Her er alt du trenger å vite om Transform-festivalen i Trondheim

Musikalske godbiter fra hele verden, spektakulær dans og spennende foredrag - slik blir Transform-festivalen 2018!

Mambo Companeros skal bringe latino-rytmer til Trondheim og Transform.
Annonsørinnhold produsert av Adresseavisen Brand Studio

Fra 28. september til 7. oktober kan du få oppleve en smak av den store verden i Trondheim. Da sparkes festivalen Transform – Trondheim Internasjonale Festival i gang, og du kan glede deg til fantastisk musikk og dans fra fire kontinenter og over 20 ulike land, krydret med spennende foredrag.

Festivalen ble grunnlagt i 2005 av Trondheim kommune. Målet var å skape en multikulturell møteplass, og resultatet er i dag kjent som Transform.

- Festivalen bygger på mangfold. Vi ønsker å presentere artister på byens scener som er store i sine hjemland, men som sjelden eller aldri blir sett i Trondheim, sier festivalsjef Hill-Aina Steffenach.

Den offisielle åpningskonserten finner sted på Byscenen klokken 20.00 3 oktober.

- Da kan du få med deg den spektakulære konserten «Masters of Rythm» med Lions of Africa & Taal India. Det er perkusjonister i verdensklasse fra Senegal og India som står på scenen, og de skal levere en konsert av det sjeldne. I tillegg får du se en rekke av festivalens gjester opptre, sier Steffenach. Og artisten Igor Dunderovic – som var en del av Transform før han flyttet sørover, skal med sine musikalske anekdoter og skråblikk på samfunnet, lede oss gjennom kvelden.

Lions of Africa & Taal India skal holde en spektakulær åpningskonsert 3. oktober.

Her kan du lese mer om Transform-festivalen!

«Queen of Funk»

Det har ikke bare vært lett å få artistene til Norge og Trondheim. Artistene fra Senegal og India har møtt på visumtrøbbel, men det ordnet seg i siste liten.

- Det har vært litt småhektisk og vi jobber enda med løsninger, men det ordner seg alltid til slutt, sier festivalsjefen.

Det er et tettpakket program i disse dagene. I tillegg til åpningskonserten har Steffenach følgende anbefalinger til festivalgjengerne.

- «Queen of Funk» Manou Gallo, som avslutter på lørdagen, er en av verdens råeste bassister. Hun er fra Elfenbenskysten, og har i tillegg en spennende historie om oppveksten sin og hvordan hun kom i kontakt med musikk for første gang. Det blir en flott opptreden med flere gjesteartister på scenen med henne og bandet, sier Steffenach.

Manou Gallo fra Elfenbenskysten er en av verdens råeste bassister, mener festivalsjef Hill-Aina Steffenach.

Hvert år inviterer festivalen en av regionens musikere som jobber internasjonalt med ulike musikkuttrykk, til å være årets DreamTeam-artist. Artisten får i oppdrag å samle sitt DreamTEam av musikere og sette sammen en kosnert.

- I år er det selveste Jan Magne Førde som har fått utfordringen og som sammen med herlige YADOH serverer en forrykende forestilling på Dokkhuset fredag kl 20.00 Og de etterfølges av et stort balkanparty med Fanfara Tirana & Transglobal Underground, sier hun.

Latino-rytmer fra Trondheim

Det blir også hete latino-rytmer under Transform.

- Jeg vil også trekke frem Mambo Companeros med base i Trondheim og Oslo. 4. oktober spiller de en konsert til hyllest for latindronningen Gloria Estefan på Dokkhuset, og har med seg en utrolig dyktig sangerinne fra Cuba som heter Patricia Morales, sier Steffenach.

- På søndag avslutter de festivalen i Olavshallen sammen med over 100 dyktige ungdommer fra Trondheim Kulturskole. Det kommer til å bli kjempestort! Det er viktig å få unge folk i byen interessert i annen musikk, og få dem til å prøve andre ting, legger festivalsjefen til.

Det er ikke bare dans og musikk som har hovedrollen under Transform. Festivalen byr også på en rekke spennende foredrag fra inn- og utland.

- Mads Gilbert kommer 3. oktober. Han skal snakke om traumatiseringer, vold og krig, og hvordan vi kan komme oss videre som samfunn, sier Steffenach.

Her kan du kjøpe billetter til konsertene og foredragene

Foredraget «Underreported realities» finner sted i Litteraturhuset dagen etterpå.

- Der møter du dokumentarister, forskere og journalister som tar for seg saker som kanskje ikke alltid preger overskriftene her til lands, men som er viktig å kjenne til og debattere. Jerome Starkey som jobber i The Times i England kommer blant annet. Han var med å avsløre hvordan hemmelige amerikanske spesialstyrker opererte i blant annet i  Afghanistan, og det er også en del av den prisbelønte dokumentarfilmen Dirty Wars, sier Steffenach.

Alvorlige temaer, med andre ord. Men Transform skal først og fremst knytte folk fra alle verdens land tettere sammen her i Trondheim.

- På Transform kan folk forvente seg veldig høy kvalitet over hele linja. Det er virkelig en opplevelse. Her får du blant annet se og høre ting du verken har hørt eller sett før. Du får se hva mennesker fra andre land samler seg og fester til. Det handler om dans og glede, rett og slett, sier Steffenach avslutningsvis.

Her ser du hele programmet for festivalen:

2. oktober, Biblioteket, Rådhussalen kl. 18.30: Seminar og minikonsert - Our Identity – the Romas/Gipsy history, culture and situation in Europa today / Mini concert

3. oktober, Nova Kino sal 5 kl. 18.30: Seminar - Mads Gilbert – War Traumas and the Belief of the Future / In collaboration with PALKOM

3. oktober, Byscenen kl. 20.00: Åpningskonsert - Masters of Rhythm – Taal India & Lions of Africa + variety of artists

3. oktober, Ni Muser kl. 20.00: Konsert - Gadjo

4. oktober, Litteraturhuset, Magistratsalen kl. 17.00: Seminar - “Underreported realities”

4. oktober, Dokkhuset kl. 20.00: Konsert - Tarwa N-Tiniri

4. oktober, Dokkhuset kl. 21.00: Konsert - “A Tribute to Gloria Estefan” m/Mambo Companeros and Patricia Morales

4. oktober, Ni Muser kl. 20.00: Konsert - Couper/Oakes/McIntyre

5. oktober, Litteraturhuset, Kulturtorget kl. 19.00: Seminar - Godfather – the Secretary General who let the UN down

Jan Magne Førde og YADOH utgjør årets DreamTeam under festivalen.

5. oktober, Dokkhuset kl. 20.00: Konsert - DreamTeam artist – Jan Magne Førdes DreamTeam

5. oktober, Dokkhuset kl 22.00: Konsert - Transglobal Underground meet Fanfara Tirana

5. oktober, Ni Muser kl. 20.00: Konsert - Cheikh Ibrahim Fall and Griot Family

5. oktober, ISAK - Coffee Annan kl. 20.00: Konsert - Tarwa N-Tiniri

5. oktober, ISAK - Coffee Annan kl. 21.30: Konsert - DJ Chizzy – World Beat / Ibra Buwembo & Cathy Patra – Dancers

5. oktober, Antikvariatet kl. 20.00: Konsert - Moussa Diallo trio

6. oktober, Biblioteket kl 11.00: Childrens Transform

6. oktober, Dokkhuset kl 20.00: Konsert - Boundless – Jovan Pavlovic Trio w/Maher Mahmoud

6. oktober, Dokkhuset kl 21.30: Konsert - Manou Gallo Band with guests – Dawda Jobarteh (cora), Cheikh Ibrahima Fall (ballofon), Lions of Africa (percussion)

6. oktober, Antikvariatet kl 20.00: Konsert - Tarwa N-Tiniri

7. oktober, Byscenen kl 20.00: Konsert - Takao Minemoto and Audun Eriksen

7. oktober, Byscenen kl 21.00: Konsert - Vaya Quartet and Trondhjems Kvinnelige Studentersangforening

7. oktober, Olavshallen - Lille Sal kl 19.00: Konsert - Latin Rhythms – Mambo Companeros and Trondheim Kulturskole