Annonsørinnhold

Efrem (20) fra Eritrea fikk en trøndersk vennefamilie - nå er han en del av familien

PRODUSERT AV ADRESSEAVISEN BRAND STUDIO FOR Røde Kors

Familien Sundstrøm Slettestøl hadde lenge lyst til å bli vennefamilie gjennom Røde Kors. I dag har Efrem (20) fra Eritrea blitt et fullverdig familiemedlem.

I stua til familien Sundstrøm Slettestøl på Heimdal preges stemningen av latter og høy konkurransefaktor, når storfamilien møtes over et slag Sjoelbak. Mona Sundstrøm (58) og Ragnar Slettestøl (60) har samlet sine to døtre, svigersønn, to barnebarn og Efrem – som er sammen med familien opptil flere ganger i uka.

Efrem Tekle ble kjent med familien Sundstrøm Slettestøl i januar, og snart har de vært vennefamilien hans i ett år.

– Vi tenkte lenge på at vi ønsket å bli frivillig gjennom Røde Kors, og vi er så glade for at vi tok steget og ble vennefamilie.

Efrem har bodd i Trondheim i 3,5 år, og trives godt i trønderbyen. Men han måtte vente halvannet år før han fikk en vennefamilie.

Etter kurs og samtale med Røde Kors ble de koblet med Efrem, og det var full klaff fra første stund. Familien er en aktiv gjeng, og de er glade for å ha blitt kjent med en så sportsinteressert gutt som Efrem.

– Vi er en ivrig turgjeng, og drar ofte på skiturer på hytta. Familien finner på mange aktiviteter sammen, og Efrem er med på mye av det vi gjør både i hverdagen og i ferier, forteller Mona Sundstrøm med et smil.

rT7lu9fCL_2100.png

Husk lyd!

Her kan du lese mer om hvordan du blir vennefamilie gjennom Trondheim Røde Kors


Ville bli kjent med norsk kultur

Efrem føler seg heldig som har blitt en del av den trønderske familien. Han ønsket seg en vennefamilie fordi han ville bli bedre kjent med den norske kulturen.

– Jeg føler meg alltid velkommen her, og jeg kan spørre dem om hva som helst. Det føles veldig betryggende, forteller han.

brandstudios_rodekors016 copy.jpg

Familien til Efrem er spredt rundt i verden, og han valgte selv å flykte alene fra Eritrea til Norge i 2015, bare 16 år gammel. Eritrea styres under et sterkt diktaturregime, og Efrem så ikke for seg en fremtid i hjemlandet.

– Jeg hadde ingen rettigheter eller ytringsfrihet i Eritrea, og jeg ønsket ikke et liv under slike omstendigheter, forteller han.

Efrem har nå bodd i Trondheim i 3,5 år, og trives godt i trønderbyen. Men han måtte vente halvannet år før han fikk en vennefamilie.


Husk lyd!

rT7lu9fCL_2100.png

En del av storfamilien

Familien Sundstrøm Slettestøl ble vennefamilie fordi de ønsket å utgjøre en forskjell for mindreårige flyktninger.

– Det er også viktig for oss å la barna og barnebarna vokse opp med åpenhet og respekt for andre med en annen kulturell bakgrunn, forteller Sundstrøm.

Efrem bor et steinkast unna vennefamilien på Heimdal, og i høst begynte han på siste året på grunnskolen. Der har han blant annet blitt kjent med andre som han spiller fotball med.

– Jeg elsker fotball og drar også ofte på kamper, både på Lerkendal og Koteng Arena, sammen med vennefamilien min. Vi gjør mye gøy sammen, sier den unge eritreeren.

Ønsker du å bli vennefamilie til en mindreårig flyktning? Les mer her!

– Det har vært så berikende å bli kjent med Efrem og lære om hans bakgrunn og kultur. I starten brukte han mest tid med oss i kjernefamilien, men nå har han blitt godt kjent med både tanter, onkler og besteforeldre. Han har blitt en del av storfamilien og det er veldig hyggelig, forteller Sundstrøm.

brandstudios_rodekors037 copy.jpg

Marte Sundstrøm Slettestøl (24) er yngstedatteren i huset og bor hjemme hos foreldrene. Det var hun som ga foreldrene et spark bak etter at hun leste en artikkel som omhandlet vennefamilier.

– Vi er en raus og inkluderende familie, og derfor tenkte jeg at vi må passe perfekt til å være vennefamilie for noen som trenger det. For oss har det bare vært positivt å få Efrem inn i familien vår, forteller hun.

Husk lyd!

rT7lu9fCL_2100.png

Krever lite tid og ressurser

Røde Kors Vennefamilie er et tiltak som skal gjøre hverdagen trygg og inkluderende for enslige mindreårige flyktninger mellom 15-23 år.

– I løpet av et år kobler vi 20-25 vennefamilier, men skulle gjerne hatt flere frivillige for å korte ned ventetiden. Den typiske vennefamilien er familier med hjemmeboende barn, men vi har også samboerpar eller eldre med voksne barn som ønsker å inkludere en mindreårig flyktning i livet sitt, forteller Eirin Pålsdatter Eidshaug, koordinator for Røde Kors Vennefamilie i Trondheim.

brandstudios_rodekors012 copy.jpg

Trondheim Røde Kors opplevde et økt engasjement for å bli vennefamilie i forbindelse med flyktningsituasjonen i 2015 og 2016.

– Selv om det er færre flyktninger som kommer til Norge i dag, er behovet fortsatt stort, og det står tjue ungdommer på venteliste.

Hun forteller at noen må vente over et år før de får vennefamilie.

– Dette er unge mennesker som er helt alene uten familie i Trondheim. Mange er ensomme og ønsker å bli inkludert i det norske samfunnet, og som vennefamilie får du mulighet til å ta et aktivt ansvar for integrering, sier Eidshaug.

Vil du bidra til et mer inkluderende samfunn? Les mer om Trondheim Røde Kors Vennefamilie her!

Hun legger til at det ikke krever mye tid og ressurser for å være vennefamilie. Tanken er at du skal inkludere ungdommen i det du gjør til vanlig én dag i uka.

– Familien Sundstrøm Slettestøl står frem som et veldig godt eksempel på hvor mye fint man kan få ut av å være vennefamilie. Det er en fin måte å engasjere seg frivillig sammen som familie, legger hun til.

Dette er Røde Kors Vennefamilie:

  • Trondheim Røde Kors Vennefamilie er rettet mot enslige mindreårige flyktninger mellom 15-23 år som er bosatt i Trondheim.
  • En enslig mindreårig er en flyktning som har kommet til Norge uten foreldre eller andre foresatte, før fylte 18 år.
  • Ca. 80 prosent av de mindreårige flyktningene er gutter, og de fleste kommer fra Eritrea eller Afghanistan.
  • Ungdommen blir koblet med en frivillig vennefamilie som de møter en gang i uka, der ungdommen blir med p�� vanlige familieaktiviteter.
  • For å bli vennefamilie må minst ett av familiemedlemmene være over 25 år. Du må også gjennomføre opplæring og en samtale hos Trondheim Røde Kors før du kan bli frivillig.
  • Koblingen skjer på bakgrunn av interesser og ønsker fra både ungdommen og vennefamilien.
  • Vennefamiliene og ungdommen blir koblet for ett år i utgangspunktet, men mange fortsetter å holde kontakt etter den tid.

Om artiklene fra Brand Studio

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Brand Studio, en del av avisens annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold.
Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.

Synes du denne type artikler ser spennende ut? Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.

© Copyright Adresseavisen Brand Studio