Rema 1000:

Høstens mest smakfulle eventyr kommer fra Røros

Å kjenne lukta av nykokt fårikål er for mange det ultimate tegnet på høstens inntog. Nå kan du kjøpe ferskt Røros-lam i din Rema 1000-butikk, et lokalt kjøttprodukt som har vokst fram av frisk trøndersk fjelluft og naturlig næring på eviggrønne beitemarker.
Rema 1000

- For noen år siden var alle Rema-kjøpmenn i Trøndelag med på sauesankingen her. Du skulle sett oss da, ler Nils Martin Tidemann og småløper opp den jordete traktorveien til sauebeite som tilhører Øvergård på Os Øvre. 

Opp gjennom fjellsiden slanger grønne beitemarker seg, og fra avstand kan man se flere titalls hvite dotter som gresser tilfreds i stillheten fra fjellsiden. Her er ingen trafikk, ingen støy – kun en bonde i arbeidstøy og en gjeterhund som ivrer etter å samle sammen flokken igjen.

Livet er rolig for dyrene på beitemarkene i Røros. Klarer du å se gjeterhunden på bildet?  

 

Bare femten minutter unna, like ved slagghaugene, ligger Rema 1000 Røros. Det er for det meste der Tidemann tilbringer tiden som kjøpmann – når han ikke sjekker hvordan årets lam har det på beitet. Han har jobbet som kjøpmann der de siste syv årene, og de fire siste har de hver høst fått inn ferskt lammekjøtt fra lokale bønder gjennom lokalprodusenten Røroskjøtt.

Fra inngangen til Rema 1000 Røros har man utsikt til de kjente slagghaugene. 

 

- Spørsmålene etter kjøttet kommer med en gang løvet gulner. Alle venter på lammekjøttet fra Røroskjøtt før de lager årets første fårikål. Den første forsyningen forsvinner på et blunk fra diskene, forteller Tidemann.

Beite i toppklasse

Rema 1000 er de eneste som får inn såkalt «tidliglam» fra Røroskjøtt i butikkhyllene. For å sikre at kundene får ferskt lammekjøtt tidlig, framskyndes parringen slik at lammene er klare til foredling noen uker før det som tidligere har vært vanlig.

Når lammene er to uker gamle settes de ut sammen med resten av flokken, og kan nyte rent og naturlig beite som gjør at Røros-lam er kjent for sin unike kvalitet.

LES OGSÅ: Historien om et ekte trøndersk krabbe-eventyr!

- I flere år har vi hatt forskere her fra Norsk Institutt for Naturforskning (NINA), og de har sjekket beitet til sauene. De sier at det er noe av det beste de har sett i hele landet, og det er klart at hva de spiser og lufta de puster inn har noe å si for kvaliteten på kjøttet, forteller gårdbruker Terje Thoresen Øvergård.

Han har en av de største gårdene i området like utenfor Røros, og har i år levert 350 lam til Røroskjøtt, som holder til bare noen hundre meter unna gården.

Sammen med 35 andre lokale bønder er det de som sørger for at årets lammemiddag er av ypperste kvalitet.

Gårdbruker Terje Thoresen Øvergård er en av 35 bønder som leverer lokalt lam som du nå finner i din Rema 1000-butikk i Trondheim og Midt-Norge. 

Øvergård mener det ikke bare er det gode beitet som er årsaken til kvaliteten til lammene fra Røroskjøtt, men også måten håndteringen foregår fra lammene blir plukket ut, til det ender opp i butikkhyllene på Rema 1000.

- Det at transporten fra gårdene til Røroskjøtt er så kort, er med på å sikre kjøttkvaliteten når dyret ikke blir unødig stresset. Også foredler Røroskjøtt alle delene av dyret slik at man ikke bare får fårikålkjøtt, men også lammelår og masse annet godt i butikkhyllene, forteller Øvergård og får samtykkende nikk fra kjøpmann Tidemann.

- De som kan lammekjøtt, kjenner klart forskjellen. Frisk trøndersk fjelluft og lange tradisjoner på hvordan man foredler kjøttet gir de beste vilkårene, forteller kjøpmannen i Røros.

Kjøpmann Tidemann hilser på beitemarkas innbyggere. Han sier at kundene merker at produktene fra Røroskjøtt har en helt unik kvalitet. 

Lokale produkter er viktig for Rema 1000, som i Midt-Norge nå satser på flere ulike lokale varer i disker og hyller. For Rema 1000 er kunden øverste sjef, som igjen gjør at holdepunktene rundt lokal mat - som historien bak, sporbarhet, nærhet og kvalitet - er svært viktig, forteller regionsdirektør Vidar Andersen.

- Rema 1000 i Trondheim og Midt-Norge anser det som et skikkelig samfunnsansvar å presentere Røros-lam for våre kunder i Trøndelag. Det er rett og slett en smak av noe det beste Trøndelag har å by på, og sammen med bonden og slakteriet kan vi være med på å skape en bærekraftig verdikjede på lokal mat, sier Andersen.

Verdiskapning i regionen

Det ferske lammekjøttet finner du nå også i Rema 1000-butikker i Trondheim, og kjøpmann Børge Stamnes på Rema 1000 Byåsen, er stolt av å kunne tilby ferskt Røros-lam til sine kunder.

Kjøpmann på Rema 1000 Byåsen, Børge Stamnes, har sammen med kundene ventet på at årets ferske lam skulle komme. Nå er det klart, og fårikål-sesongen kan starte. 

 

- Matkulturen i Trøndelag er både levende og tradisjonsrik, så det å kunne få lov til å tilby produkter fra et distrikt vi i Trondheim har mange relasjoner til, gjør oss stolte. Veldig mange kunder har ventet tålmodig på årets ferske lammekjøtt fra Røroskjøtt, og det er flott å se så stor etterspørsel på lokale råvarer og produkter, sier Stamnes.

Han mener at lokale produkter betyr mer og mer for lokalsamfunnet.

- Det at Rema 1000 går til lokale produsenter for produkter gjør at vi er med på å bygge opp regionen, skape en felles verdi og arbeidsplasser. Det er små steg som får stor betydning over tid, mener kjøpmannen på Byåsen.

Stamnes mener at Rema 1000 er med på å bygge opp Midt-Norge og Trøndelag med sin satsning på lokal mat i hyllene. 

 

Tilbake på gården Os Øvre har sauebonde Øvergård fortsatt noen tøffe og lange arbeidsdager igjen før årets lammesanking er over. Selv har han ennå ikke fått smakt på årets leveranse, men han er ikke i tvil om at det ligger an til å bli et herremåltid.

- Jeg har spist fårikål opptil flere ganger i år, men jeg har ennå ikke fått smakt på årets lam. Jeg kan personlig gå god for kvaliteten likevel, det finnes jo ikke noe bedre enn ferskt lammekjøtt!, sier Øvergård og smiler.

Fra jord til bord med ekte trønderske tradisjoner og fra Øvergårds gård til Tidemanns kjøledisker; nå er årets ferske Røros-lam klart. 

 
Fakta om Rema 1000:

REMA 1000 AS omfatter virksomheten til REMA 1000 i Norge og Danmark. Virksomheten eies 100 prosent av Reitangruppen. REMA 1000 er Norges ledende dagligvarekjede og en av landets sterkeste merkevarer. Rema 1000-butikkene er drevet etter en franchise-organisasjonsform, som i korthet betyr at franchisegiveren (Rema 1000) har utviklet standarder for etablering og drift av lokale virksomheter under et felles navn, mens franchisetakeren (kjøpmennene) står for driften av virksomheten og bidrar med personlig initiativ, skaperlyst og kunnskap om lokale forhold.LES OGSÅ DISSE SAKENE:

Hos Lund bakes det med humor og stolthet

Historiske Hamstad Bakeri vokser med Rema-avtale

Rema-kjøpmennene i Stjørdal har alle trøndernes kjøkkenhage et steinkast unna

Dette er Rema-brødrene på Fosen

- Kunden er sjefen over alle sjefer

Mia (20) drømte om Rema-jobb som lita jente

Stine (30) kapret drømmejobben på Berkåk

Dette er en ekte kjøpmannsfamilie

Gift med hverandre - og Rema 1000

Her kryper krabbene nesten rett inn i butikkenInnholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Brand Studio, en del av avisens annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig merket, gi oss gjerne beskjed på e-post. Synes du denne type artikler ser spennende ut for din bedrift, ta gjerne kontakt på samme e-post.