Annonsørinnhold

Slik fikk Randi og Alf et spesielt vennskap med en syrisk familie

PRODUSERT AV ADRESSEAVISEN BRAND STUDIO FOR Røde Kors

Da Randi og Alf ble pensjonister ønsket de å bidra til å inkludere flyktninger i det norske samfunnet. De meldte seg som flyktningguider hos Røde Kors – og det ga dem et unikt vennskap med en syrisk familie.

Det er en fin høstdag på Byåsen, og ekteparet Randi Mørk (72) og Alf Engdal (73) har fått besøk av syriske Mustafa Dorra (36), kona Nsren Mahmood (31) og deres to barn. Mustafa er konditor, og har for anledningen bakt banankake som han har tatt med til familien på Byåsen.

– Vi har blitt ganske bortskjemt med kaker her, Mustafa baker mye godt som han tar med når de kommer på besøk, forteller Alf.

FULL_20191015_RødeKors-Flyktningguiden-8712.jpg

I dag skal de spise middag sammen, og det er syriske smaker som står på menyen. Ekteparet Mustafa og Nsren med sine to barn – og Alf og Randi med sine barnebarn, har på mange måter blitt smeltet sammen til en familie.

– Barnebarna våre pleier å være med oss når vi er sammen med Mustafa og Nsren, fordi de har blitt så gode venner med barna deres. Vi er som en familie når vi møtes, og det er veldig hyggelig, sier Alf.

Det startet med at Alf og Randi ble flyktningguider gjennom Røde Kors. Koblingen de har med den syriske familien skiller seg ut fra andre, fordi det i hovedsak kobles én frivillig med én ny trondheimer gjennom Flyktningguiden.

Det startet med at Alf og Randi ble flyktningguider gjennom Røde Kors. Koblingen de har med den syriske familien skiller seg ut fra andre, fordi det i hovedsak kobles én frivillig med én ny trondheimer gjennom Flyktningguiden.

Et godt forbilde for barnebarna

Da Randi og Alf meldte seg som frivillige, var begge nylig blitt pensjonister og fulgte med i mediene om flyktningkrisen.

– Vi hadde både tid og ressurser, og syntes det var for ille å sitte hjemme i sofaen og se på uten å bidra. Derfor kontaktet vi Røde Kors og fikk anbefalt å bli flyktningguider, forteller Randi.

FULL_20191015_RødeKors-Flyktningguiden-8737.jpg

Etter en samtale med Røde Kors og gjennomføring av kurs, ble de koblet med Mustafa og familien hans. Det skulle vise seg å bli starten på et unikt vennskap.

I tillegg til et ønske om å bidra til inkludering, var det viktig for dem å bli flyktningguider for å være gode forbilder for barnebarna.

– Som bestemor vil jeg lære barnebarna mine om andre kulturer, og vise dem hvor viktig det er å inkludere alle mennesker i samfunnet, forteller Randi.

FULL_20191015_RødeKors-Flyktningguiden-8848.jpg

Gjensidig respekt

Familiene pleier alltid å feire bursdager sammen, og annen hver uke spiser de middag i fellesskap. De har også vært på fjellturer og hytteturer, og gjort andre aktiviteter.

– Mustafa og Nsren har vært veldig interessert i å lære om den norske kulturen. Mohammed på tolv år har også blitt en racer til å gå på ski, det er veldig gøy å se, forteller Randi med et smil.

Alf og Randi forpliktet seg som frivillige i ett år, og etter det var det opp til dem selv hva de ønsket å gjøre videre. Relasjonen til den syriske familien ble så sterk at de fortsatte kontakten. Nå har de kjent hverandre i snart tre år.

– Som flyktningguider blir vi veldig involvert i livene deres, og vi har lært mye om konflikten i Syria. Vi har fått stor respekt for kulturen deres. Kjemien var god fra starten av, og vennskapet vårt har blitt helt spesielt, forteller hun.

Inkludering betyr alt

Mustafa kom fra Damaskus i Syria til Norge for fire år siden. På grunn av konflikten i Syria måtte han flykte via Libanon, Tyrkia, Libya, med båt til Italia og videre gjennom Europa med tog - og endte etter hvert opp i Trondheim. Året etter kom kona Nsren sammen med barna Mohammed (12) og Nour (7).

Nå jobber Mustafa på Rosenborg Bakeri som konditor og er i gang med å ta norsk fagbrev. Nsren går grunnskolen gjennom norskopplæringen, og ønsker å studere for å bli farmasøyt.

– Vi trives godt her i Norge, det er trygt og rolig sammenlignet med i Syria, forteller Mustafa.

FULL_20191015_RødeKors-Flyktningguiden-8888.jpg

Han og Nsren søkte om flyktningguide for tre år siden, og ble koblet med Alf og Randi. Det var mye på grunn av at barna er på alder med barnebarna deres.

– Randi og Alf har gjort så mye for oss, og det betyr mye at barna våre blir inkludert på denne måten. Det er fint å bo i et land der barna får leke med dem de vil, og bli med på den idretten de ønsker. Vi føler oss veldig heldige, forteller Nsren.

Nesten tretti på venteliste

Mange flyktninger ønsker å bli inkludert i samfunnet, men det kan være utfordrende. Røde Kors har en rekke personer som ønsker flyktningguide, og de trenger enda flere til å melde seg som frivillig.

Maria Knutsdotter Langås er rådgiver på integrering og mangfoldsfeltet ved Trondheim Røde Kors, og hun ser hvor viktig og positivt dette tiltaket er for flyktninger som bosetter seg i Trondheim.

– I dag har vi 28 nye trondheimere på venteliste for å få en flyktningguide. Behovet er stort, og vi trenger flere frivillige. Vi skulle gjerne sett at også flere menn tar kontakt for å bli flyktningguide, forteller Langås.

FULL_20191015_RødeKors-Flyktningguiden-8752.jpg

Flyktningguiden foregår stort sett én til én, der Røde Kors kobler sammen en frivillig og en flyktning basert på kjønn, alder og interesser.

– Mange som har kommet som flyktning til Trondheim forteller at de har bodd her i flere år uten å ha fått seg norske venner – og det er her en frivillig flyktningguide kan bidra med å gjøre en stor forskjell, forteller Langås.

Som flyktningguide ønsker Røde Kors at du er åpen og interessert i å bli kjent med nye mennesker. Erfaringen er at mange får gode venner etter å ha vært frivillig som flyktningguide – som Alf og Randi har opplevd.

– For oss har vennskapet med Mustafa og Nsren beriket livet vårt på en helt ny måte. Det anbefales til absolutt alle, forteller ekteparet på Byåsen.

Dette er Røde Kors Flyktningguide:

  • Formålet med Flyktningguiden er å bidra til språktrening, gi innsikt i norsk kultur og levesett, og å få utvidet nettverk.
  • Som frivillig får man muligheten til å bli kjent med en ny kultur samtidig som man bidrar til at flere føler seg inkludert i det norske samfunnet.
  • For å bli flyktningguide må du gjennomføre en samtale hos Røde Kors, og kurs der du lærer om migrasjon, førstehjelp og får en innføring i psykososial førstehjelp.
  • Per i dag er det flest flyktninger fra Syria, Eritrea og Den demokratiske republikken Kongo som søker om flyktningguide gjennom Røde Kors i Trondheim.
  • Alle som søker om en flyktningguide behersker norsk i varierende grad.
  • Røde Kors Flyktningguide har vært en nasjonal aktivitet i 20 år, og har eksistert i Trondheim i 15 år.

Om artiklene fra Brand Studio

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Brand Studio, en del av avisens annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold.
Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.

Synes du denne type artikler ser spennende ut? Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.

© Copyright Adresseavisen Brand Studio