Thomas Dahl og Øyvind Dahl reåpner Rema 1000 Stavset 17. mars. 

Thomas Dahl og Øyvind Dahl reåpner Rema 1000 Stavset 17. mars. 

Rema 1000:

Rema-eventyr i 30 år på Stavset

Rema 1000 Stavset fyller 30 år, og har utviklet seg fra et snev av galskap til å bli en dundrende suksess. Og bak alt står tidligere kjøpmann Øyvind Dahl (59) og dagens kjøpmann, sønnen Thomas Dahl (32) – han som i alle fall ikke skulle bli kjøpmann.
Rema 1000

- Han var klar på det lenge, det siste han skulle bli var Rema- kjøpmann. Men nå ser du, her sitter han og er kjøpmann, sier Øyvind Dahl, peker på sønnen og ler så det runger i veggene på det lille pauserommet på Rema 1000 Stavset.

For fire år siden kastet far Øyvind inn håndkleet som kjøpmann, og overlot roret til sønnen Thomas. Thomas sa som ungdom at det å bli kjøpmann i Rema er altfor mye jobbing. Lange dager, alltid på. Men med tiden vokste tanken, og han måtte se seg selv i speilet.

Thomas Dahl tok over som kjøpmann på Rema 1000 Stavset for fire år siden. 

 

- Jeg har studert litt andre ting og vært innom andre retninger, men jeg måtte jo bare innse at Rema-uniformen var den som passet best. Det har ikke vært noe press fra pappa, men nå er jeg sjeleglad for at jeg tok det valget - jeg kan ikke tenke meg at det finnes en bedre jobb, sier Thomas.

Butikksuksess i tre tiår

3.mars 1988 gikk startskuddet for Rema 1000 Stavset. Den gang het butikken Rema 1000 Stormarked, og det var en ung Øyvind Dahl som åpnet butikken med daværende medeier Gunnar Hegglund. På åpningsdagen var det to spente unge menn iført kjøpmannsfrakk og Remas egne blå skinnslips som sto klar for å ta imot kundene.

To stilige butikksjefer var spente før åpningen av butikken i 1988. Øyvind Dahl til venstre og daværende makker Gunnar Hegglund til høyre fotografiet. 

 

- Jeg kommer aldri til å glemme den dagen. Det vi drev med da var nybrottsarbeid, vi var den første Rema som tok i bruk datamaskin som hjelpemiddel. Da dørene åpnet strømmet det inn folk og butikken var fylt til randen av mat, klær og utstyr. Plutselig gikk strømmen og da kan du tro pulsen var høy, forteller eldste Dahl.

Og selv om mange ting har forandret seg på 30 år, er det fortsatt enkelte ting som er det samme.

Slik så det ut da dørene åpnet for første gang, marsdagen for tretti år siden. Odd Reitan (helt til venstre i bildet) åpnet dørene og ønsket velkommen. 

 

- Den kunden som var først inn dørene i 1988, han handler her fortsatt hver dag. Vi snakker titt og ofte med kunder som husker åpningsdagen som det var i går. Vi har også seks ansatte som har jobbet her i 30 år. Det er vi stolte av, forteller Øyvind.

Selv om Rema 1000 drives på det samme grunnlaget som alltid, har mange ting endret seg. Slik så meieridelen av butikken ut i 1988. 

 

Vil bli Norges største

Nå har eldste Dahl blitt «degradert» til melkeromsansvarlig i butikken på Stavset, en stilling han trives godt i. Og for kjøpmann Thomas er det fint å ha faren nært når landets tredje største Rema-butikk målt i omsetning, skal driftes.

- Han lar meg heldigvis drive som jeg vil, men det er ingen som kan dette bedre enn pappa. Å ha han som støttespiller betyr veldig mye og er nok mye av grunnen til at det går så bra som det gjør, sier Thomas.

Far og sønn Dahl deler mye av gleden rundt kjøpmmansdriften sammen. 

 

Å åpne Rema 1000 på Stavset for tretti år siden var ikke bare gitt. I dag er butikken midt i et populært boligområde, og stadig flere butikker og boliger har dukket opp rundt. Men i 1988 var det kun bondegårder som nærmeste nabo. De måtte ta noen sjanser.

- For å være ærlig, så var det litt galskap. Jeg og Gunnar var unge, og det var upløyd mark. Vi fikk lov av Rema 1000 å ta noen sjanser for å vokse. En gang var vi hos en leverandør i Oslo og kjøpte to containere med porselensservice, 6400 stykker – i samme dekor. Leverandøren trodde jo at vi var gale, men vi solgte alt sammen. Så det er nok mange familier i nærheten som har likt kaffeservice, sier Øyvind lattermildt.

Nyåpning 17.mars

Siden i november i fjor har butikken vært under ombygging, og det er en helt ny butikk som møter kundene 17. mars i år. Da blir det feiring av 30-årsjubileet og nyåpning av en Rema- butikk som skal bli helt unik.

Kjøpmann Thomas Dahl forteller entusiastisk om nyåpningen av Rema 1000 Stavset 17. mars i år. 

 

- Vi har tilpasset den nye butikken etter hvordan vi tror framtiden kommer til å bli. Det blir mer fokus på frukt og grønt og ferskvarer. Vi tilpasser oss framtiden, som betyr at det ikke kan være likt som det var for tretti år siden. Med ombyggingen blir det en helt ny opplevelse for kundene, selv om vi skal kjennes igjen som Rema 1000, forteller Thomas.

I løpet av de tolv første årene i drift for Rema 1000 Stavset var det butikken i landet med størst omsetning. Etter hvert som de store butikkene kom til hovedstaden, falt pallplasseringen. Men nå skal far og sønn på Stavset tilbake.

Øyvind og Thomas Dahl vil ha tilbake tronen som Rema 1000 sin største butikk. 

 

- Det er et litt hårete mål, men vi ønsker å bli Norges største igjen. Før i tiden kom det busslast med kunder fra andre steder hit, og slik er det ikke lengre. Vi har sterkere og bedre konkurranse i markedet, men det skjerper oss bare. Heldigvis er det slik at pris var viktig i 1988 og det er det fortsatt i 2018 også, sier kjøpmann Thomas.

- Hva er det som skal til for å drifte godt i 30 år til?

- Noe av nøkkelen er å være tro til konseptet rundt Rema. Men kanskje det aller viktigste er fornøyde ansatte. Vi har en utrolig god tone på jobb, og humoren sitter løst. At folk trives her er noe kundene ser, og det smitter over på alt. Klarer vi å jobbe sammen like godt som vi har gjort til nå, så blir det minst 30 år til – både på meg og butikken, sier Thomas og smiler.


Fakta om Rema 1000:

REMA 1000 AS omfatter virksomheten til REMA 1000 i Norge og Danmark. Virksomheten eies 100 prosent av Reitangruppen. REMA 1000 er Norges ledende dagligvarekjede og en av landets sterkeste merkevarer. Rema 1000-butikkene er drevet etter en franchise-organisasjonsform, som i korthet betyr at franchisegiveren (Rema 1000) har utviklet standarder for etablering og drift av lokale virksomheter under et felles navn, mens franchisetakeren (kjøpmennene) står for driften av virksomheten og bidrar med personlig initiativ, skaperlyst og kunnskap om lokale forhold.


LES OGSÅ DISSE SAKENE:

Hos Lund bakes det med humor og stolthet

Historiske Hamstad Bakeri vokser med Rema-avtale

Rema-kjøpmennene i Stjørdal har alle trøndernes kjøkkenhage et steinkast unna

Dette er Rema-brødrene på Fosen

- Kunden er sjefen over alle sjefer

Mia (20) drømte om Rema-jobb som lita jente

Stine (30) kapret drømmejobben på Berkåk

Dette er en ekte kjøpmannsfamilie

Gift med hverandre - og Rema 1000

Her kryper krabbene nesten rett inn i butikken


Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Brand Studio, en del av avisens annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post. Synes du denne type artikler ser spennende ut for din bedrift, ta gjerne kontakt på samme e-post.