Knut Harald Lund er en av to brødre som eier og driver Lund bakeri og Conditori på Kyrksæterøra. Familiebedriften en historie siden 1965 med produksjon av lokale baker- og konditorvarer. 

Knut Harald Lund er en av to brødre som eier og driver Lund bakeri og Conditori på Kyrksæterøra. Familiebedriften en historie siden 1965 med produksjon av lokale baker- og konditorvarer. 

Rema 1000 Kyrksæterøra:

Hos Lund bakeri er humor og stolthet viktige ingredienser

På Kyrksæterøra er det så kortreiste bakerivarer at kjøpmann Øystein Brødreskift (36) faktisk kan be kundene vente noen minutter, og deretter løpe til bakeriet for å hente helt ferske godsaker.
Rema 1000

- Det har hendt at jeg har tatt beina fatt, ja. Og da er det helt gull å ha et så bra og lokalt bakeri, sier Brødreskift. «Gullet» han snakker om er Lund bakeri og Conditori i Kringlegata i Kyrksæterøra sentrum. Bare noen hundre meter bortenfor, gjennom den koselige småhusbebyggelsen og over brua langs Wesselveien, ligger Rema 1000-butikken, som henter alle sine baker- og konditorvarer fra Lund. Alle brød lokalbefolkningen kjøper hos Rema 1000, er produsert helt fra grunnen av hos Lund bakeri.

Kjøpmann Øystein Brødreskift løper bare over brua langs Wesselveien i Kyrksæterøra sentrum, om han trenger noe hos Lund bakeri og Conditori. 

 

- Jeg mener selv jeg har den beste leveransen i hele Rema-systemet, sier Brødreskift, og forklarer:

- Lund er en institusjon i hele området. De leverer varer av høy kvalitet, ligger like i nærheten og er topp serviceinnstilt. Så vi kan i enkelte tilfeller løpe og hente ting som mangler, dersom kundene spør. Vi har også en løpende kommunikasjon om behov i forhold til sesongvariasjoner og utvikling i markedet, forklarer kjøpmannen.

Vi treffer ham hos Lund, sammen med de to som nå eier og driver bakeriet: Knut Harald (57) og Øyvind Lund (51). De to blidspente karene legger ikke skjul på at samarbeidet med Rema 1000, er en viktig del av utviklingen av selskapet.

- Samarbeidet er utrolig viktig for oss. Å kunne produsere for en stor aktør som Rema, gir oss et utrolig mye bedre utgangspunkt enn for noen år siden, forklarer Knut Harald.

Begge to er sentrale i det daglige arbeidet, selv om de har ansvaret for bedriften og de til sammen rundt 20 årsverkene. De tar seg likevel noen minutter i en travel hverdag, for å snakke om samarbeidet med Rema 1000.

Øyvind Lund (t.v.) og broren Knut Harald har jobbet i Lund bakeri hele livet. Nå driver og eier de selskapet sammen, etter at pappa Harald ble pensjonist. 

 

Alt bakes lokalt

I likhet med Hamstad Bakeri i Namsos, så er det en spesiell tre-parts avtale Lund er med i, sammen med Rema og Mesterbakeren. Mesterbakeren står ansvarlig for produktene, men både de nasjonale produktene og en rekke lokale godsaker, produseres av Lund-bakeriet i Kyrksæterøra. Slik sikrer man at alle varene er kortreist og av høy nasjonal kvalitet. Bakeriet leverer også Budapest-kake til butikker i hele Midt-Norge, gjennom en avtale med Rema Distribusjon.

LES OGSÅ: Lokale brød og kaker en suksess for Hamstad og Rema

Mesterbakeren har 10 bakerier i Norge, samt samarbeidsbakerier som Hamstad Bakeri i Namsos og Lund. Alle disse bakeriene leverer til de ulike norske Rema-regionene. Kortreist kvalitet og kort beslutningsvei er blant nøkkelfaktorene i samarbeidet.

- Bakerier som Lund lager produkter på lisens fra oss, samt at de har egne lokale produkter. Vi sørger for at alle lover og regler følges og at bakeriene måles opp mot vår sertifisering FCCS 22000. For bakeriene, for oss og for Rema 1000 så er kvalitet og matsikkerhet prioritet nummer 1, slår Fredheim fast.

Hos Mesterbakeren ser man også et interessant oppsving i baking som håndverkerfag.

Hos Lund bakeri og Conditori på Kyrksæterøra, er det også egen kafe med alskens godsaker for kundene. Dette er en populær møteplass. 

- Mange ser nok på Mesterbakeren som bare industriell produksjon, men vi har også mye manuelt arbeid med produktene våre. Og i bakerier som Lund er det mye håndarbeid. Vi tror kundene setter stadig større pris på slik kvalitet, sier Fredheim.

Øystein Brødreskift trekker også frem kvalitet som det aller viktigste.

- Selv om folk her i området har et sterkt forhold til Lund og produktene, så handler de ikke om det er dårlig kvalitet på varene, sier han.

- Vi er egentlig i en slags fotballkamp hver dag, der det handler om å prestere og vinne. Lager vi ikke gode nok produkter, så taper vi kampen, føyer Øyvind Lund til.

Både han og broren bruker gjerne idrettsterminologi for å forklare ting. Både deres egen interesse og kommunens historie har mye med idrett å gjøre. Herfra har det kommet både gode skiløpere og fotballspillere, som Erik Hoftun, Vegard Forren og Pål A. Helland. Sistnevnte tar ifølge Lund-brødrene gjerne en tur innom bakeriets kafe for den berømte Lund-burgeren.

Dette er wifi-passord et konditori verdig! 

Hele livet i bakeriet

Samtalen avbrytes av at senior Lund, Harald, kommer inn i rommet. Han har hørt at det er besøkende innom, og vil gjerne bidra med fakta og materiell om Lund bakeri spesielt, og generell historie om bransjen her i Kyrksæterøra.

Her er grunnlegger og senior i familien, Harald Lund, innom bakeriet for en prat med dagens drivere, sønnene Øyvind (til venstre) og Knut Harald. 

 

- Pappa startet bakeriet sammen med vår mor, Kolbjørg, i 1965. Vi har begge jobbet i forskjellige roller her fra vi var 13-14 år. Ungene våre har også vært innom i forskjellige jobber, så vi har det i blodet. Vi legger stoltheten vår i arbeidet, forklarer Øyvind Lund.

- Noen av de som jobber her, har vært her i 45 år, så folk trives veldig bra. På mange måter er Lund viktig for hele lokalsamfunnet, tror Knut Harald.

Stolt av samarbeidet

Regiondirektør Vidar Andersen i Rema 1000 Midt-Norge er stolt over samarbeidet med Mesterbakeren og lokale bakerier som Lund og Hamstad. Rema 1000 så både at Lund trengte en strategisk samarbeidspartner og at de selv kunne sikre en god leveranse til butikken på denne måten.

- Våre varer skal være produsert og solgt på en ansvarlig måte. Da var det naturlig for oss å bidra til at et bakeri som Lund kan drive på en ansvarlig måte. Rema 1000 lokalt henter derfor alle bake- og konditorvarene hos Lund og bidrar til en sunn og bærekraftig drift.

- For en kjøpmann er det selvsagt en stor fordel å ha et bakeri i nærheten, som leverer kortreist mat av høy kvalitet. Det er bra for miljøet og bra for kundene, sier Andersen.

Vi forlater de to glade Lund-brødrene, og går sammen med Øystein Brødreskift ned mot butikken hans. Opprinnelig er kjøpmannen fra Kolstad utenfor Trondheim. Øystein gikk deretter veien via butikkjobber og rollen som nestkommanderende i Rema 1000 på Torget i Trondheim. Etter å ha vært gjennom Talent-programmet kom muligheten til en egen butikk. Nå stortrives han i Kyrksæterøra.

Lund bakeri og Conditori i Kyrksæterøra sentrum er en kjent og kjær møteplass. 

- Jeg forsto raskt hvilken rolle Lund hadde i området. Mine kunder spør oftere og oftere etter mat som er produsert lokalt. Det er generelt mye mer fokus på lokal mat nå, enn for noen år siden. Å ha tilgang til så kortreist kvalitetsmat som Lund, det er bare fantastisk – aller mest for kundene. Da løper jeg gjerne en ekstra tur over brua, humrer Brødreskift.


LES OGSÅ DISSE SAKENE:

Rema-kjøpmennene i Stjørdal har alle trøndernes kjøkkenhage et steinkast unna

Dette er Rema-brødrene på Fosen

- Kunden er sjefen over alle sjefer

Mia (20) drømte om Rema-jobb som lita jente

Stine (30) kapret drømmejobben på Berkåk

Dette er en ekte kjøpmannsfamilie

Gift med hverandre - og Rema 1000

Her kryper krabbene nesten rett inn i butikken

Fakta om Rema 1000:

REMA 1000 AS omfatter virksomheten til REMA 1000 i Norge og Danmark. Virksomheten eies 100 prosent av Reitangruppen. REMA 1000 er Norges ledende dagligvarekjede og en av landets sterkeste merkevarer. Rema 1000-butikkene er drevet etter en franchise-organisasjonsform, som i korthet betyr at franchisegiveren (Rema 1000) har utviklet standarder for etablering og drift av lokale virksomheter under et felles navn, mens franchisetakeren (kjøpmennene) står for driften av virksomheten og bidrar med personlig initiativ, skaperlyst og kunnskap om lokale forhold.

Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Brand Studio, en del av avisens annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post. Synes du denne type artikler ser spennende ut for din bedrift, ta gjerne kontakt på samme e-post.