Slik lykkes du med å ta opp fag fra videregående

Produsert av Adresseavisen Brand Studio for Akademiet

Karoline Ghose Jensen og Vegard Bogen tar opp fag som privatister for å nå sine drømmer. Med god rådgivning, tett oppfølging av lærerne og et supert klassemiljø på Akademiet i Trondheim har de en stor fordel.

Man hører fort at Karoline Ghose Jensen ikke er fra Trøndelag, men 21-åringen fra Mjøndalen har bodd i Trondheim siden 2019.

- Jeg trives utrolig godt. Trondheim er en flott studentby og det er lett å finne sin plass her, sier Jensen.

Hun trives så godt at hun ønsker å være student her i mange år til. Målet er å bli lege, men for å komme inn på studiet må hun heve karaktersnittet sitt. Høsten 2020 ble hun derfor privatist ved Akademiet Privatistskole i Trondheim.

- Jeg gikk på Akademiet da jeg gikk på videregående, og hadde derfor et godt inntrykk av skolen fra før av. I tillegg tok jeg en god prat med rådgiverne her på skolen. De hadde mange gode tips om hvordan jeg kunne øke snittet mitt, så det gjorde valget enda enklere, forklarer Jensen.

Vil du ha gode råd for å heve karaktersnittet ditt? Få gratis og uforpliktende rådgivning her!

Karoline Ghose Jensen vil bli lege og tar opp fag for å heve karaktersnittet.

Uvurderlig hjelp

Da vi møter Jensen er hun nettopp ferdig med eksamen  og er klar for å ta ferie med god samvittighet.

- Magefølelsen er veldig god, sier hun med et smil.

Det er litt av noen fag hun har tatt opp i løpet av denne tida. Matematikk, kjemi, fysikk, biologi og fransk.

- Det var de fagene jeg slet mest med under videregående, så det har selvsagt vært krevende, sier Jensen. Men hjelpen jeg har fått fra Akademiet har vært uvurderlig. Jeg føler jeg har lært alt jeg skal og mer til gjennom Akademiet, så det blir spennende å se hva resultatet blir, legger hun til.

En annen som også er spent på eksamensresultatene er Vegard Bogen.

- Jeg tror det gikk bra og jeg er veldig fornøyd med egen innsats. Det er deilig å være ferdig, sier Bogen.

Tenker du på å ta opp fag? Se fag og priser her!

Vegard Bogen bestemte seg for å ta opp fag da han ble permittert. Nå drømmer han om bli astrofysiker.

- Ble tatt godt imot

For Bogens del var det tilfeldigheter som førte ham tilbake på skolebenken. Året 2020 var krevende for de fleste, men det kan være ekstra vanskelig når man er 21 år, bartender og ikke har utdanning.

- Jeg ble permittert og fikk mye ledig tid. Så da tenkte at dette var et riktig tidspunkt for å skaffe meg generell studiekompetanse, sier Bogen, som gikk yrkesfag på videregående.

Etter flere år borte fra skolebenken har han nå tatt eksamen i matematikk og fysikk.

- Det meste var helt gresk i starten, bokstavelig talt.

Etter flere år borte fra skolebenken har han nå tatt eksamen i matematikk og fysikk.

- Det meste var helt gresk i starten, bokstavelig talt.

- Men jeg ble tatt godt imot av lærerne og de andre elevene, så jeg kom overraskende kjapt inn i det, sier Bogen, som drømmer om å studere astrofysikk.

Rektor og lærer Kjetil Viste Levik ved Akademiet i Trondheim er overbevist om at en god start er alfa omega for alle som tar opp fag.

- Målet er å skape mestringsfølelse helt fra start. Da klarer privatistene å holde motivasjonen oppe, og det er veldig viktig, sier Levik.

Levik forteller videre at skolen har stor tro på at man også bygger motivasjon ved å klare ting sammen.

- Her er det mye samarbeid, rom for å snakke med hverandre og hjelpe hverandre gjennom kollokviegrupper, legger han til.

Er du i samme situasjon som Karoline og Vegard var i fjor, og vurderer å ta opp fag, har rektor Levik følgende oppfordring til deg:

- Det er lurt å benytte seg av gratis rådgivning, som vi tilbyr her på Akademiet. Skal du bruke ett år på å ta opp fag, så lønner det seg å få gode råd i forkant, sier Levik.

Vil du vite mer om Akademiet Privatistskole Trondheim? Trykk her!

Kjetil Viste Levik, rektor ved Akademiet Privatistskole Trondheim.

Han forteller at det kan være noen fallgruver dersom man skal ta opp fag. Som for eksempel å melde seg opp i kun muntlig eksamen i et fag som også krever skriftlig eksamen.

- Men for det meste handler det om å velge de rette fagene for å forbedre poengsummen din, som er det viktigste når du senere skal velge høyere utdanning. Da bør du du finne en balansegang mellom fagene du liker og fagene du trenger høyere karakterer i. Det kan vi hjelpe til med, sier Levik.

Det finnes mange alternativer når man skal ta opp fag. Privatistene Vegard og Karoline er klar på hvorfor du bør vurdere Akademiet.

- Jeg synes timeplanen legger svært godt til rette for at vi skal klare å lære ting på en effektiv måte, sier Karoline og utdyper:

- Vi har fire timer med fagene per uke, noe som gjør at man får en god dybdelæring. I tillegg er det veldig fleksibelt, slik at man også har tid til å gjøre andre ting.

Ønsker du flere tips på veien mot bedre karakterer? Akademiet tilbyr gratis rådgivning til alle som vurderer å ta opp fag

Godt miljø og fellesskap

Vegard er enig med Karoline, men han ønsker også å trekke frem én ting til.

- Miljøet på skolen er helt fantastisk. Både mellom elevene og lærerne. Det er et sted som legger godt til rette for læring og man gleder seg til å dra på skolen, sier Vegard.

- Helt enig. Lærerne er veldig flinke og passer på at vi får med oss det vi skal i timene. De er flinke til å spørre om det er noe vi lurer på fra forrige time, og setter ofte av tid hvis vi trenger en nærmere gjennomgang av ting, legger Karoline til.

Levik forteller at relasjonen mellom lærere og elever er noe Akademiet setter veldig høyt.

- Det handler om å holde motivasjonen oppe hos hver enkelt elev. Hos oss er alle elevene viktige, og vi ønsker å ta godt vare på alle som tar opp fag hos oss, sier Levik.

Om artiklene fra Brand Studio

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Adresseavisen Brand Studio, en del av mediehusets annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.

Synes du denne type artikler ser spennende ut?
Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.

© Copyright Adresseavisen Brand Studio

Azure, Font
Logo, Font, Text