Søppelfyllingens teknologiske reise – slik har avfallsbransjen endret seg

PRODUSERT AV ADRESSEAVISEN BRAND STUDIO FOR TRV Gruppen

Avfallsbransjen er på mange måter en skjult bærebjelke i samfunnet vårt. Flere ansatte i TRV Gruppen har jobbet med avfall i over førti år, og siden da har fokuset endret seg bort fra «søppel» – mot teknologi, bærekraft og gjenvinning.

Mye har skjedd med avfallssorteringen vår siden Trondheim Renholdsverk (TRV) ble etablert for over 100 år siden. Vi har hele tiden kastet matavfall, papp og gamle bruksgjenstander - men hva vi kaster og hvor vi kaster det har endret seg i takt med tiden. Etter det grønne skiftet kom har vi blitt mer bevisst på hvordan vi sorterer avfallet vårt.

S_29.jpg

I starten ble byens husholdningsavfall til grisemat. Her ved samlebåndet i fôrmatkjøkkenet på Sluppen. Foto: Schrøder, Sverresborg Trøndelag Folkemuseum

I dag er Trondheim Renholdsverk et av datterselskapene til TRV Gruppen, og de har hentet avfallet til husholdninger i Trondheim kommune siden 1918.

S_23_30NY.jpg

«Søppelmannen» ringer i bjella for å påkalle husmødrene.

Tømte utedoen til byfolket

Arbeidsmetodene til Trondheim Renholdsverk har endret seg drastisk, og en av de som har vært med på utviklingen er Jan Terje Andersen (61). Han startet sin karriere i TRV som dotømmer i 1977.

– På den tiden var det fortsatt mange husholdninger, spesielt på Møllenberg og Bakklandet som hadde utedo. Det var fysisk tungt og en skikkelig møkkajobb kan man si, forteller 61-åringen.

Siden den gang har Andersen hatt flere stillinger i bedriften. Han har jobbet på kundesenteret, vært renovatør og rådgiver. I dag jobber han som driftsleder for innsamling og transport.

– Jeg har jobbet med renovasjon i praksis, og det tror jeg er viktig for å kunne gjøre en god administrativ jobb. Da forstår man bedre hvordan leddene faktisk henger sammen, forteller Andersen.

I jobben som driftsleder har han et stort personalansvar, med 46 ansatte under seg. Til sammen drifter de 23 avfallsbiler og en kranbil, og Andersen sørger for at de daglige turene går som de skal, til enhver tid.

– For meg er det utrolig viktig å skape gode arbeidsforhold. Jeg har jobbet i over 40 år i en spennende bransje som stadig er i utvikling, og stortrives her i Trondheim Renholdsverk, sier driftslederen og smiler.

Nye sorteringskrav – enklere arbeidshverdag

Andersen mimrer tilbake til da han kjørte avfall, og måtte bære og tømme tunge stålbeholdere – ofte opp fra kjelleren til beboerne.

S_62.jpg

Søppeltømmere i sving på Møllenberg i 1950-årene. Foto: Schrøder, Sverresborg Trøndelag Folkemuseum

Den store revolusjonen kom da plastbeholderne og nye regler om kildesortering kom i 1998. Fra da av måtte folk kaste avfallsposene i plastbeholderne utenfor boenheten, og avfallstømmingen ble en lek sammenlignet med tidligere forhold.

S_76.jpg

NORBA-bilene la grunnlaget for en ny revolusjon, der avfallsbeholdere av plast kunne trilles med hjul og ble tømt via fjernstyring. Foto: Arbeideravisa

– Jeg har vært vitne til en stor omveltning. Avfallsbransjen har definitivt fått en viktig rolle i vår tid, med klimakrise og miljøhensyn. Det er virkelig givende å få være en del av en bransje som stadig beveger seg fremover, forteller Andersen.

S_25.jpg

En av bilene til Trondheims Renholdsverk tømmer husholdningsavfall i søppelsiloen. Foto: Schrøder, Sverresborg Trøndelag Folkemuseum

Titalls turer med slam

Per Arne Hansen (57) er ansatt i Retura TRV, som er det andre datterselskapet i TRV Gruppen. Der jobber han som fagarbeider på en slamsugebil, og kjører daglig rundt til næringsbygg i Trondheim for å tømme store tanker med fettutskillere, blant annet.

– Jeg kjører mellom 7-10 turer hver dag, og de fleste turene går til kantiner, cafeer og restauranter. På denne typen næringsbygg blir fettutskillerne ganske fulle, og da er det viktig at vi tømmer tankene før de blir tette, forteller den blide 57-åringen.

I dag har han tatt turen til et hotell i Trondheim. Her tømmes fettutskilleren en gang hver annen måned.

– Fettutskillerne på hoteller rommer opp til 10 kubikk med fett, så de trenger vi ikke å tømme så ofte. Det lukter stramt, og jeg må pent skifte når jeg skal inn til lunsj, sier han og ler.

Hansen har jobbet i Retura TRV i over 38 år. Han fikk etter hvert fast jobb som avfallstømmer i 1983, og siden den gang har han kjørt både containere, avfall, fett og slam.

– Både kravene og behovet for den jobben vi gjør har økt siden jeg begynte her. Jeg er veldig glad i arbeidsplassen min, da vi får mye ansvar og kan påvirke arbeidshverdagen vår selv i stor grad. Det er veldig motiverende, forteller han.

Har fått et nytt syn på avfall

Janne Rødsten (49) startet i Trondheim Renholdsverk for 25 år siden. Hun startet i en sommervikarstilling som sjåfør, men har vært innom flere arbeidsroller i årenes løp.

– Da jeg startet var det bare meg og ei til som var kvinnelige sjåfører. Man blir litt hardhudet av å jobbe i et mannsdominert yrke, men det er et raust miljø med stor takhøyde, og jeg trives veldig godt, forteller hun.

S_74.jpg

En ny type søppelbil blir demonstrert utenfor Rådhuset i Munkegaten i 1947. Foto: Schrøder, Sverresborg Trøndelag Folkemuseum

I dag jobber hun som kundekonsulent på transportavdelingen i Retura TRV. Tidligere i år var hun også med i åpningsprosessen av den nye bruktbutikken til Trondheim Renholdsverk, BrukOM.

– Før kalte vi det som ble kastet for søppel, og det var ikke mye av det vi kastet som kunne brukes til noe mer. Nå har vi snudd helt på flisa, og tenker at alt som kastes har en nytteverdi. Vi driver med innsamling og foredling av avfall på et høyteknologisk nivå her i TRV Gruppen, og jeg liker hvor vi har kommet i dag, sier hun.

S_32.jpg

Trondheim Renholdsverk på Sluppen, slik det så ut før krigen. Foto: Schrøder, Sverresborg Trøndelag Folkemuseum

Dette er TRV Gruppen

  • Trondheim Renholdsverk ble etablert i 1918, og beholdt navnet helt til bedriften ble omdannet til et konsern i 2005, og fikk navnet TRV Gruppen AS.
  • TRV Gruppen AS eier datterselskapene Trondheim Renholdsverk AS og Retura TRV AS, og har i dag til sammen cirka 200 ansatte.
  • Trondheim Renholdsverk utfører tjenester knyttet til husholdningsavfall i Trondheim kommune. Retura TRV leverer avfallsløsninger til næringslivet i tillegg til containerutleie.

Om artiklene fra Brand Studio

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Brand Studio, en del av avisens annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold.
Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.

Synes du denne type artikler ser spennende ut? Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.

© Copyright Adresseavisen Brand Studio

Annonsørinnhold