En verdivurdering kan gi deg en pekepinn på hva du kan få for boligen din om du vil selge. For å få riktig pris kan det være lurt å forberede seg før du får megleren på besøk. 

En verdivurdering kan gi deg en pekepinn på hva du kan få for boligen din om du vil selge. For å få riktig pris kan det være lurt å forberede seg før du får megleren på besøk. 

Derfor bør du få en verdivurdering av boligen din

Det kan lønne seg å få en grundig verdivurdering av boligen, enten du planlegger å selge eller refinansiere lånet. Her er noen tips til hva du bør forberede for å få riktig vurdering av din bolig.
Heimdal Eiendomsmegling

Enten du er i en fase der du vurderer å selge boligen, eller tenker å refinansiere lånet ditt, er det lurt å få fastsatt verdien av leiligheten eller huset ditt. Det kan en megler hjelpe deg med – og de fleste meglerforetakene tilbyr dette gratis. Det er flere gode grunner at til en slik vurdering kan være smart.    

- En verdivurdering er en verdifastsettelse av alle slags boliger; alt fra hus til leilighet og hytter. Planlegger du å kjøpe en ny bolig, krever mange banker en verdifastsettelse av nåværende bolig, da dette påvirker hvor mye du kan låne i forbindelse med ny bolig, forteller Kirsti Næss Olsen, eiendomsmegler hos Heimdal Eiendomsmegling.

Kirsti Næss Olsen, eiendomsmegler hos Heimdal Eiendomsmegling, gir deg råd om hva du bør gjøre før du får en verdivurdering av boligen din. 

For å få mest mulig ut av verdivurderingen er det flere ting du bør tenke på før du tar kontakt med en megler.

Verdivurderingen kan avgjøre salget

En verdivurdering tar som regel mellom 30 og 60 minutter, alt ut fra størrelse på boligen og hvor mye endringer du har gjort der i din botid. Næss Olsen påpeker også at megler gjør et for- og etterarbeid i forbindelse med møtet. Dersom du er i en prosess hvor du vurderer boligsalg er det smart å opplyse megleren om dette i forkant av møtet. På denne måten får du tilbud på salg av boligen samtidig. Du må da påregne noe lengre tid til møtet.

- Vi vurderer boligen med utgangspunkt i beliggenhet, størrelse og sammenlignbare boliger som nylig har blitt solgt i ditt nærområde. Verdien vil naturligvis også variere ut fra innhold og standard. Har du for eksempel renovert et bad eller kjøkkenet vil dette virke positivt på vurderingen, sier Næss Olsen.

Og hvis du tenker å selge boligen din, kan også megleren bistå i hele salgsprosessen. 

– Mange kan lett blande jobben vi meglere gjør med en takstmann. Takstmenn vurderer tilstanden og setter en tilstandsvurdering på boligen din, gjerne i sammenheng med en salgsprosess, forteller Næss Olsen

Lurer du på hva et boligsalg koster? Les mer og finn svaret her!

Kan lønne seg med flere vurderinger

Dersom du har noen spørsmål til megleren, er det lurt å notere disse ned i forkant så du har det klart. Hvis du ønsker økt trygghet rundt vurderingen, kan det være smart å få to ulike vurderinger. Da har du noe å sammenligne med.

Hvis du tror at du må gå over boligen med klut og grønnsåpe før megleren kommer innom, kan Andreas Myran Steen, avdelingsleder for Heimdal Eiendomsmegling, betrygge deg.

- Vi ser på innholdet og kvalitetene til boligen når vi kommer på besøk. Du trenger derfor ikke å vaske rundt før besøket, sier Myran Steen.

Det er viktig at megleren klarer å finne de riktige prisdriverne som gjør boligen din attraktiv i markedet. mener Andreas Myran Steen, avdelingsleder for Heimdal Eiendomsmegling.  

Det du derimot bør bruke litt tid på er å få klart hvilke endringer som er gjort i din botid. Og dersom du ser for deg å gjøre noen oppgraderinger før du legger boligen ut på markedet, kan du gi beskjed om det. Da får megleren muligheten til å planlegge salget basert på de nyeste opplysningene også.

- Det er viktig å påpeke at en verdivurdering ikke er et fasitsvar på hva du får for boligen din ved salg. Når man legger en bolig ut i markedet opererer man med en prisantydning. Her er det fint å ha en åpen dialog med megleren din under salgsprosessen om hvilken strategi man ønsker å legge, sier Myran Steen.

Ha klar tidligere dokumentasjon

Anbefalingene lyder altså slik; har du gjort noen utbedringer i boligen, så si fra til megleren. Hvis det er få år siden du kjøpte boligen og har en tilstandsrapport å vise til, så bør du vise det til megleren under verdivurderingen. Rapporten viser tilstandsgraden av de ulike rommene i boligen din, der TG-skalaen vurderes fra en til tre. Jo lavere på skalaen, desto bedre er tilstanden på boligen.

- En tilstandsrapport sier noe om standarden i boligen din. Hvis den viser gode resultater, kan det være med å øke verdien, anbefaler Myran Steen.

Det er ofte nye utbedringer som kan være med å øke prisen på boligen din, og som også bør utheves i boligannonsen for å tiltrekke seg flest potensielle kjøpere. 

Ønsker du en uforpliktende verdivurdering? Ta kontakt med Heimdal Eiendomsmegling her!


Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Brand Studio, en del av avisens annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post. Synes du denne type artikler ser spennende ut for din bedrift, ta gjerne kontakt på samme e-post.