E.C. Dahls Pub og Kjøkkens signaturrett er deres egne tørrmodnede entrecôte. Tilbehøret består av grillet margbein, sopp, sølvbete, søtløk, bearnaisesaus og fries 

E.C. Dahls Pub og Kjøkkens signaturrett er deres egne tørrmodnede entrecôte. Tilbehøret består av grillet margbein, sopp, sølvbete, søtløk, bearnaisesaus og fries 

Den korte veien mellom øl-tankene og kjøkkenbenken har ført til et spesielt samarbeid

På E.C. Dahls Pub og Kjøkken forenes mat med «trøkk» på en helt unik måte i Trondheim.
E.C. Dahls Bryggeri

- Det som skiller oss ut fra de andre restaurantene i byen, er jo vår tilknytning til bryggeriet. Vi er innovative på hvordan vi jobber med mat og øl sammen, og kjøkkenet tenker hele tiden i nye retninger på hvordan de kan skape helt nye matopplevelser, sier Alexander Skjefte daglig leder ved E.C Dahls Pub og Kjøkken.

Som navnet tilsier ligger restauranten vegg i vegg med E.C. Dahls-bygget på Lade.

Bydelen, som ligger knappe 15 minutt til fots fra Solsiden, har virkelig fått en revolusjon de seneste årene. Det dukker stadig opp nye bedrifter i området, og det er mange med spennende planer for årene fremover, samt at området også har en enorm befolkningsvekst.

Dette inkluderer en av bydelens mest kjente landemerker - og ikke minst en av Trøndelags mest kjente merkevarer - E.C. Dahls.

Bryggeriet som ble opprettet av Erich Christian Dahl i 1856 slapp sin første øl på markedet i 1857, og det tok ikke lang tid før trønderne trakk produktet til sitt bryst. Ølet ble fort markedsledende i regionen, og lokalene i Sukkerhuset på Kalvskinnet ble etter hvert for små for bryggeriet.

E.C. Dahls ble opprettet i 1856. I 1966 flyttet bryggeriet fra Sukkerhuset på Kalvskinnet til Lademoen. 

E.C. Dahls ble opprettet i 1856. I 1966 flyttet bryggeriet fra Sukkerhuset på Kalvskinnet til Lademoen. 

Mer enn hundre år senere, i 1966 for å være eksakt, fusjonerte E.C. Dahls seg med Aktiebryggeriet og flyttet til Lademoen. Og det er fortsatt full fres i det karakteristiske hvite bygget på Østbyen.

Men E.C Dahls-lokalene har utviklet seg til å bli mye mer enn bare et tradisjonelt bryggeri.


Slik samarbeider kjøkkenet og bryggeriet

Det er der E.C Dahls Pub og Kjøkken kommer inn i bildet. Spisestedet åpnet dørene på sensommeren i 2016, og det er gjengen bak To Rom og Kjøkken som står bak. Den korte avstanden mellom kokkene og bryggerne har skapt et spesielt samarbeid – som begge parter vinner på.

- Vi bruker ofte å hente ingredienser fra bryggeriet til matlagingen, gjerne til å lage sauser og kraft til maten. Sammen jobber kokkene og bryggeriet for å skape de helhetlige matopplevelsene, sier Skjefte.


– Det er mye artigere å lage mat med øl enn med vin, mener kjøkkensjef Andreas Thomas-Strømsland. 

– Det er mye artigere å lage mat med øl enn med vin, mener kjøkkensjef Andreas Thomas-Strømsland. 

 

På kjøkkenet er det Andreas Thomas-Strømsland som styrer skuta. Til tross for sitt norskklingende navn, er den høyreiste kokken født og oppvokst i Nord-Amerika. Da vi møter ham er han i full sving på kjøkkenet, og kokken har flere spennende retter på gang. Med et smil om munnen steker han Dahls-pølser mens flammene stiger opp fra plata.

Noen sekunder senere finner han frem svijernet med E.C. Dahls-logo, varmer den opp og setter sitt stempel på en burger som får smaksløkene til å renne. Det er tydelig at han trives på jobb.

Kjøkkensjef Andreas Thomas-Strømsland setter sitt stempel på burgerbrødet. 

Kjøkkensjef Andreas Thomas-Strømsland setter sitt stempel på burgerbrødet. 

 

- Det er veldig spennende å jobbe her. Det er mye artigere å lage mat med øl enn det er med vin, mener Thomas-Strømsland.

- Hvorfor det?

- Det er vanskelig å finne opp hjulet på nytt med vin i matlaging. Med øl må man være kreativ og eksperimentere en hel del, svarer kjøkkensjefen uten betenkningstid.

- Også er det et veldig bra teamarbeid over hele linja her. Vi har et samspill som gjør at vi vokser sammen. Da får man en større forståelse rundt hvordan ting henger sammen, legger han til.

I lokalene finner du også en uformell pub med mye god drikke. 

I lokalene finner du også en uformell pub med mye god drikke. 

 

Mat med «trøkk»

Så hva kan folk forvente seg når de besøker restauranten?

- Her får du veldig bra mat, og gode kombinasjoner av mat og øl som du ikke får så mange andre steder i Trondheim. Vi har kunnskapsrike og dedikert folk som er over gjennomsnittlig glad i øl, for å si det slik. Vi har flere øl-sommelierer som er på jobb hele tiden, forklarer Skjefte.

Menyen skiftes ut jevnlig i takt med sesongene, men Skjefte trekker frem kjøkkenets egne tørrmodnede entrecôte som restaurantens signaturrett.

- Tanken er å lage mat som passer til øl. Vi skal være veldig allsidig, og skal servere alt fra velsmakende pubretter til a la carte og større menyer. Vi griller mye, røyker kjøttet vårt og bruker en del chili og krydder – uten at maten nødvendigvis skal være veldig sterk – men det skal være litt «trøkk» i rettene, sier Skjefte.

– Det skal være litt trøkk i maten, sier daglig leder Alexander Skjefte ved E.C. Dahls Pub og Kjøkken. 

– Det skal være litt trøkk i maten, sier daglig leder Alexander Skjefte ved E.C. Dahls Pub og Kjøkken. 

Til tross for at bryggeriet er deres nærmeste nabo, så byr de også på vin til gjestene sine. Men det er ikke ofte det blir etterspurt, ifølge Skjefte.

- Selv om folk er innstilt på vin til store selskap, er det ekstremt få som drikker vin her. Å drikke en humlet bayer til en kalvefilet hadde aldri slått dem før de kom hit. Det er mange som får seg en a-ha-opplevelse hos oss.

I selve restauranten er det ingen hvite duker på bordene, men atmosfæren er til å ta og føle på. Restauranten har rundt 70 sitteplasser, men hvis du vil spise i fred og ro, så har du også muligheten til det. Kammerset er et koselig eget rom i restauranten, som kan ta imot et spisefølge på opptil 20 personer.

Du har også muligheten til å nyte mat og drikke utendørs hele året. E.C. Dahls Pub og Kjøkken har en innglasset og oppvarmet uteservering. Dette lokalet kan også reserveres for grupper som for eksempel vil  ta seg en utepils, selv om gradestokken kryper nedover.

Speket og grillet laks med syltet  daikon, reddik, mizuna, kimchi sesamfrø og wasabiemulsjon. 

Speket og grillet laks med syltet daikon, reddik, mizuna, kimchi sesamfrø og wasabiemulsjon. 

 

Du trenger ikke å være tom i magen for å ta turen til E.C. Dahls Pub og Kjøkken. I lokalene finner du også en uformell pub der du fint bare kan stikke innom, finne deg en sitteplass og bestille god drikke et av byens største utvalg av øl på flaske og fat.

– Vi har 60 sitteplasser i puben. Hvis dere kommer i en større gruppe, så kan det lønne seg å bestille bord i forkant, sier Skjefte.

Øl- og matkurs

Om du vil oppleve mer enn god mat og drikke, så har du muligheten til det også. Et populært tilbud er omvisning og historiefortelling inne på det aller helligste – bryggeriet.

Bryggeriambassadør Kristian Berger er vår guide og viser veien. En svært kort spasertur gjennom restaurantens trivelige bakgård og voilà – lukta av humle og malt begynner å pirre neseborene. Her sitter historien på veggen, bokstavelig talt. Veggene prydes av gamle bilder fra området og du får også se hvordan et av Trøndelags sterkeste merkevarer blir skapt.

I selve restauranten er det ingen hvite duker på bordene, men atmosfæren er til å ta og føle på. 

I selve restauranten er det ingen hvite duker på bordene, men atmosfæren er til å ta og føle på. 

 

- Mange ønsker å få en omvisning først. Det er mulig for grupper å booke historiefortelling og ølsmaking, det er svært populært, sier Skjefte.

- Vi arrangerer også helaften, både til grupper og enkeltpersoner. Da får du med omvisning, ølsmaking og en fireretters middag med en passende øl til hver rett, legger han til.

I tillegg har de i fjor hatt kunstutstilling med Håkon Gullvåg, der kunstneren også har bidratt med å lage en unik øl som slippes til høsten.

Restauranten har også en stor og stilig bakgård med en egen bar med plass til 300 personer. Der har det blant annet blitt arrangert konserter, sommerfester, middager, mottakelser og til og med bryllupsseremoni.

- Vi skal satse veldig bredt og vi skal ha et tilbud som passer alle i byen. Vi skal være et folkelig sted for alle som ønsker å nyte god drikke, mat og kultur sammen, sier Berger.

Restauranten har en stor bakgård med egen bar. 

Restauranten har en stor bakgård med egen bar. 

- Lys fremtid

E.C Dahls Pub og Kjøkken arrangerer ølkurs, matkurs og ølkvelder. Her kan du se hvilken kurs som arrangeres i nærmeste fremtid.  

De fleste av disse samlingene foregår i restaurantens andreetasje. Der finner du fire rom, og alle er utstyrt med prosjektorer, lerret og lydanlegg. Rommene kan betjenes hver for seg, eller slås sammen til et stort rom.

- Disse selskapslokalene benyttes til små grupper, så vel som til lag opp til 160 personer. Her serverer vi mat etter gjestens valg fra våre selskapsmenyer, som omfatter både tre- og fireretters menyer, samt buffetalternativer. Oftest ifølge med anbefalt drikke fra bryggeriet. Vi har også et eget kjøkken i selskapsavdelingen som er tilrettelagt for matkurs, forteller Skjefte.

- Konseptet er veldig fleksibelt. Her arrangerer vi alt fra bryllup, bursdager, konfirmasjoner og julebord, til konferanser og firmafester, legger han til.

I andreetasjen finner du flotte selskapslokaler, som kan ta imot alt fra små grupper til 160 personer. 

I andreetasjen finner du flotte selskapslokaler, som kan ta imot alt fra små grupper til 160 personer. 

 

Erich Christan Dahl ønsket at bryggeriet skulle være åpen og inkluderende. Han inviterte blant annet andre bryggere inn og ga bort ølgjæren sin, slik at de kunne utveksle erfaringer sammen.

- Den ånden har vi tatt med oss i det nye bryggeriet. Folk kan også hente en del av gjærstammen vår, som er over 70 år gammel, slik at de kan brygge hjemme. Vi inviterer bryggere fra hele Norge, og foredragsholdere fra hele verden hit for å spre sin kunnskap. De fleste norske bryggeri og flere internasjonale brygg er representert i restauranten vår. Vi ønsker å være et sted for bred ølkultur, sier bryggeriambassadør Berger.

Historien er viktig for dem, men Berger forteller at de ikke skal se seg for mye tilbake.

Bryggeriambassadør Kristian Berger og daglig leder Alexander Skjefte ved E.C. Dahls Pub og Kjøkken ser for seg en lys fremtid på Lademoen. 

Bryggeriambassadør Kristian Berger og daglig leder Alexander Skjefte ved E.C. Dahls Pub og Kjøkken ser for seg en lys fremtid på Lademoen. 

 

- Det er jo fundamentet vårt, men vi ser fremover og ønsker å bruke fortiden til å skape fremtiden.

- Vi er allerede langt inn i fremtiden med tanke på hva vi har sett for oss av besøkende, men det er alltid plass til flere gjester. Østbyen er en kreativ bydel i sterk vekst. Vi ser for oss en lys fremtid her - med øl og mat hånd i hånd, avslutter Skjefte.


Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Brand Studio, en del av avisens annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post. Synes du denne type artikler ser spennende ut for din bedrift, ta gjerne kontakt på samme e-post.