– Vi vil ikke være størst, vi vil være best

I en av Trondheims sentrumsgater ligger en forretning med et noe uvanlig navn. Gullhøna har på kort tid bemerket seg som en plass å kontakte når man ønsker å finne ut om eiendeler er verdt mer enn man tror.

Annonsørinnhold produsert av Adresseavisen Brand Studio

– Han er innkjøpsdirektør og jeg er daglig leder, ler Alina Aune og klapper mannen sin Torbjørn på skulderen.

Ekteparet har drevet forretningen Gullhøna i fellesskap siden de i 2020 åpnet dørene i Trondheim sentrum. Her kjøper og selger de gull, sølv, mynter og antikviteter både i butikken og på nettbutikken sin. På tross av pandemiens begrensninger, hadde de en omsetning på 17 millioner i fjor.

– Da vi startet gav vi oss selv to år på å bestemme om dette var verdt å satse videre på, og det har vi funnet ut at det er. Det har gått langt over våre forventninger egentlig, sier Torbjørn.

– Vi var urolige for å være sammen døgnet rundt, men det går veldig bra – det har blitt en livsstil dette. Han er strategisk, mens jeg visualiserer mer, supplerer Alina.

Hun studerte kunst i hjemlandet Litauen og jobbet som avdelingsleder på en kunstfabrikk før hun kom til Norge, hvor hun møtte Torbjørn gjennom jobb. Han på sin side har mange års erfaring med butikkdrift, og kan fortelle at han har vært en samler av sjeldne gjenstander helt fra barndommen av – hvor spesielt mynter har interessert han.

De er veldig glade for at det harde arbeidet og investeringene i oppstartsfasen til Gullhøna nå ser ut til å gi gode resultater.

Besøk Gullhøna på nett - trykk her!

Grepene for å vinne tillit

På Gullhøna kommer folk innom med alt fra sølvbestikket som har ligget og støvet i skuffen, samleobjekter og mynter, antikviteter, til gull- og sølvsmykker. Uansett hva som legges på disken, studerer Torbjørn og Alina det nøye og vurderer verdien.

Kanskje kan de videreselge gjenstandene, eller resirkulere og smelte de om – det vet de når de har fått sett på det. De kan også komme på hjemmebesøk, og har reist både nordover og sørover for å vurdere lovende gjenstander og samlinger.

– Hvis vi får inn et smykke som kan videreselges, ser vi forbi smelteprisen og kan gi mer hvis det er kjent design for eksempel. Vi estimerer hva som er markedsverdien, rett og slett, forklarer Alina.

Når det gjelder mynter kjøper de gjerne hele samlinger, selv om verdien på objektene spriker. Gullhøna har kanaler for å kvitte seg med alt. De har kjøpere som er interessert i de mest eksklusive og sjeldne myntene, og mulighet til å sortere ut og resirkulere det som ikke er verdt noe særlig.

– Hvis folk sitter på en myntsamling, skal de velge oss fordi alternativet er å selge det selv. Da får de garantert solgt de mest populære objektene og blir sittende igjen med det som er minst attraktivt, sier Torbjørn.

Noen ganger blir det gull av gråstein også.

– En gang kom det inn en kunde med et Norgesglass fylt med mynt. Dette er ofte slikt som går til resirkulering, men vi tømte det ut på disken for å studere innholdet, i stedet for å bare veie og betale som mange gjør. Der fant vi en gullmynt som kostet 6000 kroner – så det var jo en gledelig overraskelse for han som kom innom, smiler Torbjørn.

Høres dette spennende ut? Klikk her!

Fokus på trygghet og kvalitetsvarer

En stund etter åpning fant de ut at de skulle investere i en maskin som analyserer metall. Med den finner de den nøyaktige mengden gull, sølv eller andre metaller det er i en gjenstand og kan på den måten finne den presise verdien.

– Det er som en røntgen-maskin. Hvis jeg legger inn denne gullringen her, så ser jeg nå at det er 14 karat, demonstrerer Alina.

– Med maskinen kan vi gi en rett pris, og i de fleste tilfellene blir det mer betaling for kundene. De får da betalt for den eksakte gullprosenten. Gull fra østen er for eksempel sjeldent stemplet, men gullinnholdet der er ofte opp til 96 prosent. Det andre man kan gjøre for å måle gullinnhold er å ta syretester, med det er unøyaktig og man kan ikke se om det er 21 eller 24 karat. De som bruker syretest, priser gjerne gullet lavere for å være sikre på at de har marginer å gå på. Den usikkerheten har vi ikke her, forklarer Torbjørn.

Selv om størsteparten av henvendelsene fra folk gjelder gull, sølv og mynter, har ekteparet også en stor interesse for bondeantikviteter. De kjøper gjerne sjeldne og spesielle gjenstander i det øvre prissjiktet, men tror pandemien har lagt litt begrensinger for dem i denne kategorien.

– Vi håper at det løsner og at vi nå får flere muligheter til å besøke folk for å finne unike ting, både antikviteter, mynter og andre ting vi omsetter her. Hvis noen har noe liggende kan de ringe oss eller sende mail, så stikker vi innom – eller de kan sende bilder. Det koster ingenting at vi tar et hjemmebesøk, sier Torbjørn.

Vil du vite mer? Klikk her!

Veien videre

Alina sier at de kommer til å fortsette å levere den gode servicen som de etter hvert har blitt kjent for, og påpeker at fordelene ved å ta kontakt med Gullhøna er mange. Siden de bare er to, er de effektive og bruker kort tid på beslutninger. De betaler på dagen, og gir gode, ærlige priser.

Etter det stadig økende antallet henvendelser å dømme, har flere og flere oppdaget dette. Med ressursene de har brukt på nettbutikken, har de også rukket å bli en av Norges største myntforhandlere på kort tid.

Etter hvert ønsker de å markedsføre seg i andre europeiske land, og har allerede begynt å tenke på åpning av en ny avdeling i Trøndelag. Å holde egne auksjoner etter hvert, er også noe de har i tankene. Ballen har begynt å rulle, og de har ingen planer om å stoppe nå.

– Vi trenger ikke være størst, men vi vil være best, avslutter Alina med et smil.

Vil du vite mer om Gullhøna og hva de kan hjelpe deg med? Trykk her!