Den korte veien mellom bryggeriet og kjøkkenbenken har ført til et spesielt samarbeid

På E.C. Dahls Pub og Kjøkken forenes mat og drikke med «trøkk» på en helt unik måte i Trondheim.

E.C Dahls Pub og Kjøkken drives av daglig leder Alexander Skjefte og styreformann og medeier Roar Hildonen.
Annonsørinnhold produsert av Adresseavisen Brand Studio

- Det som skiller oss ut fra de andre restaurantene i byen, er jo vår tilknytning til bryggeriet. Vi er innovative på hvordan vi jobber med mat og drikke sammen, og kjøkkenet tenker hele tiden i nye retninger på hvordan de kan skape helt nye matopplevelser, sier Alexander Skjefte daglig leder ved E.C Dahls Pub og Kjøkken.

Som navnet tilsier ligger restauranten vegg i vegg med E.C. Dahls-bygget på Lade.

Bydelen, som ligger knappe 15 minutt til fots fra Solsiden, har virkelig fått en revolusjon de seneste årene. Det dukker stadig opp nye bedrifter i området, og det er mange med spennende planer for årene fremover, samt at området også har en enorm befolkningsvekst.

Dette inkluderer en av bydelens mest kjente landemerker - E.C. Dahls- bryggeriet.

Bryggeriet som ble opprettet av Erich Christian Dahl i 1856 slapp sin første øl på markedet i 1857. Produksjonen økte med tiden, og lokalene i Sukkerhuset på Kalvskinnet ble etter hvert for små for bryggeriet.

E.C. Dahls ble opprettet i 1856. I 1966 flyttet bryggeriet fra Sukkerhuset på Kalvskinnet til Lademoen.

Mer enn hundre år senere, i 1966 for å være eksakt, fusjonerte E.C. Dahls seg med Aktiebryggeriet og flyttet til Lademoen. Og det er fortsatt full fres i det karakteristiske hvite bygget på Østbyen.

Men lokalene har utviklet seg til å bli mye mer enn det var før.

Her kan du lese mer om restauranten

Slik samarbeider kjøkkenet og bryggeriet

Det er der E.C Dahls Pub og Kjøkken kommer inn i bildet. Spisestedet åpnet dørene på sensommeren i 2016, og det er gjengen bak To Rom og Kjøkken som står bak. Den korte avstanden mellom kokkene og bryggerne har skapt et spesielt samarbeid – som begge parter vinner på.

- Vi bruker ofte å hente ingredienser fra bryggeriet til matlagingen, gjerne til å lage sauser og kraft til maten. Sammen jobber kokkene og bryggeriet for å skape de helhetlige matopplevelsene, sier Skjefte.

– Det er mye artigere å lage mat med øl enn med vin, mener kjøkkensjef Andreas Thomas-Strømsland.

På kjøkkenet er det Andreas Thomas-Strømsland som styrer skuta. Til tross for sitt norskklingende navn, er den høyreiste kokken født og oppvokst i Nord-Amerika. Da vi møter ham er han i full sving på kjøkkenet, og kokken har flere spennende retter på gang. Med et smil om munnen steker han Dahls-pølser mens flammene stiger opp fra plata.

Noen sekunder senere finner han frem svijernet med restaurantens logo, varmer den opp og setter sitt stempel på en burger som får smaksløkene til å renne. Det er tydelig at han trives på jobb.

E.C. Dahls Pub og Kjøkkens signaturrett er deres egne tørrmodnede entrecôte. Tilbehøret består av grillet margbein, sopp, sølvbete, søtløk, bearnaisesaus og fries.

- Det er veldig spennende å jobbe her. Det er mye artigere å lage mat med øl enn det er med vin, mener Thomas-Strømsland.

- Hvorfor det?

- Det er vanskelig å finne opp hjulet på nytt i matlaging. Med her kan man være kreativ og eksperimentere en hel del, svarer kjøkkensjefen uten betenkningstid.

- Også er det et veldig bra teamarbeid over hele linja her. Vi har et samspill som gjør at vi vokser sammen. Da får man en større forståelse rundt hvordan ting henger sammen, legger han til.

Mat med «trøkk»

Så hva kan folk forvente seg når de besøker restauranten?

- Her får du veldig bra mat, og gode kombinasjoner som du ikke får så mange andre steder i Trondheim. Vi har kunnskapsrike og dedikert folk som er over gjennomsnittlig glad i det vi gjør, forklarer Skjefte.

Menyen skiftes ut jevnlig i takt med sesongene, men Skjefte trekker frem kjøkkenets egne tørrmodnede entrecôte som restaurantens signaturrett.

- Vi skal være veldig allsidig, og skal servere alt fra velsmakende pubretter til a la carte og større menyer. Vi griller mye, røyker kjøttet vårt og bruker en del chili og krydder – uten at maten nødvendigvis skal være veldig sterk – men det skal være litt «trøkk» i rettene, sier Skjefte.

På EC Dahls Pub og Kjøkken får du smakfulle krabberetter, som Shezuan-krabbe, Black Pepper-krabbe eller chilikrabbe.

I selve restauranten er det ingen hvite duker på bordene, men atmosfæren er til å ta og føle på. Restauranten har rundt 70 sitteplasser, men hvis du vil spise i fred og ro, så har du også muligheten til det. Kammerset er et koselig eget rom i restauranten, som kan ta imot et spisefølge på opptil 20 personer.

Speket og grillet laks med syltet daikon, reddik, mizuna, kimchi sesamfrø og wasabiemulsjon.

I lokalene finner du også en uformell pub der du fint bare kan stikke innom, finne deg en sitteplass sammen med venner.

– Vi har 60 sitteplasser i puben. Hvis dere kommer i en større gruppe, så kan det lønne seg å bestille bord i forkant, sier Skjefte.

Her kan du booke deg bord på E.C. Dahls Pub og Kjøkken

Kurs og historiefortelling

Om du vil oppleve mer enn mat og drikke, så har du muligheten til det også. Et populært tilbud er omvisning og historiefortelling.

Bryggeriambassadør Kristian Berger er vår guide og viser veien. En svært kort spasertur gjennom restaurantens trivelige bakgård og voilà – lukta av humle og malt begynner å pirre neseborene. Her sitter historien på veggen, bokstavelig talt, fordi veggene prydes av gamle bilder.

- Mange ønsker å få en omvisning først. Det er mulig for grupper å booke historiefortelling i bryggeriet, sier Skjefte.

Restauranten har også en stor og stilig bakgård med en egen bar med plass til 300 personer. Der har det blant annet blitt arrangert konserter, sommerfester, middager, mottakelser og til og med bryllupsseremoni.

- Vi skal satse veldig bredt og vi skal ha et tilbud som passer alle i byen, sier Berger.

Restauranten har en stor bakgård med egen bar.

Store flotte selskapslokaler

E.C Dahls Pub og Kjøkken arrangerer også flere kurs i mat og drikke. De fleste av disse samlingene foregår i restaurantens andreetasje. Der finner du fire rom, og alle er utstyrt med prosjektorer, lerret og lydanlegg. Rommene kan betjenes hver for seg, eller slås sammen til et stort rom.

- Disse selskapslokalene benyttes til små grupper, så vel som til lag opp til 160 personer. Her serverer vi mat etter gjestens valg fra våre selskapsmenyer, som omfatter både tre- og fireretters menyer, samt buffetalternativer. Vi har også et eget kjøkken i selskapsavdelingen som er tilrettelagt for matkurs, forteller Skjefte.

- Konseptet er veldig fleksibelt. Her arrangerer vi alt fra bryllup, bursdager, konfirmasjoner og julebord, til konferanser og firmafester, legger han til.

I andreetasjen finner du flotte selskapslokaler, som kan ta imot alt fra små grupper til 160 personer.

Erich Christan Dahl ønsket at bryggeriet skulle være åpen og inkluderende. Han inviterte blant annet andre bryggere inn og ga bort ølgjæren sin, slik at de kunne utveksle erfaringer sammen.

- Den ånden har vi tatt med oss i det nye bryggeriet. Folk kan også hente en del av gjærstammen vår, som er over 70 år gammel, slik at de kan brygge hjemme. Vi inviterer bryggere fra hele Norge, og foredragsholdere fra hele verden hit for å spre sin kunnskap, sier bryggeriambassadør Berger.

Historien er viktig for dem, men Berger forteller at de ikke skal se seg for mye tilbake.

Bryggeriambassadør Kristian Berger og daglig leder Alexander Skjefte ved E.C. Dahls Pub og Kjøkken ser for seg en lys fremtid på Lademoen.

- Det er jo fundamentet vårt, men vi ser fremover og ønsker å bruke fortiden til å skape fremtiden.

- Vi er allerede langt inn i fremtiden med tanke på hva vi har sett for oss av besøkende, men det er alltid plass til flere gjester. Østbyen er en kreativ bydel i sterk vekst. Vi ser for oss en lys fremtid her, avslutter Skjefte.