Myke, harde eller kanskje noe midt mellom. Her finner du trolig landets nordligste ostemodneri i butikk.  

Myke, harde eller kanskje noe midt mellom. Her finner du trolig landets nordligste ostemodneri i butikk.  

Holder liv i 46 år gammel tradisjon med kjærlighet til modne oster

Det er mange ting som blir bedre med alderen, og en god ost kommer under den kategorien. Hos Bunnpris & Gourmet på Tyholt har de et eget ostemodneri – en tradisjon de har holdt vedlike siden 1974.

- Denne osten ble satt til modning i 2016, og nå er den perfekt, forteller ferskvaresjef Elin og kutter presist i det store ostehjulet.

Det er ikke mange dagligvarebutikker som i dag har eget ostemodneri. Faktisk er dette trolig det eneste nord for Dovre.

- Han som var kjøpmann tilbake i 1974 ønsket å skille seg litt ut, så han startet med 2-3 ulike oster bare for å prøve. På den tiden var det ikke så mye import av oster. Det ble en stor suksess, så i dag har vi et ostemodneri på rundt 40 kvadratmeter, forteller butikksjef Hege Berdahl.

Butikksjef Hege Berdahl viser fram butikkens eget ostemodneri hvor det til enhver tid ligger tre tonn ost til modning.  

Ikke bare til fest

Innglasset bak ferskvaredisken kan du skue hjul etter hjul med ost, behørig merket etter dato for å ha full kontroll på lagringen. Temperaturen er stilt inn perfekt for å gi osten best mulige forhold til å modnes skikkelig.

- Vi har rundt tre tonn ost her til enhver tid, fordelt på Jarlsberg, Norvegia, Sveitser og Hollandsk Edamer til jul. Her ligger de og koser seg i minst to år før vi starter å selge av den, forteller Berdahl.

Modningen gjør at ostene får en langt kraftigere smak. Den klassiske Jarlsberg-osten får en fyldigere, søtere og mer nøtteaktig smak når den modnes. Norvegia får en kraftigere smak og Sveiser-osten får en mer søtlig og særegen smak ved lagring.

- Alle ostene blir skjært fra ostehjulet når de er modne og lagt til salg. Vi selger rundt 1,2 tonn modnet ost fra vårt ostemodneri i året, så det er veldig populært. Det er faktisk veldig mange kunder som foretrekker en modnet variant framfor den vanlige til brødskiva, så det trenger ikke bare å være til spesielle anledninger, mener Berdahl.

Modnet ost trenger ikke bare være til fest.  

Kongelige oster

Og osten fra Bunnpris & Gourmet på Tyholt har lenge vært populær. Faktisk så populær at den nærmest ble eksportert ut av landet på kongelig vis.

- På nittitallet skulle kongen ha en lunsj på den norske ambassaden i Nederland. For å ha med seg noe ekte norsk, sendte de faktisk et bud hit for å kjøpe et helt hjul med modnet Norvegia som de tok med seg. Det er gøy å tenke på!,  sier Berdahl.

Om du heller er på utgikk etter andre type oster, er det også et rikholdig utvalg av både lokale, nasjonale og internasjonale oster i ostedisken på Bunnpris & Gourmet på Tyholt. Her finner du alt fra fløyelsmyk brie som smelter på tunga, til en litt strammere Stilton for deg som liker mye smak.

Lokal og internasjonale smaker – her finner du ost i all slags form.  

- Disse modner vi ikke selv, men vi tar inn et utvalg som mange andre butikker kanskje ikke har. I tillegg har vi et bedt utvalg av oster laget av små produsenter og lokale produsenter. Alt fra geitost til salatost og konfektost.

Venter du gjester og vil imponere, kan også feskvareavdelingen ordne noe helt spesielt til deg.

- Vi tar bestillinger på ostefat også. Da setter vi sammen et utvalg av ost, kjeks og frukt som passer godt sammen. Det har blitt veldig populært hos mange av våre faste kunder, forteller Berdahl.

Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Brand Studio, en del av avisens annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post. Synes du denne type artikler ser spennende ut for din bedrift, ta gjerne kontakt på samme e-post.