Espen Stothard i Heimdal Eiendomsmegling mener det er noen ting du som boligselger ikke bør droppe om du vil ha best mulig pris for boligen din. 

Espen Stothard i Heimdal Eiendomsmegling mener det er noen ting du som boligselger ikke bør droppe om du vil ha best mulig pris for boligen din. 

Skal du selge boligen? Så mye må du regne med i utgifter

Hvis du planlegger å selge boligen din i år, kan det være lurt å sette seg inn i hvilke utgifter du må påberegne før og under boligsalget.

Det er ikke bare en enkel prosess å selge en bolig, og det er mye du bør tenke på før du går i gang med å selge hjemmet ditt. Det kan være lurt å ta kontakt med et par meglere, slik at du finner den megleren som passer deg og boligsalget ditt best. Meglerne kommer da hjem til deg på befaring og tar en gjennomgang med deg om hvordan de ønsker å jobbe med salget ditt. Deretter vil du få tilbud som du kan sammenligne.

Tilbyr pakkeløsninger

Det er flere faktorer som spiller inn når en megler skal vurdere hva det vil koste å selge boligen din.  Det er derfor vanskelig å anslå en konkret pris. Espen Stothard, salgssjef i Heimdal Eiendomsmegling, mener det er viktig å være klar over at ikke alt en betaler går rett til megleren. Et boligsalg er sammensatt og det er flere leverandører man også betaler.

– Megleren tar ofte fra 1,5 prosent og oppover i provisjon. Provisjonen regnes av prisen boligen til slutt blir solgt for. Det er ofte sånn at provisjonssatsen blir noe lavere desto høyere verdi det er på boligen, opplyser Stothard.

De fleste eiendomsmeglerfirmaer tilbyr en totalpakke for boligsalg som rommer de tjenestene man trenger for å fullføre et salg.  

 

Det er ikke uvanlig at eiendomsmeglere tilbyr fastpris på boligsalget, men dette vurderes også ut ifra boligens verdi. Fastprisen ligger anslagsvis mellom 35 000 – 100 000 kroner.
Dersom du ønsker en fastpris på vederlaget er det bare å nevne det for meglerne du får besøk av.

– Ved å bestille en megler vil du få tilgang til flere gode tjenester som vil gjøre styrke boligsalget, som for eksempel hjelp til styling av boligen og en dyktig boligfotograf.

– Til sammen vil det altså koste en del mer for et salg enn det megleren tar som provisjon, fordi man må benytte en rekke andre tjenester for å fullføre et salg. Dette er noe de aller fleste eiendomsmeglerfirma tilbyr pakker på, og dermed selger samlet ut til kunden, legger Stothard til.Dette er utgifter du bør beregne på et boligsalg:

  • En takstmann, som vil koste fra 5 500 kroner. Dette avhenger av størrelse og eventuelle tilbygg til boligen.  

  • Megleren hjelper deg med innhenting av kommunal informasjon. Har du en leilighet i Trondheim koster dette rundt 2 000 kroner, og for eneboliger koster det rundt 4 000 kroner.

  • Den administrative jobben som eiendomsmeglerfirmaet gjør koster penger, og du må påberegne å betale fra 12 500 kroner i såkalt tilretteleggingsgebyr. Dette varierer fra meglerfirma til meglerfirma.

  • Boligfotografering vil koste fra 3 000 kroner. Dette kommer helt an på hvor mange fotograferinger du trenger, noen ønsker både bilder på kveldstid og dagtid. Flere ønsker også en video av boligen, og dette vil komme i tillegg til kostnaden for foto.

  • For å sikre at boligen ser så bra ut som mulig på bildene, ønsker de fleste hjelp til valg av interiør og styling før fotografering, En interiørveileder koster fra 2 000 kroner og oppover.

  • De fleste meglere tilbyr en fullverdig markedsføringspakke. Denne pakken koster fra 15 000 kroner. Innholdet i pakkene vil variere mellom meglerfirmaene, men de fleste inneholder en finn.no-annonse, annonse på egen nettside, noe digitalt innhold og en eventuell annonse i avis.

  • Meglerforetakets oppgjørsavdeling tar normalt 3 750 - 5 900 kroner i det som kalles et oppgjørsgebyr.

  • Du må også betale penger til forretningsføreren som er knyttet til boligen din, om du bor i borettslag eller selveierleilighet. Hvis du skal selge en borettslagsleilighet vil det koste deg rundt 10 000 kroner (avhengig av forretningsfører) for at forretningsføreren i borettslaget ditt skal hente ut info om boligen din. Fra 01.01.20 er det lovfestet at dersom du selger en eierseksjon, må du også betale eierskiftegebyret, slik at samme kostnader vil tilfalle her.

  • Alle eiendomsmeglere anbefaler at du tegner en eierskifteforsikring. Dette kan være en trygghet hvis det skulle oppstå noen uenigheter mellom deg og den som har kjøpt boligen din. En eierskifteforsikring koster mellom 3-5 promille av salgssummen.

Verdt å investere i god veiledning

Siden prisene varierer fra bolig til bolig, og hva du selv velger å bruke penger på, er det vanskelig å fastslå en totalpris for hva et boligsalg vil koste.

– Vi kan anslå at en boligselger må betale mellom 75 000 - 150 000 kroner totalt sett. Hvis du ønsker å gjøre salgsprosessen så billig som mulig, kan du for eksempel velge den billigste markedsføringspakken eller sørge for boligstylingen selv, forteller Stothard.

For å velge riktig megler mener Stothard at du bør ta inn et knippe meglere og vurdere hvem du ønsker å samarbeid med ved et boligsalg.  

Men han anbefaler folk å investere penger i en god markedsføringspakke, og mener at det er verdt å bruke penger på en boligstylist som virkelig får frem det beste med boligen. I verste fall kan man risikere å spare noen tusenlapper før salget er gjennomført, men ende opp med å tape i andre enden fordi man fikk færre interessenter, og dermed kanskje en dårligere pris ved salg.

–  Noen velger å selge boligen helt på egen hånd uten megler. Vi anbefaler på det sterkeste at salgsprosessen blir tatt hånd om av fagfolk, også med tanke på det juridiske. Ved å få et meglerforetak til å gjøre jobben, kan det også være større sjans for at du får en høyere pris for boligen din.

Stothard mener det er viktig å påpeke hvor sentral rollen til en megler er i en slik prosess.

–  Eiendomsmeglere jobber med kjøp og salg av boliger hver eneste dag. De har både erfaring, faglig kompetanse og et nettverk i boligmarkedet som kan gi deg best pris på boligen, avslutter Stothard.


Har du spørsmål eller trenger hjelp til et boligsalg? Ta kontakt med Heimdal Eiendomsmegling her!

Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Brand Studio, en del av avisens annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post. Synes du denne type artikler ser spennende ut for din bedrift, ta gjerne kontakt på samme e-post.