- Dieselmotoren har fått et ufortjent dårlig rykte

Motorene blir stadig mer miljøvennlige og bilgiganter investerer store summer i ny teknologi for å gjøre diesel grønnere. Dieselbilene er langt fra død, og kommer neppe til å forsvinne med det første, mener merkeforhandlerne i Trondheim.
Merkeforhandlerne i Trondheim

Er du på utkikk etter en ny bruktbil og lurer på hvilken drivlinje du burde velge? Mange er kanskje skeptisk til å kjøpe en bil med dieselmotor i disse dager, men merkeforhandlerne i Trondheim er av en annen oppfatning.

- Jeg føler at dieselmotoren har fått et ufortjent dårlig rykte. Renseteknologien har utviklet seg enormt og blitt så bra at diesel vil leve godt i mange, mange år, sier Bjørn Lunde, salgssjef for Motor-Trade på Tiller i Trondheim.

Ny test med super-resultat

En helt ny test som ble gjennomført av ADAC, som er tyskernes versjon av NAF, viser at nye dieselbiler er langt bedre enn sitt rykte, skriver Finansavisen i sin papirutgave 26. februar 2019.

Testen viser at dieselbiler med den nyeste renseteknologien har nært nullutslipp av nitrøse gasser, også kjent som NOx.

Mercedes-Benz C220 d ble målt til 0 milligram per kilometer, mens en BMW 520d kun slapp ut 1 milligram NOx per kilometer, ifølge Finansavisen.

Ingen av bilene i testen brøt grensen på 80 milligram per kilometer.

- Kravet på 80 milligram per kilometer er en del EURO VI-kravet, som er satt av EU. De har ført til enorme forbedringer blant dieselbilene, og reduserer NOx-utslippene med opptil 80 prosent, sier Tor Andre Weiseth, bruktbilsjef ved Møller Bil i Trondheim.

Merkeforhandlerne i Trondheim (Her representert ved Trond Sjøholt fra Melhus Bil, Stine Jensås Andersen fra Nardo Bil, Kjell Valen fra Bilia, Arild Smaavik fra Prøven Bil, Bjørn Lunde fra Motor-Trade og Dag Rune Borch fra Sulland Trondheim) spår en god fremtid for dieselbilene. 

LES OGSÅ: 8 gode grunner til å kjøpe bruktbil i Trondheim

Satser stort på diesel- og bensin

Flere av verdens største bilforhandlere mener at dieselbiler har en lang levetid. Høsten 2018 ble det klart at Daimler AG, som blant annet eier Mercedes-Benz, investerer stort på å utvikle fremtidens diesel- og bensinmotorer. Når vi sier stort, så mener vi det.

Bilgiganten putter hele 70 milliarder kroner i prosjektet, skrev Fædrelandsvennen i sin papirutgave 11. oktober 2018.

- I 2025 forventer Daimler at elbiler vil utgjøre mellom 15 og 25 prosent av deres globale salg. Det vil derfor være et klart overtall av bensin- og dieselmotorer i årene fremover, sier Lunde.

Det vil si at det vil være mange dieselbiler tilgjengelige på bruktmarkedet fremover. Merkeforhandlerne mener derfor at det trolig ikke vil være mer miljøvennlig å kjøpe en nullutslippsbil i årene som kommer.

- Vi har behov for alle drivlinjene våre, og vi har behov for dem i lang tid fremover. Hvis du skroter en moderne, brukt dieselbil for å kjøpe en splitter ny nullutslippsbil, så er ikke det særlig bra for miljøet. Hvis du har en eldgammel dieselbil, så bør den selvsagt byttes ut med en mer moderne modell, sier Kjell Valen, bruktbilsjef ved Bilia.

Du finner alle bruktbilene fra merkeforhandlerne på abruktbil.no!


Ser du etter en stor bil med hengerfeste kan en bil med dieselmotor være det rette valget for deg. 

Økt etterspørsel etter brukte dieselbiler

Merkeforhandlerne i Trondheim sier at de ikke har merket et stort frafall i folk som er interesserte i brukte dieselbiler.

- Vi opplever ikke det, snarere tvert imot. De fleste som kjøper bruktbil hos er på utkikk etter dieselbiler. Grunnen er stort sett på grunn av at de er billigere i drift enn bensinbiler, sier Arild Smaavik ved Prøven Bil AS.

Merkeforhandlerne er klare på at vi trenger både diesel, bensin, hybrid og elbiler i tida fremover. Det gjelder bare å finne den bilen med den drivlinja som passer for din bruk. De fleste bilene som selges fra merkeforhandlerne i dag er utstyrt med EURO IV-motorer, som oppfyller EUs miljø-krav.

LES OGSÅ: Noen ting er det bare merkeforhandlerne som vet om bruktbilen du vil kjøpe

Så, hvem passer dieselbiler for?

- Dieselbiler passer kanskje best til aktive folk, storfamilier og folk som kjører langt, sier Lunde.

- Norge er jo en stor hyttenasjon. Har du campingvogn eller er avhengig av en bil med hengerfeste som kan dra tunge lass, da er nok det en dieselbil et godt valg for deg, legger Lunde til avslutningsvis.

Har du spørsmål om diesel eller andre bilrelaterte spørsmål? Da er det bare å ta kontakt med din lokale merkevarebilforhandler!

Her finner du Trondheims merkeforhandlere på nett:

Bilcentrum

Bilhuset Midtbyn 

Kia Trondheim 

Maskinagentur

Melhus bil Trondheim

Motor-Trade

Møller Bil Trondheim

Nardo Bil

Okkenhaug Bil

Prøven Bil

RSA Trondheim

Strandveien Auto

Strindheim Bil

Sulland Trondheim

Toyota Bilia

Witro Bil

Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Brand Studio, en del av avisens annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post. Synes du denne type artikler ser spennende ut for din bedrift, ta gjerne kontakt på samme e-post.