Annonsørinnhold

Silje (35) hadde ruset seg i tolv år da hun ble gravid

PRODUSERT AV ADRESSEAVISEN BRAND STUDIO FOR BLÅ KORS LadE Behandlingssenter

35 år gamle Silje fra Trondheim trodde ikke det fantes noen som kunne hjelpe henne med rusproblemet. Men da hun ble gravid fikk hun tilbud om behandlingen som snudde livet hennes på hodet.

Hvordan skal man kunne være en god omsorgsperson om man ikke kan ta vare på seg selv? Det var spørsmålet 35 år gamle Silje fra Trondheim stilte seg selv i 2013. Da var hun gravid med sitt andre barn, og hadde levd i rus i nærmere tolv år.

– Jeg har ruset meg kontinuerlig siden jeg var 13 år, fra alkohol til hasj og videre til sterkere stoffer. Jeg sluttet å ruse meg da jeg ble gravid første gang, men mistet omsorgen for barnet fordi jeg ikke hadde vært i rusbehandling og bevist at jeg er skikket som omsorgsperson. Det ville jeg ikke skulle skje igjen, og innså at jeg måtte ta tak i livet. Jeg fikk høre om Blå Kors Lade Behandlingssenter av en bekjent og tok sjansen, forteller hun i dag.

Av hensyn til familien ønsker kvinnen å være anonym, og Silje er ikke hennes ekte navn.

Selv om hun var gravid på nytt og ventet sitt andre barn var hun usikker på om rusbehandling var rett for henne.

Strengt tatt skjønte hun ikke at behandling over tid kunne være løsningen hun trengte for å forandre livet.

– Jeg tenkte at jeg bare kunne slutte å ruse meg, så var det greit. Men da jeg kom til familieavdelingen på Blå Kors Lade Behandlingssenter, skjønte jeg at opplegget rundt meg handlet om mye mer enn avrusing. Det handlet om å rydde opp i alt som hadde ført til at jeg var der jeg var, forteller 35-åringen.

Trygge rammer

På avdelingen for gravide og småbarnsfamilier bodde Silje i rundt ett år, og der fødte hun datteren sin. Hun ruset seg ikke lengre, men jobbet kontinuerlig med seg selv med et mål for øyet - barnets beste.

– Skulle barna mine få et godt liv i framtiden, måtte jeg ta grep om mitt liv. På familieavdelingen fikk jeg egen leilighet, terapi og støtte rundt meg hele veien. Det føltes som å være en del av en trygg ramme, og man får omsorg og støtte på godt og vondt. Hadde det ikke vært for de samtalene vi har hatt i grupper og sammen med behandlerne her over tid, så hadde jeg nok aldri fått til en så radikal endring i livet, forteller tobarnsmoren.

Silje trodde at det meste skulle ordne seg om hun sluttet å ruse seg. Men i dag innser hun at det var behandlingen rundt som ga henne muligheten til et nytt liv.

Siljes historie er ikke unik. De fleste som kommer som pasient på avdeling for gravide og småbarnsfamilie på Blå Kors Lade Behandlingssenter, er i en lignende situasjon: gravid eller med små barn, og med et rusproblem med mange underliggende faktorer.

– Vi som jobber her ønsker å bære håpet om at endring er mulig når man tenker at alt ser håpløst ut. Pasientene her har gjerne hatt en lang fartstid med rus, men det er ofte ikke den eneste utfordringen. Mange har psykiske utfordringer, mangler bosted, nettverk, har problemer med familie og økonomi. Det vi ser gjennom mange år er at det nytter ikke å bli rusfri om ikke alt det andre er på plass, forteller Hildegunn Joramo Berg, miljøterapeut på avdelingen.

Her kan du lese mer om tilbudet med avdeling for gravide og småbarnsfamilier.

Alltid barnets beste

Blå Kors Lade Behandlingssenter åpnet familieavdelingen i 2003, og har i dag seks boenheter til gravide eller småbarnsfamilier. Der bor man i gjennomsnitt mellom seks måneder til et år, med oppfølgning og behandling daglig. Men den virkelige jobben skjer ikke før man går ut døra igjen.

Visste du at gravide og småbarnsfamilier som sliter med rus kan få hjelp på en egen avdeling på Lade Behandlingssenter?

JA
NEI

Seniorkonsulent og behandler, Einar Hajum, forteller at de som kommer hit går gjennom en lang prosess som tar tid.

FULL_20190520_BlaKors-8080.jpg

– Vi ser ikke på en innleggelse her som endelig løsning, men en start på en prosess som tar flere år. Hos oss får pasienter en oppfølgning på minst to år, og etter man har flyttet ut kan man selv velge hvor tett man ønsker å være i behandlingssystemet. Det som er helt klart er at det er ikke vi som gjør den vanskelige jobben, det er pasientene. Vi bare tilrettelegger for at det skal være mulig å komme seg videre i et rusfritt liv, forteller seniorkonsulent og behandler, Einar Hajum.

Siden oppstarten av avdelingen på Blå Kors Lade Behandlingssenter, har godt over 100 gravide og småfamilier fått hjelp til å bli rusfri og bygge opp et nytt liv. De aller fleste har etter endt behandling fått en varig positiv endring. Men det som alltid står i førersetet til de som jobber på avdelingen er barnet.

– Vi har blitt gode på å møte og hjelpe folks ulikheter, for det er utrolig individuelt hvordan man ender opp her. Likevel er alltid barnets beste målet, noe vi er klar på fra første dag. Vi har mange tidligere pasienter som har brutt årevis av dårlig mønster, og barn som i dag vokser opp i trygge og balanserte hjem. Men hadde de ikke fått hjelp er det ikke sikkert det hadde vært tilfellet, forteller Joramo Berg.

Miljøterapeut Hildegunn Joramo Berg mener det ikke nytter å bli rusfri om de trygge rammene rundt ikke er på plass.

Endrer kurs i livet

Silje er i dag helt rusfri, og deltar fortsatt i gruppesamtaler i regi av avdelingen, selv om det er frivillig. Hun er overbevist om at livet hadde sett annerledes ut om hun ikke hadde fått tilbudet da hun ble gravid for knappe seks år siden.

– Jeg har ikke lyst å gå tilbake til det livet jeg hadde. Mange rundt meg hadde nok ment at det ikke gikk an å hjelpe meg, men jeg er et levende bevis på at det faktisk er mulig. Det krever bare at man har noen rundt seg som drar i riktig retning, og det er ikke lett. Folk som har ruset seg i mange år bygger opp et skjold rundt seg og råd er ofte det siste man ønsker, forteller 35-åringen.

I dag er Silje (35) på rett spor i livet, er rusfri og har det som skal til for å ta vare på seg selv og barna.

FULL_20190520_BlaKors-8294.jpg

Hun mener forløpet hun har vært gjennom mer kan beskrives som selvutvikling enn behandling.

– Når man først er rusfri, handler det om å finne de verktøyene til å utvikle seg selv i riktig retning, for ditt barns fremtid. I dag har jeg tryggheten, selvtilliten og egenskapene som skal til for å være en god omsorgsperson for mine barn – og meg selv, sier Silje.

Kjenner du til noen som er gravid eller småbarnsforelder med et rusproblem?
Klikk her om du ønsker å vite mer om tilbudet ved Blå Kors Lade behandlingssenter.

Om artiklene fra Brand Studio

Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Brand Studio, en del av avisens annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold.
Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.

Synes du denne type artikler ser spennende ut? Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.

© Copyright Adresseavisen Brand Studio