I Østersund kan du oppleve juledrømmen fra barndommen

Årets koseligste høytid er rett rundt hjørnet. Jula betyr tid for spennende konsertopplevelser, ekstra god mat, hyggelig julehandel og samvær med familie og venner. I Østersund legger de sjela si i å skape god gammeldags julestemning, og kan skilte med et av de flotteste julemarkedene i Sverige.

I Østersund får du garantert julestemning.
Annonsørinnhold produsert av Adresseavisen Brand Studio

Er du en klassisk juleentusiast som får julestemning bare du hører ordet snø? Eller kanskje trenger du litt drahjelp for å komme i riktig stemning? Uansett burde Østersund være ditt neste stopp i tiden som kommer. Den snøsikre byen i Jämtland er kanskje Nordens koseligste juleby, med julelys i alle gater - og et hjerte for det tradisjonelle og hjemmelagde.

- Dette er en kompakt og liten by, noe som er med på å gi den spesielle stemningen når det nærmer seg jul. Østersund er for mange kjent som en flott by å feriere i på sommeren, men mange vet ikke at det er en unik juleby også, forteller markedsansvarlig i Visit Østersund, Elisabeth Richardsson.

På julemarkedet i Østersund blir du dratt tilbake til barndommens juledrømmer. Hva med en liten sledetur?

Julebyen ligger kun 3,5 timer unna Trondheim med bil, og tar du toget er du på plass innen knappe fire timer og havner da midt i sentrum av julebyen. Herfra kan du nesten kjenne lukten av brente mandler og små hjemmebakte julegleder.

Hvert år troner julemarkedet på toppen av det som garanterer julestemning i den svenske byen. Julemarkedet har lange tradisjoner bak seg, og har levd på gode omtaler av svenske medier over flere år. Markedet ligger i det historiske Jamtli, som på mange måter kan sies å være Østersunds svar på Sverresborg – bare i en litt større skala.

Her kan du lese mer om juleaktivitetene i Østersund!

Lokale og unike julegaver

Det store julemarkedet vil foregå 7. – 9. desember, og 300 forskjellige boder står klar til å tilby tradisjonsrik mat, drikke, klær og kunsthåndverk – alt som kan bringe deg tilbake til din barndoms drømmejul.

På markedet bugner det av små spennende boder, og det er ikke rart at over 20 000 tar turen hit hvert år. Her kan du stemme på det fineste juletreet, barna kan lage julepynt, ta et minneverdig besøk hos «tomten» i Lillhärdalsgården for å legge igjen årets ønskeliste og gå rundt å nyte et lite dryss julemagi i tiden før det hele starter.

- Man blir fort lokket av lukten av varm gløgg, duftende ferske kanelboller, brente mandler og pepperkaker som smaker akkurat slik mormor laget dem. Og kanskje ligger det mange potensielle julegaver og venter - for de som ønsker å gi bort noe som er litt annerledes, forteller Richardsson.

Både på julemarkedet og i Østersund sentrum finner du et rikt utvalg av shoppingmuligheter.

Tradisjonelle elementer fra gode gamledager setter sitt preg på julemarkedet, og med en hest og sledetur vil man garantert føle julestemningen sige på.

- Jeg liker å tro at tradisjoner, samvær, og de ekte opprinnelige smakene av hjemmelaget er viktige for oss i førejulstiden. I fjor fortalte en norsk familie at julemarkedet var som å være med i en episode av Jul i Svingen. Jeg måtte google det da, men forstår nå at det var en stor kompliment, smiler Elisabeth.

Tradisjonell julemagi

Det ligger mye spennende historie i Østersund, og i anledning julehøytiden åpner de et helt spesielt julemuseum fra 1. desember- 6. januar.

- Jamtli Sveriges Julmuseum er populært, spesielt for barna. Der kan man lage alt fra adventskalender, ha juleverksted og gammeldags pepperkakebaking. For de voksne juleentusiastene vil det bli både julekortutstilling og foredrag om svenske juletradisjoner, kan Richardsson fortelle.

Her kan du lese mer om Jamtli Sveriges Julmuseum!

I Østersund kan du oppleve magiske øyeblikk også om vinteren.

Om sommeren er brorparten av de norske turistene i Østersund trøndere. Nå ønskes det at de glade nordboere endelig skal få oppleve hvor eventyrlig Østersund kan være når snøen lager en perfekt ramme rundt julebyen.

- I tillegg til julemarkedet og Jamtli Sveriges Julmuseum kan shoppeglade besøkende også ta turen innom Østersund sentrum for en god førjulshandel. For de som er glad i musikk kommer det også flere juleshow i desember og konsert med blant andre Niklas Strömstedt, Christer Sjögrens og Cajsa Stina Åkerström, forteller Richardsson.

Her finner du en kjempestor variasjon av små, koselige butikker. Vil du handle inn litt lokalt håndverk, har du mye å velge mellom fra blant annet byens glasshytte. Du finner også flott, svensk design i mange av butikkene i sentrum. Et smykke fra det svenske merket Snö of Sweden kan være en perfekt julegave, du har i hvert fall nok å velge blant i smykkegigantens outlet-butikk.

Oppvarming til VM

Hvert år har de julegrantenning på torget i Østersund, og i år vil det store juletreet være heldekket med oransje juletrepynt. Oransje er den offisielle fargen til skiskytter-VM som smeller i gang i Østersund 7. - 17. mars 2019, og oransje juletrepynt er bare oppvarmingen til VM-festen.  Det blir en kjempestor folkefest i hele byen og masse spenning med norsk-svenske dueller på arenaen.

-  Etter jul vil hele byen bli dekorert med oransje pynt, og det er mye annet spennende som skjer før selve VM setter i gang. Vi gleder oss masse til dette, og håper selvfølgelig at trønderne tar turen dit også, legger hun til.

Her kan du lese mer om skiskytter-VM i Østersund!