Unit former fremtiden til Kunnskaps-Norge

Unit leverer digitale tjenester til kunnskaps-Norge, og skal sørge for at vi også i fremtiden har de verktøyene vi trenger for forskning, utdanning og undervisning. Nå er de på jakt etter seks nye toppsjefer.

Unit holder til i Teknobyen i Trondheim og på Majorstua i Oslo.
Annonsørinnhold produsert av Adresseavisen Brand Studio

I Teknobyen i Trondheim og på Majorstua i Oslo finner du Unit - direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning. De ble etablert i 2018 da de tre organisasjonene BIBSYS, CERES og deler av Uninett ble slått sammen av Kunnskapsdepartementet.

Roar Olsen, direktør ved Unit, oppsummerer oppstartsåret på følgende vis.

- De første ordene som treffer meg er; hektisk og utrolig artig. Det er privilegium å være med på dette og skape noe nytt innenfor IKT-feltet i Norge, sier Olsen.

- Og så er det veldig inspirerende å se hvordan de ansatte som har jobbet i de forskjellige virksomhetene har tatt denne prosessen. De har vært kjempepositive, legger han til.

- Samfunnsoppdraget vårt er å være en nytenkende pådriver for digitalisering, sier direktør Roar Olsen ved Unit.

Pådriver for digital utvikling

Unit leverer et bredt spekter av tjenester til forskning og høyere utdanning. De har også en sentral rolle i regjeringens digitaliseringspolitikk. Direktoratet har som oppgave å følge opp strategier og retningslinjer fastsatt av Kunnskapsdepartementet, og skal videreutvikle initiativer fra universitets- og høyskolesektoren og andre relevante aktører.

- Samfunnsoppdraget vårt er å være en nytenkende pådriver for digitalisering. Vi skal utnytte ny teknologi for å effektivisere, bedre kvaliteten og sikre tilgang til kunnskap. Vår visjon er at vi driver Kunnskaps-Norge fremover, forklarer Olsen.

Her kan du lese mer om vedtektene til Unit

Når de jobber med hele 45 forskjellige tjenester, utvikler nye og setter retningslinjer for fremtidens utdanning og forskning, sier det seg selv at arbeidsdagene er varierte.

- Jeg pleier å presentere oss som en leveranseorganisasjon. Vi leverer store systemer og IKT-løsninger på tvers av sektorene. En vanlig arbeidsdag er preget av samarbeid. Vi har ansvar for et enormt spekter av fagområder, og må derfor spille hverandre gode. Vi må være sikre på at vi lager noe som universitetene, høyskolene og forskningsinstituttene etterspør, sier Helga Meisfjord, HR-sjef ved Unit.

Setter ideer ut til handling

Unit består av 200 kreative ansatte, som er fordelt på hovedkontoret i Trondheim og avdelingskontoret i Oslo.

Tilsammen omsetter de for 520 millioner kroner årlig, og forvalter avtaler for rundt 750 millioner kroner. De betjener 220 virksomheter innen høyere utdanning, forskning og formidling, og leverer rundt 45 ulike systemer og tjenester til disse. Den mest kjente tjenesten er kanskje Samordna opptak.

HR-sjef Helga Meisfjord og kommunikasjonsrådgiver Mattis Daae ved Unit kan fortelle om varierte arbeidsdager som er preget av samarbeid.

- Vår rolle er å tenke fremover og være forberedt på utviklingen som kommer. Vi skal sette ideer ut til handling, ha kontroll på alle utviklingsprosjektene og få lansert nye tjenester og tilbud som gir mest verdi for sektoren, sier Olsen.

Et av prosjektene de jobber med å videreutvikle er Vitnemålsportalen.

- Her er alle vitnemålene dine fra høyere utdanning samlet på et sted, og dette skal utvides med blant annet vitnemål fra fagskoler. Målet er at det skal være enkelt å finne og bruke videre. Du kan også gi bedrifter og organisasjoner tidsbegrenset tilgang til vitnemålene dine når du søker jobb, forteller Olsen.

Vitnemålsportalen er tilknyttet de største rekrutteringsbyråene, slik at du enkelt kan laste opp vitnemålene dine når du søker jobb. Dette gjør også rekrutteringsbyrået og arbeidsgiver sikre på at vitnemålet er riktig. På denne måten blir Vitnemålsportalen også et verktøy mot vitnemåls-svindel.

- Dette er et eksempel på at digitalisering på riktig måte gir store gevinster og kan være med å forenkle prosesser, sier Olsen.

Ansetter seks toppledere

Unit har også fått en ny myndighetsrolle. Nå skal de sammen med virksomhetene lage felles handlingsplaner for digitalisering innen forskning og høyere utdanning på vegne av Kunnskapsdepartementet. Olsen tror at samarbeid på nasjonalt nivå er en viktig brikke for å heve kvaliteten og henge med på digitaliseringen innen utdanning og forskning.

- Før var det et mål om å være best på utdanning nasjonalt. Nå ser vi en dreining mot at utdanning og forskning ikke lengre er bundet av landegrenser og lokasjoner. Skal Norge stå sterkt mot den internasjonale konkurransen må vi samarbeide og finne de beste digitale løsningene for våre utdanningssteder og forskningsinstitusjoner, mener Olsen.

Unit ble etablert i 2018 da de tre organisasjonene BIBSYS, CERES og deler av Uninett ble slått sammen av Kunnskapsdepartementet.

Direktoratet skal nå realisere et nytt organisasjonskart. Derfor er de på utkikk etter seks nye toppledere, og rekrutteringen er allerede i gang. Selv om det er seks vidt forskjellige stillinger, har Olsen noen tanker om hva de er på utkikk etter.

- Det som er spennende med å sette sammen en helt ny ledergruppe, er at vi kan velge ut kandidater som utfyller hverandre og til slutt skal utgjøre et sterkt team. Vi ønsker forskjellighet i faglig bakgrunn, kjønn, alder og personlige egenskaper, forteller Olsen.

- Vi er jo en organisasjon i utvikling, og ser etter toppledere som kan se utviklingen i sektoren både i dag – men også i fremtiden. Vi ønsker oss ledere som kan se de tjenestene  som ikke finnes ennå, kan være med å forme dem, og har gjennomføringskraft til å realisere og navigere mellom ulike interessenter, legger Olsen til.

Kontakt Visindi

Unit jobber sammen med Visindi om ansettelsene. Visindi har stor faglig og bransjemessig bredde, og leverer tjenester innen rekruttering og utvelgelse av toppledere, styremedlemmer og andre nøkkelroller.

I tillegg gjennomfører de team- og lederutvikling, rådgivning, coaching og karriererådgivning. Kundene er aktører innen de fleste bransjer, både fra privat og offentlig sektor.

Her kan du lese mer om stillingene til Unit: