Trøndersk torvtak pryder en av landets største turistattraksjoner

Det store administrasjonsbygget som tar imot gjestene i Hunderfossen trengte et grønt og levende tak. Da valgte de Fossli AS på Frosta.
Fossli AS

Hunderfossen Familiepark har nærmere 300.000 besøkende hver sommer, og er med det en av Norges største turistattraksjoner.

Når du kommer til parken er noe av det første som møter deg et flott administrasjonsbygg. Rett før sommeren 2018 ble det bestemt at bygget skulle bli enda flottere.

- Vi skulle utvide kontorbygget ved hovedinngangen, og skulle legge 300 kvadratmeter med torvtak. For å rekke sesongåpningen valgte vi en ferdig torvløsning som passet for oss, sier Hogne Høstmælingen, direktør ved Hunderfossen Familiepark.

- Googlet etter løsninger

Han forteller videre at de vurderte å bruke jord og gressfrø for å legge taket, men den tanken la de ifra seg.

- Det kunne ha resultert i en del støvføyk, som kunne ha vært ubehagelig for gjestene. Derfor begynte vi å google etter andre løsninger, forteller Høstmælingen.

Google-søket resulterte i at de endte opp med torvtakspesialisten Fossli AS, som holder til på Frosta.

Fossli er en familiebedrift, som har vært i drift siden sekstitallet.

- Det var min far som startet bedriften. Han jobbet med blomsterjord og dekorerte Trondheims bygater. Om sommeren plantet han blomster, før jul pyntet han gatene med girlander og juletrær. Så har det bare utviklet seg, sier Kirsten Fossli, daglig leder for Fossli AS.

Kirsten Fossli, daglig leder i Fossli AS, leverer torvtak i både inn- og utland. 

Har du spørsmål om torvtak? Les mer på Fossli AS sin hjemmeside

- Vedvarende trend

Fossli jobber mye med produktutvikling. På midten av nittitallet startet de å produsere torvtak. I dag har de kunder i Norge, Sverige og Finland.

Fossli forteller at de leverer torvtak til hus, hytter og næringsliv.

- Torvtak er en vedvarende trend, og det er ingenting som tyder på at den trenden er i ferd med å dabbe av. Snarere tvert imot, sier Fossli.

Klimaendringer medfører større nedbørsmengder over kortere tid, og da vil torvtaket være et magasin for vann – en vannfordrøyning – før vannet renner ned på bakken og ned i avløpsrør. Spesielt i tettere bebyggelse kan torvtak være et godt tiltak for å ha bedre kontroll på vannet.

Hun forteller videre at kundegruppen er stor og variert. Og at det er flere grunner til at folk vil ha et grønt og levende tak.

- Hovedgrunnen er rent estetisk, at det ser bra ut. Men flere og flere ser på torvtak som et grønt valg. Bokstavelig talt, sier Fossli.

- Torvtak er en vedvarende trend, sier Kirsten Fossli. 

 

Torva i seg selv er fornybar ressurs, selv om det går litt sakte. I tillegg suger torva til seg karbondioksid som en svamp, og fører til renere luft i næromgivelsene.

Fosslis miljøengasjement er viktig for dem. De bruker restprodukter fra annet næringsliv, og har siden åttitallet brukt økologiske produkter ved å kompostere ku- og hønsegjødsel til bruk i sine produkter.

Her kan du lese mer om miljøtiltakene hos Fossli AS

Grønne blokker

Det finnes flere måter å få torv på taket på. Hvis du liker å gjøre ting selv, kan du bestille torvtak i 50-liter sekk. Der får du med riktig frømengde, pluss en bruksanvisning som viser deg hvordan det skal gjøres.

Det aller enkleste er den løsningen Hunderfossen gikk for - torvtak i blokk.

- Vi er den eneste i Norge som tilbyr torv-blokker med grønt gress på. Kort fortalt, så er det vår 1-2-3 løsning, sier Fossli.

Her kan du lese mer om de forskjellige torvtak-løsningene

Høstmælingen ved Hunderfossen er svært fornøyd med torv-valget.

- Vi fikk det løfta rett på taket med hjelp fra Fossli. Det gikk veldig fort å få torva på taket, sier Høstmælingen.

Hogne Høstmælingen, direktør ved Hunderfossen Familiepark, er veldig fornøyd med jobben Fossli AS har gjort. 

 

Hunderfossen har over hundre bygninger med grønt tak. Høstmælingen ser ikke bort ifra at det blir trøndersk torvtak på flere av takene i familieparken etter hvert.

- Vi er veldig fornøyde med resultatet, og vi har fått en profesjonelt god oppfølging av Fossli i etterkant. Det blir nok Fossli vi kommer til å kontakte neste gang vi skal ha et nytt ferdig torvtak, sier Høstmælingen avslutningsvis.

Drømmer du om torvtak på hytta eller boligen? Da bør du ta kontakt med Fossli

Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Brand Studio, en del av avisens annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post. Synes du denne type artikler ser spennende ut for din bedrift, ta gjerne kontakt på samme e-post.