Bedre smak og mer kjøtt: Slik lages de populære «Tyholterne»

Det tar tid å lage skikkelige kvalitetspølser. Ferskvaresjef Elin Aalberg Herikstad bruker rundt ti timer for å lage Tyholtere. Heldigvis setter hun pris på arbeidsoppgaven - og det gjør kundene også.

Å lage perfekte pølser er ikke gjort i en fei, men ferskvaresjef Elin Herikstad tar seg tid for å lage den perfekte «Tyholter».
Annonsørinnhold produsert av Adresseavisen Brand Studio

Nede i kjelleren i Bunnpris & Gourmet Tyholts lokaler var det i gamle dager parfymeri, klær og en bank. I dag brukes det stort sett til pølseverksted. Siden 2007 har Bunnpris & Gourmet Tyholt laget og solgt sine egne pølser.

Ferskvaresjef Elin Aalberg Herikstad er én av butikkens pølsemakere – og det tar fort ti timer å produsere godsakene.

- Det tar lang tid for å skape perfekte pølser, men det er absolutt verdt det, sier Elin Aalberg Herikstad.

Internasjonale tyholtere

Her kverner hun kjøtt, blander krydder, stapper pølser og tvinner dem. Denne gangen er det butikkens mest populære pølse som skal produseres. Den har fått det fengende navnet «Tyholter».

- Den er litt som en vanlig middagspølse – bare med bedre smak og mer kjøtt, forteller hun.

Disse pølsene har mye smak og er litt grovere i teksturen enn mange andre pølser. Foto: Glen Musk

I løpet av økta produserer hun rundt hundre kilo med pølser. Det kjennes på kroppen.

- Jeg blir litt sliten, men det er jo utrolig morsomt, sier Aalberg Herikstad.

- Det er ikke så mange i mitt yrke som har muligheten til å lage pølser og prøve nye ting. Det er et fint avbrekk fra en vanlig arbeidsdag, legger hun til.

Tyholteren har også en internasjonal bror. «Spansk Tyholter» er en annen populær variant.

- Den skiller seg litt mer ut. Vi blander blant annet inn chili i den, så den er litt sterkere enn den vanlige Tyholteren.

«Olivia» er en annen litt utradisjonell pølse, som lages i butikken. Som navnet tilsier inneholder den oliven, i tillegg til soltørket tomat. Og hun har noen gode tips til deg som ønsker å teste ut de «internasjonale» pølsene som de produserer på Tyholt.

- Både Olivia og Spansk Tyholter passer på grillen eller som middagstilbehør, men jeg vil anbefale folk å prøve de til tapas. Det må bare testes, sier Aalberg Herikstad.

Hjemmelaget «feeling»

De lager også mer tradisjonelle varianter. Både Grovpølse og Julepølse, som begge passer perfekt til julematen eller saltkjøtt.

- Begge er mild og god – og grovere. Du får en litt mer hjemmelaget «feeling» med disse pølsene og de er helt utsøkt som middagstilbehør, sier hun.

De lager altså pølser i mange forskjellige varianter her på Tyholt – men alle har noen fellestrekk:

- På fagspråket så er teksturen noe helt annet enn vanlige pølser. Den er litt grovere og du kjenner på smaken at det er mye mer kjøtt i pølsene vi lager her, forklarer ferskvaresjefen.

På Bunnpris & Gourmet på Tyholt prøver de ofte ut nye ting – selv om det er tidkrevende å lage. Foto: Glen Musk

Aalberg Herikstad setter pris på å jobbe et sted der de hele tiden prøver på nye ting. Som for eksempel for ett år siden, da de bestemte seg for å produsere egne fiskekaker på huset.

- Det er min gode kollega Morten Søreng som står for dem. Det tar nesten vel så lang tid å lage fiskekaker som pølser. Det er mye som må krydres og kvernes. I tillegg blir alle stekt på pannen med smør her i butikken. Da tar det tid, men det kjennes absolutt på smaken, sier hun.

Det ser ut til at kundene setter pris på tiden de legger ned i produktene. Stadig flere matinteresserte kunder tar turen til Bunnpris & Gourmet Tyholt – selv om de må reise et stykke.

- Vi ser det absolutt – både på pølser og på fiskekakene. Vi har stamkunder fra andre siden av byen og noen fra distriktet som kommer hit. Ønsker du det lille ekstra, er det lurt å ta turen hit, avslutter hun.