Velger du samme yrke som Joakim er du sikret god lønn og fast jobb

Joakim Haarr (30) fra Sandnes fikk seg jobb som blikkenslager mer eller mindre ved en tilfeldighet. Syv år senere angrer han ikke på valget – og skulle ønske at han gikk inn i faget mye, mye tidligere.

Annonsørinnhold produsert av Adresseavisen Brand Studio

Hva er en blikkenslager? Det spørsmålet lurer nok mange på. Joakim Haarr jobber som nettopp det i dag, men for seks år siden kunne han ikke ha svart på det spørsmålet.

- Jeg hadde ikke peiling på hva en blikkenslager var for noe, sier han med et smil.

I dag kan han fortelle at en blikkenslager er en håndverker som lager og monterer beslag og detaljer til blant annet tak, fasader og ventilasjonsanlegg.

Vil du vite mer om blikkenslagerfaget? Her kan du lese mer!

Fra BMX-trener til blikkenslager

Så, hva skjedde i 2013 som fikk han til å gå inn i yrket? På den tida var han BMX-trener, og en av foreldrene til barna han trente trengte flere ansatte.

- Jeg ble spurt allerede i 2012 om jeg kunne begynne, men det var ikke før i 2013 jeg takket ja til jobben, sier Haarr.

- Det var en litt brå start, og jeg hadde lite kjennskap til yrket. Det var mange nye maskiner og mye håndarbeid jeg ikke har vært borti tidligere. Men jeg fikk kjempegod oppfølging hele veien, og når jeg kom over kneika i starten begynte jeg å skjønne ting og nå stortrives jeg, legger han til.

I dag har han jobbet for Lie Blikk AS i Stavanger i syv år, og han stortrives med arbeidsplassen og arbeidsoppgavene.

- Hadde jeg kunne ha valgt på nytt igjen, hadde jeg ikke valgt idrett på videregående. Da skulle jeg ha valgt Bygg- og Anleggsteknikk, slik at jeg kunne kommet meg ut i arbeidslivet som blikkenslager tidligere, sier Haarr.

Her får du et innblikk i arbeidshverdagen til Joakim:

Stortrives

Han sier at det er flere grunner til den høye trivselsfaktoren på jobb. Han trekker frem at lønna er god og at arbeidsmiljøet er svært godt. Men det er en annen ting som er vel så viktig.

- Arbeidsdagene våre er svært varierte. Her får du være kreativ og finne løsninger selv. Det er et gammelt yrke, og det går igjen i det vi gjør. Det er ikke alltid tilrettelagt for deg, så det blir utfordrende på en god måte. Det er en fantastisk følelse å se det man gjør blir til, sier Haarr.

Det jobber rundt 60 personer i Lie Blikk AS. Fra starten av følte Haarr seg velkommen, og han skryter veldig av arbeidsmiljøet.

- Det er veldig inkluderende og vi lærer av hverandre hele tiden. Du har gode muligheter til å utvikle deg og prøve deg i andre avdelinger. I tillegg finner vi på mye moro sammen utenom jobb, så det er en helt fantastisk arbeidsplass, sier Haarr, og forteller at de nettopp har vært i England på teambuilding.

- Hva tenker du at du gjør om ti år?

- Jeg har vært inne på tanken om å ta et mesterbrev i faget, og forhåpentligvis jobber jeg fortsatt her, svarer Haarr.

Ønsker du å følge i samme spor som Joakim? Her får du hjelp på veien!

Blikkenslager faget krever presisjon. Men er du nysgjerrig og lærevillig, kommer du langt.

Gode muligheter for fast jobb

Stein Erik Sliper, daglig leder ved Opplæringskontoret for Ventilasjons- og Blikkenslagerfaget i Rogaland, forteller at fremtiden for Haarr og blikkenslagerne ser veldig lys ut.

- Norge trenger dyktige håndverkere fremover. Som blikkenslager er du garantert fast jobb, sier Sliper.

Han forteller at én av grunnene til de gode fremtidsutsiktene er at blikkenslagerne nå jobber med mange nye produkter. Det har vært en utrolig utvikling innen ventilasjon, fasade og tak, som byr på nye oppgaver.

- Vi ser at arkitektene som jobber med nybygg i Rogaland ofte velger fasader med metall. De ønsker vedlikeholdsfrie bygg, og det fører til mer jobb for blikkenslagerne, sier Sliper.

Hvis du ønsker å bli en god lærling, krever det først og fremst tre ting av deg, ifølge Sliper.

- Du må stille opp på jobb og vise nysgjerrighet og interesse for faget. Har du disse kvalitetene, kommer du langt, sier Sliper.

Som blikkenslager må man være kreativ og finne løsninger selv. Det liker Joakim Haarr svært godt.

Prøv det ut

Og det er ikke mangel på bedrifter som tar inn lærlinger. Hele bransjen ønsker å videreføre faget, og gi ungdom en mulighet for å få opplæring i en bedrift innen Ventilasjons-/ Blikkenslagerfaget. For å kunne legge inn et anbud må man blant annet være en godkjent opplæringsbedrift med lærling.

- Det er lett å skaffe læreplasser i faget. Vi ser at bedriftene har behov for påfyll og at de ønsker å satse på ungdommen, sier Sliper.

Stein Erik Sliper, daglig leder ved Opplæringskontoret for Ventilasjons- og Blikkenslagerfaget i Rogaland, forteller at fremtidsutsiktene for blikkenslagerne er svært gode.

- Bedriftene er utrolig tålmodige med lærlingene sine. De vil at lærlingene skal ha det bra og strekker seg ekstremt langt for dem. Bedriftene vil at lærlingene skal lykkes i jobben og ende opp med et svennebrev, legger Sliper til.

Hvis du er ung og usikker på om blikkenslageryrket passer for deg, har Haarr følgende oppfordring:

- Hvis man er i tvil – prøv det ut! Det er lettere å snu når man er ung enn når man er gammel. Personlig skulle jeg ønske at jeg kom inn i faget da jeg var mye yngre, sier Haarr avslutningsvis.

Nysgjerrig? Klikk her for å lese mer om blikkenslagerfaget!