Kjøpmann Fred Hansen ved Rema 1000 Malvik Senter og kundeansvarlig Geir Iversen hos Ringnes, tar gjerne en skål på toppen av 1,1 millioner liter Dahls Julebrus, som har vært lagret i Trondheim. Til sammen skal 2,1 millioner liter julebrus ut til tørste kunder i 2017 og 2018. 

Kjøpmann Fred Hansen ved Rema 1000 Malvik Senter og kundeansvarlig Geir Iversen hos Ringnes, tar gjerne en skål på toppen av 1,1 millioner liter Dahls Julebrus, som har vært lagret i Trondheim. Til sammen skal 2,1 millioner liter julebrus ut til tørste kunder i 2017 og 2018. 

Trøndersk favoritt-brus:

Selger 2,1 millioner liter Dahls Julebrus

I Trøndelag blir det ikke ordentlig jul uten julebrus. Dahls Julebrus!
Rema 1000 Midt-Norge

- Dahls Julebrus ble lansert i 1979. 38 år senere er den mer populær enn noen gang, både blant ungdom og voksne. I år produserer vi totalt 2,1 millioner liter, forteller kundeansvarlig Geir Iversen hos Ringnes.

Vi møter ham og en spent kjøpmann fra Rema 1000 ved Malvik Senter, Fred Hansen, i de gamle produksjonslokalene ved Ringnes E.C. Dahls Bryggeri. Møtet skjer bare noen dager før den tradisjonelle julebrusen skal kjøres ut i butikkene. Det skjer mye spennende med E.C. Dahls for tida, men akkurat her inne i de gamle bryggerilokalene produseres det verken brus eller øl lenger. Men det er fortsatt stor aktivitet på lageret og med utkjøring av produkter, deriblant julebrus.

I det vi kommer inn i det enorme lokalet så møter vi et fjell av julebrus-flasker. 975 614 liter på 0,33 brusflasker og 150 000 liter på 1,5 liters plastflasker, står her denne dagen. Alt dette skal ut til Trøndelag og noen butikker litt lenger nord i landet.

 

- Dahls Julebrus er et erke-trøndersk produkt. Trøndere er glade i juletradisjoner, og julebrusen fra Dahls er helt klart en slik tradisjon, forklarer Iversen.

Kjøpmann Fred Hansen er enig. Hans kunder i Malvik er ekstremt opptatt av at det er Dahls Julebrus de skal ha.

- Jeg vil nok selge nesten 17 000 flasker med Dahls Julebrus, samt noe fra Grans og Hamar i tillegg. Det er ganske mye brus pr. malviking, ler Fred (bildet under).

For noen år siden så ble produksjonen av julebrusen flyttet til Ringnes sine anlegg på Østlandet. Det var en del støy rundt akkurat den avgjørelsen, men Iversen sier at det ikke merkes på salget.

- Man skal huske at det fortsatt er en tradisjonsrik, lokal oppskrift som brusen lages ut fra. Det er jo hemmelig akkurat hvordan brusen lages, men vi kan antyde at ingefær og ananas er viktig for den søte julegodteri-smaken, forteller Iversen.

At julebrusen er populær, er noe mange vet. Men hvor ettertraktet den er, har Iversen mange eksempler på. Blant annet er det flere butikker som bestiller nok flasker til å kunne selge den helt til sommeren året etter.

I en særklasse

- Vi har andre julebrus-merker også, men julebrusen fra Dahls er i en særklasse. Den holder seg dessuten i pris også. Den er blant få produkter vi ikke trenger å sette ned prisen for å selge, sier Rema-Fred.

- Dahls Julebrus har et sterkt fotfeste i Midt-Norge, men vi har bestillinger fra butikker og personer i hele landet. Det er også en del utenlands som bestiller for å få med seg den ekte julefølelsen hjemmefra, forteller Geir Iversen.

Årets julebrus kommer for øvrig i engangs glassflasker for første gang. Det blir altså ikke mulig å pante dem, slik tilfellet er for en del ølflasker allerede. På grunn av avgiftspolitikken, så blir ikke flaskene billigere i innkjøp. En annen nyhet er at den klassiske emballasjen de seks flaskene «henger» i, er forandret til en mer hendig og solid eske som man lettere kan bære med seg. Utenom disse justeringene så er selve julebrusen nøyaktig slik den alltid har vært.

 

- Vi endrer ikke på en vinner-formel. Smaken, logo, navn; ja, alt dette er nøyaktig slik som da den ble lansert i 1979.

- Så når kan vi selge årets brus i butikken? spør Fred.

Iversen forklarer at salget egentlig starter i uke 42, men at det kjøres ut til en del butikker allerede i uke 41, slik at alt er klart.

- Da starter jeg i uke 41, på mandag 9.oktober om brusen er der, slår Fred Hansen fast. Ivrig spør han fotografen om å hjelpe ham med å spille inn en video for butikkens Facebook-side.

- Jeg ordner en konkurranse med gratis julebrus. Da tar det helt av på Facebook, sier kjøpmannen.

Salget starter i samme uke hvert år

Geir Iversen sier at salget og utkjøringen av julebrusen har gått i de samme uke i alle år.

- Mange sier at det starter tidligere og tidligere, men det er ikke slik. Bransjen har imidlertid bestemt at juleølet skal selges fra uke 46, som er litt senere enn før, så det er mulig noen da oppfatter at brusen er tidligere ute i butikken enn før. Men salg av julebrus fra uke 42, det har det alltid vært, sier han.

 

Etter litt frem og tilbake med en lift, så er de to karene endelig på toppen av julebrus-fjellet. Godt plassert oppå 1,1 millioner liter av den trønderske julefavoritten, så tar de en skikkelig skål for årets salg.

- Jeg har som regel solgt ni ganger mer julebrus enn vanlige brus-sorter. Det blir nok slik i år også, sier Rema-kjøpmannen.


Fakta om Rema 1000:

REMA 1000 AS omfatter virksomheten til REMA 1000 i Norge og Danmark. Virksomheten eies 100 prosent av Reitangruppen. REMA 1000 er Norges ledende dagligvarekjede og en av landets sterkeste merkevarer. Rema 1000-butikkene er drevet etter en franchise-organisasjonsform, som i korthet betyr at franchisegiveren (Rema 1000) har utviklet standarder for etablering og drift av lokale virksomheter under et felles navn, mens franchisetakeren (kjøpmennene) står for driften av virksomheten og bidrar med personlig initiativ, skaperlyst og kunnskap om lokale forhold.


Les også disse Rema 1000-artiklene:

Britt og Mesut hedret for sin innsats i Rema 1000

Hos Lund bakes det med humor og stolthet

Historiske Hamstad Bakeri vokser med Rema-avtale

Rema-kjøpmennene i Stjørdal har alle trøndernes kjøkkenhage et steinkast unna

Dette er Rema-brødrene på Fosen

- Kunden er sjefen over alle sjefer

Mia (20) drømte om Rema-jobb som lita jente

Stine (30) kapret drømmejobben på Berkåk

Dette er en ekte kjøpmannsfamilie

Gift med hverandre - og Rema 1000

Her kryper krabbene nesten rett inn i butikken

Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Brand Studio, en del av avisens annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post. Synes du denne type artikler ser spennende ut for din bedrift, ta gjerne kontakt på samme e-post.