Velger du samme fag som Robin (19) er du sikret god lønn og fast jobb

Robin Dahle fikk sitt første møte med blikkenslageryrket allerede som 14-åring. Nå er han lærling og drømmer om å ta svennebrevet.

Annonsørinnhold produsert av Adresseavisen Brand Studio

Hva er en blikkenslager? Det spørsmålet kan 19 år gamle Robin fra Trondheim svare på.

- En blikkenslager er en håndverker som lager og monterer beslag, og lager detaljer til blant annet tak, fasader og ventilasjonsanlegg, forklarer Robin.

Han er inne i sitt første år som lærling, men til tross for sin unge alder har han en overraskende lang fartstid i blikkenslagerfaget.

- Det var min pappa som fikk meg interessert i yrket. Han er også blikkenslager, og han skaffet meg sommerjobb da jeg var 14 år, sier Robin, som nå er lærling ved Dahle Blikk AS i Trondheim.

Vil du vite mer om blikkenslagerfaget? Her kan du lese mer!

Jobbet ved Britannia

I løpet av årene har han jobbet for Dahle Blikk AS i rykk og napp, og har fått prøvd seg på mange forskjellige oppdrag. Noen av dem skiller seg ut. Robin har blant annet vært med på restaureringen av et byens mest kjente bygg – ærverdige Britannia Hotel.

- Det er bestandig artig å se at ting jeg har vært med på blir ferdigstilt, men det er selvfølgelig ekstra stas å si at jeg har vært med på den jobben, sier Robin.

Her kan du se Robin fortelle om lærlingtida:

Det han liker aller best med yrket, er at han får utfordret seg selv.

- Det er en utrolig variert arbeidsdag, og du kan være kreativ på mange forskjellige måter. I blikkenslagerfaget står du ikke fast på en plass hele tiden. Her er du mye på farten, og det liker jeg godt, sier han.

Da Britannia Hotel skulle restaureres, fikk blikkenslagerlærling Robin Dahle være med på jobben. Foto: Torgeir Rønning

Svennebrev

18-åringen gikk videregående på Tiller. Det første året gikk han Bygg- og Anleggsteknikk, andreåret valgte han KEM (Klima-, Energi- og Miljøteknikk). Målet har hele tiden vært å bli blikkenslager og han stortrives så langt som lærling.

- Til å være lærling tjener jeg godt. Og jeg kjente bedriften veldig godt fra før av, så jeg kom raskt inn i arbeidsoppgavene. Men hvis jeg lurer på noe, så er det bare å spørre noen av de flinke kollegene jeg jobber med. De stiller alltid opp, selv om jeg foretrekke å spekulere og finne løsninger selv, sier Robin.

- Har det vært noe som har overrasket deg i lærlingtida?

- Jeg har jobbet her tidligere, så det var ingen store overraskelser. Men det har gått opp for meg at faget krever presisjon. Blikkenslagerfaget er gammelt, så ting er ikke alltid tilrettelagt for deg. Her må man være nøyaktig og løsningsorientert for å få et godt resultat, og det liker jeg, sier Robin, som skal ta svennebrevet om to år.

Blikkenslagerfaget krever presisjon. Men er du nysgjerrig og lærevillig, kommer du langt.

I denne videoen kan du se noen av fordelene ved å bli blikkenslager:

Ønsker du å følge i samme spor som Robin? Her får du hjelp på veien!

Gode muligheter for fast jobb

Lisbeth Kristin Schjelde, daglig leder Opplæringskontoret BTV (Blikk, Tak og Ventilasjon) i Trøndelag, forteller at fremtiden for Robin og blikkenslagerne ser veldig lys ut.

- Norge trenger dyktige håndverkere fremover. Som blikkenslager er du garantert fast jobb, sier Schjelde.

Hun forteller at én av grunnene til de gode fremtidsutsiktene er at blikkenslagerne nå jobber med mange nye produkter. Det har vært en utrolig utvikling innen ventilasjon, fasade og tak, som byr på nye oppgaver.

- Det er fantastisk gøy, at både Powerhouse og Britannia Hotel har blitt tildelt Eiendomsprisen 2019. Våre fag har utført en svært god jobb ved begge disse prosjektene, sier Schjelde.

Lisbeth Kristin Schjelde, daglig leder ved Opplæringskontoret BTV, forteller at fremtidsutsiktene for blikkenslagerne er svært gode.

- Vi ser at arkitektene som jobber med nybygg i Trondheim ofte velger fasader av metall. De ønsker vedlikeholdsfrie bygg, og det fører til mer jobb for blikkenslagerne, legger hun til.

Hvis du ønsker å bli en god lærling, krever det først og fremst tre ting av deg, ifølge Schjelde.

- Du må stille opp på jobb og vise nysgjerrighet og interesse for faget. Har du disse kvalitetene, kommer du langt, sier Schjelde.

Vil du ha flere gode råd? Følg Opplæringskontoret BTV på Facebook!

- Prøv det ut

Og det er ikke mangel på bedrifter som tar inn lærlinger. Hele bransjen ønsker å videreføre faget, og gi ungdom en mulighet for å få opplæring i en bedrift innen Ventilasjons-/ Blikkenslagerfaget.  For å kunne legge inn et anbud må man blant annet være en godkjent opplæringsbedrift med lærling.

- Det er lett å skaffe læreplasser i faget. Vi ser at bedriftene har behov for påfyll og at de ønsker å satse på ungdommen, sier Schjelde.

Bedriftene trenger flere blikkenslagerlærlinger. Stiller du opp på jobb og viser nysgjerrighet og interesse for faget, kommer du langt. Her ser du en blikkenslager i aksjon ved Hjørnebygget på Lade. Foto: Torgeir Rønning

- Bedriftene er utrolig tålmodige med lærlingene sine. De vil at lærlingene skal ha det bra og strekker seg ekstremt langt for dem. Bedriftene vil at lærlingene skal lykkes i jobben og ende opp med et svennebrev, legger hun til.

Hvis du er ung og usikker på om blikkenslageryrket passer for deg, har Robin følgende oppfordring:

- Hvis man er i tvil – prøv det ut! Hvis du vil ha en fast jobb, god lønn under utdanning og et kreativt yrke, kan dette være noe for deg, sier Robin.

Nysgjerrig? Klikk her for å lese mer om blikkenslagerfaget!

Flere og flere nybygg i Trøndelag velger fasader av metall. Som blikkenslager får du ta del i mange store og spennende prosjekter. Powerhouse i Trondheim er et godt eksempel. Foto: Camilla Moe Rødven – Studio Prud.
Blikkenslagere jobber ofte med ventilasjon. Her ser du et eksempel fra teknisk rom ved Litteraturhuset i Trondheim. Foto: Camilla Moe Rødven – Studio Prud.