Da Nora (19) flyttet hjemmefra ble hun overrasket over hvor mye ting koster

Det er ikke så enkelt å flytte hjemmefra for første gang. Det har Nora Mølmann erfart.

Nora Mølmann flyttet hjemmefra for første gang i sommer.
Annonsørinnhold produsert av Adresseavisen Brand Studio

Tromsøværingen Nora Mølmann flyttet i sommer hjemmefra for første gang. Da pakket hun kofferten og reiste over hundre mil sørover til Trondheim for å studere nordisk språk og litteratur ved NTNU.

- Jeg kom til byen en uke før skolestart, og det er jeg glad for. Selve flytteprosessen var et slit, det er mye som må planlegges før man flytter hjemmefra, sier Nora.

Reisen tok rundt 20 timer med bil. Nora og kjæresten tok turen som en liten ferie. Da de ankom Trondheim var ferien over. Neste stopp - en stor svenskeid møbelforretning på Leangen for å handle ting til leiligheten.

- Det var mye mer jobb enn forventet å flytte fra Tromsø, og det bør folk tenke over før de flytter hjemmefra. Men jeg er veldig glad for at jeg tok det valget. Jeg elsker Trondheim så langt, sier Mølmann.

Hva går egentlig pengene til når du flytter hjemmefra?

- Vanskelig å spare

Når man flytter hjemmefra og må handle varene selv, så får man seg noen aha-opplevelser i starten, forteller Nora.

- Første gang på butikken hadde vi planlagt å handle en gang i uka. Vi lagde en liste over alt vi trengte og en ukesmeny. Vi handlet for 1300 kroner og måtte kjøpe ting som såpe, oppvaskmiddel  og andre ting man kjøper sjelden. Jeg har aldri handlet for så mye penger før, så det var litt skummelt, sier Nora.

- En ting jeg opplevde som overraskende dyrt er krydder. Jeg har kjøpt kanel, men har ikke så mye annet enn det, legger hun til.

Nora Mølmann ble overrasket over hvor dyrt krydder er.

Hun tror at folk kan spare en del penger på å planlegge handleturene og se hva som er nødvendig å kjøpe.

- Jeg er veldig glad i å planlegge og ha alt organisert, så jeg synes det funker veldig bra. Da blir det også mye enklere å ha oversikt over hvor mye penger man har brukt, sier hun.

I tillegg anbefaler hun sterkt å handle en gang i uka. Hun og kjæresten har laget seg et regnskap med alle kvitteringener på matkjøp som de oppsummerer sammen hver måned.

- Sik blir det enkelt å se hva vi har brukt penger på. Vi har også fått oss et eget bankkort til fellesinnkjøp for mat. Vi handler for det meste mat på tilbud, men det gjør det ikke vanskelig å spise sunt likevel. Også har vi en egen «kosekonto» som går til kino eller restaurantbesøk. Sparekontoen får også noen kroner, men jeg synes det er vanskelig å spare når man har så lite penger, sier 19-åringen.

Nora og kjæresten handler mat en gang i uka. De tar vare på kvitteringene, slik at de har oversikt over hva de har brukt pengene på.

- Struktur er nøkkelen

Etter noen måneder på egne ben har Nora noen gode tips til deg som er i ferd med å forlate redet for første gang.

- Planlegg ordentlig før du drar. Vær tidlig ute og forbered deg på hva som venter.  Få råd fra foreldre, besteforeldre og venner. Når du tror du har tenkt på alt, er det alltid en ting du ikke har tenkt på, sier hun og ler.

Da hun bodde hjemme i Tromsø hadde hun en deltidsjobb og tjente sine egne penger. De eneste utgiftene hun hadde da var busskort og lunsj i kantina på skolen. Det gjorde at det var enklere å spare.

Nora mener struktur er viktig for å holde styr på økonomien.

Her i Trondheim har hun faktisk to deltidsjobber, men det betyr ikke at økonomien går av seg selv.

- Har man tid og mulighet bør man finne seg en deltidsjobb. Det går penger til ting her som det ikke gjør hjemme, så det blir fort trangt med bare studielånet, sier hun.

Deltidsjobb eller ei, hun tror studenter kommer langt ved å skape seg gode rutiner.

- Strukturen er nøkkelen når man flytter hjemmefra. Det er mulig å være fornuftig som student også, men det krever litt innsats. Og ikke minst- gode råd fra familie og banken hjelper, sier hun.

- Unge blir overrasket

Gode råd kan du få fra SpareBank 1 SMN. De tar unge på alvor, og ønsker å være landets smarteste bank for unge. Konserndirektør Nelly Maske har følgende råd til ungdom som skal flytte hjemmefra.

- Vi i foreldregenerasjonen har kanskje gjort ungdommen en bjørnetjeneste ved å ikke gi dem et ordentlig forhold til de faste utgiftene i hverdagen. Mange som flytter hjemmefra blir overrasket når strømregninga kommer for første gang. Vårt råd til ungdommen er å hold oversikten - pass på hva du bruker pengene dine på, sier konserndirektør Nelly Maske ved SpareBank 1 SMN.

Skjønner du hva unge mennesker trenger av en bank? Da er denne stillingen midt i blinken for deg!

Konserndirektør Nelly Maske ved SpareBank 1 SMN søker etter en person som skjønner hva unge mennesker trenger av en bank.

Over 12.000 unge mennesker er med i bankens kundeklubb, der du får gode tilbud, rabatter og ikke minst hjelpsomme råd rett i lomma. Nå ønsker de å få på plass en ny person som skal gjøre denne tjenesten enda bedre. Og de trenger din hjelp!

- Vi vet at de unge ønsker å vite mer om økonomi og få gode hverdagstips. For å styrke vår satsing mot unge skal vi nå ansette en person som virkelig forstår hvilke behov unge mennesker har, som snakker deres språk, vet hva de de er opptatt av og har kunnskap om hvilke kanaler vi må bruke for å nå dem, forklarer Maske.

Høres dette ut som jobben du leter etter? Da bør du klikke på denne lenka for å lese mer om stillingen.

Kundeklubben er viktig for dem, men de tror også det å kunne møte noen fra banken ansikt til ansikt vil være viktig fremover.

- Når de blir litt eldre og skal kjøpe sin første bolig, er det mange som setter pris på å kunne snakke med en rådgiver. Det gir en ekstra trygghet. Med kundeklubben og våre gode rådgivere ønsker vi å bryte barrierene, slik at det blir enklere for ungdommen å ta kontakt med oss - uansett hvilke spørsmål de har om økonomi, sier hun.