Stine Dyrhaug, autorisert finansrådgiver ved SpareBank 1 SMN, oppfordrer familier til å planlegge godt før de kjøper bil. 

Stine Dyrhaug, autorisert finansrådgiver ved SpareBank 1 SMN, oppfordrer familier til å planlegge godt før de kjøper bil. 

Kjøper du dyr bil kan boligdrømmen ryke

Stine Dyrhaug er småbarnsmor og jobber til daglig med å gi gode råd til folk som skal kjøpe seg bil. Hun anbefaler alle familier til å planlegge bilkjøpet like nøye som boligkjøpet.

Stine Dyrhaug (28) er autorisert finansrådgiver ved SpareBank 1 SMN. Hun er også gift, og har et barn som blir snart to år.

Til daglig gir hun familier gode råd før de skal gjøre en av de store investeringene i livet – nemlig bilkjøp.

Med erfaringen fra jobben i banken visste hun allerede før hun ble mor at familien trengte en større bil. Og ikke minst at bilkjøpet måtte planlegges godt.

- Jeg så fort at vi trengte noe større enn det vi først så for oss. Vi er en aktiv familie som har mange fritidssysler, som tar opp mye plass i bilen, sier Dyrhaug.

Planlegge barn og bil

Tidligere hadde hun og mannen en helt vanlig liten bybil, som de hadde benyttet seg av i mange år.

- Den gjorde bruken sin, men etter hvert som vi ble mer etablert gikk vi over til en stasjonsvogn. Det handlet mye om det praktiske, som for eksempel større bagasjeplass. Men for oss, og sikkert mange andre småbarnsforeldre, var trygghet og sikkerheten i kjøretøyet veldig viktig. Bilkjøpet planla vi samtidig som vi planla å få barn sammen, forteller hun.

Og nettopp planleggingen rundt bilkjøp mener hun flere burde tenke på.

- En familieforøkelse har store konsekvenser for familien på mange forskjellige vis. Ikke minst økonomisk, sier hun.

Hun mener at det viktigste verktøyet familien kan ta i bruk for å planlegge bilkjøpet er et finansieringsbevis, som du kan skaffe deg gratis her.

- Det tar bare noen par minutter, og er gratis og helt uforpliktende. Finansieringsbeviset gir deg en ramme på hvor mye du kan bruke på en ny bil, og varer nesten livet ut. Det er en fin måte å planlegge fremtiden på, sier Dyrhaug.

Stine Dyrhaug er autorisert finansrådgiver ved SpareBank 1 SMN.  

 

Prioriterte bolig foran bil

Med finansieringsbeviset på plass, er du godt rustet til å kjøpe en ny bil til familien. Dyrhaug mener det er viktig å tenke på at finansieringsbeviset bare gir en ramme.

- Som regel trenger man ikke en splitter ny bil med alt av tilleggsutstyr. For min families del tok vi oss ikke råd til å kjøpe en kjempedyr familiebil. Jeg visste at det kunne gå utover egenkapitalen vår, som vi hadde tenkt til å bruke på en større bolig i framtida, legger Dyrhaug til.

For å bruke for mye penger på en ny familiebil kan gi ringvirkninger flere år senere.

- Vi har mange kunder som har et for dyrt billån i dag, og ikke får kjøpt bolig. Hadde vi kommet i kontakt med dem tidligere, kunne vi ha gitt dem gode råd slik at de ikke havnet i denne knipa, sier Dyrhaug.

Slik skaffer du deg bilfinansieringsbevis

Vil du vite hvor mye penger familien din har å rutte med ved et bilkjøp?

Det svaret får du ved å skaffe deg et bilfinansieringsbevis fra SpareBank 1 SMN.

Slik går du frem:

  • Klikk deg inn på denne lenken
  • Følg de enkle instruksene på siden.
  • Når det er gjort sender du inn - og om kort tid får du svar på hvor mye penger du kan låne

Hvis du og familien har andre spørsmål om bilkjøpet, er det bare å ta kontakt med banken.

- Vi ønsker å tilby deg og familien god økonomisk rådgivning hele veien. Kanskje noen som kjøper seg en familiebil i dag, trenger en større bil om noen år frem i tid. Eller så har muligens familien andre drømmer som koster penger i fremtiden. Da er det greit å planlegge økonomien. Vi i SpareBank 1 SMN tenker langsiktig, og prøver å være litt i forkant for kundene våre, sier Dyrhaug.

Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Brand Studio, en del av avisens annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post. Synes du denne type artikler ser spennende ut for din bedrift, ta gjerne kontakt på samme e-post.