Rema 1000:

Søt trøndersk tradisjon gir lokal vekst og jubel hos Rema-kundene

Enten du kaller det lefse eller «læms», er det ingen tvil om hva som skaper suksess i Lierne i Nord-Trøndelag. Etter at bakeriet på Sørli ble satt i drift igjen i år, peker pilen kun en vei for lokalsamfunnet og den lille, søte gjesten til kaffekosen.
Rema 1000

- Dette er kanskje det beste jeg har smakt, mumler kjøpmann på Rema 1000 Namsos, Åse Sæther, idet hun setter tennene i en rykende fersk lefse tatt rett fra produksjonsbåndet.

Baxt Lierne holder til mellom smale veier og lokale bedrifter. 

 

Vi er i lokalene til Baxt Lierne på Sørli i Lierne. Det er ikke så lett å finne den relativt nybygde lefsefabrikken, blant uendelig ranker av trær, smale veier og åpen himmel i en bygd som til nå ikke har hatt den største befolkningsveksten. Men ved en sving står skiltet med pila som gir en indikasjon på at det her er muligheter for vekst - og muligheten lages i hovedsak av mel, sukker og ekte smør.

Bygger opp lokalsamfunnet

Drømmebakeriet startet produksjonen av lefse her i 2015, men etter en tøff start måtte de legge ned produksjonen etter knappe to år. Da kom selskapet Baxt inn i bildet, og kjøpte det opp. I mai i år ble strømmen slått på igjen, og i alt kunne 40 ansatte gå tilbake til å lage 2300 pakker med rykende ferske lefser i timen.

Etter at produksjonen ble stoppet tidligere i år, er det nå oppe å går igjen. 

 

- De fleste som jobber her bor i nærheten. Det at vi har fått bakeriet her på Sørli opp å stå igjen har vært vesentlig for lokalsamfunnet, forteller driftsleder på Baxt Lierne, Arve Gåsbakk.

Lefsene selges i dag på blant annet alle Rema 1000-butikkene, under merkenavnet «Berthas». Her finner du den populære Lefserullen, Klenningen med smak av Lierne og Seterlefse, alle søte og kjærkomment tilbehør til enhver kaffekos, og kanskje spesielt i trønderske hjem.

Kjøpmann Anders Juberg, regionsjef i Baxt, John Anders Husby, kjøpmann Eskil Tungseth, kjøpmann Åse Sæther og driftslederArve Gåsbakk ser ser rundt i produksjonslokalet. 

 

- Alle liker lefse, og denne typen har noe erketrøndersk over seg. Da kundene våre hadde lest at de startet opp med produksjonen her på Lierne igjen, var de snar å spørre når det kom i butikkhyllene, forteller Anders Juberg, som er kjøpmann på Rema Nordsia i Steinkjer. Han har tatt turen til Baxt Lierne sammen med Åse Sæther fra Rema 1000 Namsos og Eskil Tungseth fra Rema 1000 Rock City, og nå skal de se hvordan den søte magien blir laget.

- Trøndere kan lefser

Lukta av sukker og kanel henger i lufta, og gir en indikasjon om hva som venter etter at plastfrakk og hårnett er på. Her er flere ansatte i drift rundt produksjonslinja, der ingredienser måles nøyaktig opp, eltes til en diger deig og kjøres ut som perfekte linjer av kommende lefsekos. Nøyaktigheten i systemet tilpasses etter hvilke av de syv ulike sortene lefser som lages, og i dag er det Seterlefse. På samlet bånd går den inn i stekemaskinen, videre til smøring av fyll, bretting, kapping og pakking før den sendes inn til direkte nedfrysning slik at lefsene blir ferskest mulig.

- Det er fascinerende å se hvordan det egentlig fungerer, og hvordan alle som jobber her har sin funksjon for at det skal bli et best mulig produkt, forteller kjøpmann Eskil Tungseth.

Samarbeidet mellom bakeriet og Rema 1000 er godt - og løfter lokalsamfunnet. 

 

Regionsjef i Baxt, John Anders Husby, er med på omvisningen, og mellom store kar med sukker- og kanelfyll kan han fortelle at trønderne skiller seg ut når det kommer til lefse.

- Det er ingen tvil om at lefsene våre er mest populær i Trøndelag, selv om de selges i hele landet. Det har nok noe med den lokale tilknytningen å gjøre, og at det er et produkt trøndere kjenner godt til fra før. For litt siden lanserte vi vårt nyeste produkt i Baxt sitt lefsesortiment, Berthas Klenning. Det fremgår av pakken at det er «en smak av Lierne» fordi dette er et ekte lokalprodukt.  Vi jobber også med noen nye produkter som kanskje kommer i markedet på nyåret.

Lefserull er et av de populære produktene fra bakeriet på Sørli i Lierne. 

 

Han kan også fortelle at trønderne også er trolig de eneste som foretrekker å kjøpe lefsene i fryst tilstand.

- De ser vi i butikken også, folk vil ha de rett i fryseren og heller ta de opp når gjestene kommer, for da er de jo ferskest, forteller kjøpmann Åse Sæther.

Støtter opp lokalt

Selv om smaken av lefsene fra Lierne er bygd på årelange tradisjoner, har de også gjort noen små grep etter at de startet opp produksjonen her, som øker kvaliteten og holdbarheten på lefsene.

- Noe er selvsagt hemmelig, så vi kan ikke avsløre alt, sier driftsleder Gåsbakk med et smil.

Kjøpmann på Rema 1000 Nordsia, Anders Juberg, vurderer en stund å smake på fyllet før han slår det fra seg. 

 

- Men vi har gjort produktet bedre ved å endre litt i oppskriften og prosessen, og dermed også økt holdbarheten noe.

At lefsene fra bakeriet på Sørli er populært å ha på lur når man vil ha noe godt, er det liten tvil om. Både kjøpmannen på Namsos, Rock City og Nordsia har merket etterspørselen.

-  Som kjøpmann er det ingenting som trumfer det å kunne tilby lokalproduserte varer av høyeste kvalitet til konkurransedyktige priser. Vi solgte 800 pakker med Klenning den første uka på Rock City, forteller kjøpmann Tungseth.

På Rema 1000 Nordsia har de egen disk med lefsene fra Baxt Lierne. 

 

Både han og Anders Juberg på Nordsia ser helt klart at lokale produkter er veien å gå for Rema.

- Vi har blitt mye flinkere å løfte fram de gode produktene som lages i Trøndelag, og det er tydelig at kundene foretrekker det. Ved å tilby dette kan vi være med på å utvikle lokalt næringsliv og arbeidsplasser og sammen skape spennende ting. Det er veldig flott å være kjøpmann på Rema 1000 når man kan tilby det kunden ønsker og støtte opp om lokalt produserte varer. Det er en vinn-vinn situasjon for alle og kanskje spesielt for de som elsker skikkelige gode lefser, sier Juberg.Fakta om Rema 1000:

REMA 1000 AS omfatter virksomheten til REMA 1000 i Norge og Danmark. Virksomheten eies 100 prosent av Reitangruppen. REMA 1000 er Norges ledende dagligvarekjede og en av landets sterkeste merkevarer. Rema 1000-butikkene er drevet etter en franchise-organisasjonsform, som i korthet betyr at franchisegiveren (Rema 1000) har utviklet standarder for etablering og drift av lokale virksomheter under et felles navn, mens franchisetakeren (kjøpmennene) står for driften av virksomheten og bidrar med personlig initiativ, skaperlyst og kunnskap om lokale forhold.LES OGSÅ DISSE SAKENE:

Hos Lund bakes det med humor og stolthet

Historiske Hamstad Bakeri vokser med Rema-avtale

Rema-kjøpmennene i Stjørdal har alle trøndernes kjøkkenhage et steinkast unna

Dette er Rema-brødrene på Fosen

- Kunden er sjefen over alle sjefer

Mia (20) drømte om Rema-jobb som lita jente

Stine (30) kapret drømmejobben på Berkåk

Dette er en ekte kjøpmannsfamilie

Gift med hverandre - og Rema 1000

Her kryper krabbene nesten rett inn i butikkenInnholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Brand Studio, en del av avisens annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post. Synes du denne type artikler ser spennende ut for din bedrift, ta gjerne kontakt på samme e-post.