi en helt ny type medarbeidere, slike som Roger og etter hvert Trym, sier Stein Ivar Elstad, avdelingsleder for skjæreavdelingen hos Trondheim Stål.

Stein Ivar Elstad, avdelingsleder for skjæreavdelingen hos Trondheim Stål, slår gjerne av en spøk - som ikke ungdommene alltid henger med på!

Endringene i norsk industri skjer raskt. Behovet for kompetanse om digitale løsninger og moderne produksjonsmetoder, bare øker. Roger oppfordrer derfor både skoler og myndigheter til å tenke over hvordan man kan endre skolegangen raskt nok, til å fange opp de nye behovene.

- Å være produksjonstekniker var ikke noe tema for meg på skolen. Jeg skulle bli industrimekaniker, men så la jeg merke til hva Trondheim Stål ønsket av lærlinger. Jeg ble interessert og søkte. Det har jeg ikke angret på, for her stortrives jeg som sagt, med både jobben og gode kolleger, sier han, før vi går inn i de nye, lyse og trivelige produksjonslokalene.

Lønn under utdanning

Trym Støle Steen (bildet under) er nå ferdig med to år ved Byåsen videregående skole, der også Roger gikk. Som påtroppende lærling hos Trondheim Stål gleder han seg til å komme ut i arbeidslivet, samtidig som han får en utdanning.

- Det passer meg bra å lære mens jeg jobber. Så får vi se om jeg tar teknisk fagskole senere, sier Trym. Begge gutta synes modellen med lønn under utdanning er bra også. De kjenner mange som har valgt andre studier, og som kommer til å sitte med store studielån når de er ferdige.

- Greit å slippe det ja, samtidig som man kommer i gang tidlig i livet med en god utdannelse, sier Roger.

Stein Ivar bekrefter at Trondheim Stål gjerne legger til rette for videreutdanning.

- Vi ønsker kompetente og motiverte medarbeidere. Da er utdanning og gode muligheter på jobben, absolutt noe av det viktigste vi kan holde på med. Vi bruker å si at vår største ressurs er våre ansatte, sier Elstad.

Praktisk anlagt? Interessert i teknologi? TIP åpner mange dører!

Trondheim Stål sitt nye bygg i Hofstad næringspark i Melhus kommune.

Les også andre artikler om det å være lærling:

- Skulle hatt flere som Sander!

Adrian tar en utdanning det gnistrer av!

Derfor er Erlend og Sivert perfekte lærlinger for Servi i Rissa

Ingrid (18) er den moderne norske industriens ansikt

Kari (23) og Susann (19) vil utfordre mannfolkene

Sondre er lei av at yrkesfag snakkes ned