ANNONSØRINNHOLD

Azure, Font

– Alle i BN Bank skal oppleve balanse og fleksibilitet

Fra landslagstrener til banksjef:

Etter mange år i skisirkuset gikk Svein Tore Samdal over til det sivile liv som administrerende direktør i BN Bank. Overgangen var langt fra så smertefri som han hadde håpet.

Svein Tore Samdal har vært administrerende direktør i BN Bank siden 2018, men det er nok langrenn folk flest forbinder ham med.

I oppveksten på Støren lå alt til rette for en aktiv barndom. Ski, fotball, friluftsliv, jakt og fiske var noen av ingrediensene.

Det var derimot i skisporet han gjorde seg mest bemerket, og han var med på både krets- og juniorlandslaget. Men som 22-åring måtte han ta et valg.

– Jeg har alltid vært glad i skole, og alltid likt å gjøre det bra, så jeg bestemte meg for å gå ut av langrennsbobla og bli en vanlig student, forteller Samdal.



People in nature, Forehead, Face, Smile, Sleeve, Happy, Yellow, Grass

Fulgte Bjørgen tett

Omtrent samtidig begynte han å trene unge og lovende skiløpere, noe som ga mersmak.

Jeg synes det var utrolig givende å drive med prestasjonsutvikling av andre – ikke bare seg selv, sier Samdal.

Derfor ble idrettshøyskolen et naturlig valg. Deretter gikk turen videre som idrettslærer på videregående skole både i Meråker og Gauldal. Der møtte han Marit Bjørgen, og nok et skifte i karrieren ble til.

Jeg fulgte henne tett fra skolen, videre til krets-, junior- og rekruttslandslag. Da jeg tok over landslaget ble hun også med – det var litt av et eventyr, sier Samdal.

Privat hadde han rukket å bli godt gift med barn, og tiden var moden for et liv utenfor idretten. Der har han også gjort det svært godt.

Etter en svært suksessfull periode med Bjørgen og de andre dyktige landslagsjentene, var han klar for en ny epoke i 2006.

– Det ble en utfordring, for å si det mildt, sier Samdal med et smil.

På papiret ser det ut som overgangen fra langrennssirkuset til det sivile liv gikk smertefritt, men slik var det ikke.

Etter å ha jobbet som konserndirektør Privatmarked i SpareBank 1 SMN og som viseadministrerende i EiendomsMegler 1 Midt-Norge AS, ble han i 2018 administrerende direktør i BN Bank.

Jobbhverdagen på skilandslaget og jobben i Trondheim var vidt forskjellige, forteller Samdal. I idretten har man perioder med intens jobbing – for å deretter ha mindre travle perioder der man har muligheten til å koble av.

– Vi starter i mai, for deretter å ta litt sommerferie, også jobber vi knallhardt om høsten, som er den viktigste oppkjøringsperioden. Da reiser man gjerne til en dal i Italia hvor vi kan ha sommertrening på ettermiddagen med sol og varme, og avslutte med ei ski-økt på en bre på 3500 høydemeter. Du kommer deg bort fra mørke, kulde og regn, og når man kommer hjem igjen er det bare litt småplukk som må gjøres før du kan koble helt av, sier Samdal.

Ble en hodepine

I det sivile liv kom ikke disse avkoblingsperiodene naturlig, noe som etter hvert skulle vise seg å bli en lekse for Samdal.

– Jeg tenkte det var normalt å være «all inn» hele tiden. Landslagslivet var et stress, men når man hadde fri hadde man muligheten til å hvile og komme til hektene igjen, sier Samdal.

– Når jeg først er på jobb, så jobber jeg intenst. Da har jeg jobb i bakhodet hele tiden. Denne innstillingen tok jeg med meg fra idretten, til arbeidslivet og deretter til privatlivet. Var jeg ute og lekte med barna mine, gikk jeg og stresset over mailer som haglet inn på mobilen min, legger han til.

Samdal har lært seg metoder for å koble av mellom slagene.

People in nature, Terrestrial plant, Grass

Han forteller at han ikke skjønte alvoret før det hadde gått en god stund.

– Etter hvert kjente jeg arbeidstrøkket på kroppen. Om morgenen følte jeg meg bra, men utover dagen fikk jeg en voldsom hodepine. Det var som en tennisball som prøvde å presse seg ut av hodet mitt, sier Samdal.

– Først tenkte jeg at jeg var alvorlig syk. Men jeg tok flere prøver, og kunne konstatere at det ikke var noe alvorlig, legger han til.

En prat med sin daværende sjef ble nøkkelen. Han ble anbefalt en akupunktør, som skulle vise seg å være til stor hjelp, men det var ikke nødvendigvis nålene som fikk han på rett kurs.

Å ligge på et mørkt rom i 45 minutter tre ganger i uka hjalp en del, men det var mer spørsmålene han stilte meg som fikk meg til å reflektere en god del.

Svein Tore Samdal

Akupunktøren spurte om han hadde noen måter å koble av fra jobb på.

– Jeg svarte at jeg liker å løpe meg en tur i ny og ne. Da spurte han «Hører du småfuglene synge mens du løper langs Ladestien?». Da måtte jeg tenke meg om. Jeg innså at jeg ikke gjør det fordi hodet mitt tenker kun på jobb hele tiden. Da skjønte jeg at jeg måtte finne meg noen teknikker for å koble av, sier Samdal.

Balanse

I dag har han funnet en god balanse mellom jobb og privatliv. Det er viktig for ham at alle i BN Bank også har en slik balanse.

– I dagens jobbmarked er det mulig å være pålogget fra du står opp og til du legger deg igjen. Slike arbeidstakere vil jeg ikke ha, sier Samdal.

– For oss handler det om raushet. Så lenge man kan levere på et høyt nivå, så får man mye frihet her, sier Samdal, som skryter av de 130 ansatte i banken.

Fleksibel arbeidstid, fleksibelt arbeidssted, eller mulighet til å bruke fleksitid for å ta langhelger, er noen av grepene BN Bank har tatt for å tilby sine ansatte en god arbeidshverdag.

– Det er viktig med en god balanse mellom jobb, fritid og familie. Slike mennesker varer lengst i arbeidslivet. De har mer energi og får nye impulser ved å være sosial sammen med andre. Det trenger man for å komme videre i arbeidslivet, legger han til.

Husk lyd!

– En effektivt oppsatt bank

Trenererfaringen kommer godt med også i bankverdenen, mener Samdal.

– Strategisk sett har jeg fokusert mindre på tall og tekniske ting. Det viktigste for meg er folkene. Det går aldri av moten. I en mer digitalisert verden blir det bare viktigere og viktigere med de menneskelige relasjonene. Folk har et behov for å snakke sammen, anerkjenne hverandre og bli sett, sier Samdal.

– Floskelen «kultur spiser strategi til frokost» er så sann som den kan være. Hvis folk har muligheten til å forme sin egen arbeidshverdag, være engasjerte og føle et eierskap, da blir man også mere lønnsomme, legger han til.

Om BN Bank

  • Landsdekkende bank
  • Hovedkontor i Trondheim
  • Avdelingskontor i Oslo
  • 130 ansatte
  • 60 år i 2021
  • Eid av SpareBank 1-banker
  • Høy trivselsfaktor

Og i løpet av de årene Samdal har vært i BN Bank, har de ansatte levert svært gode resultater. Han er optimistisk på veien videre for selskapet.

– Vi har vokst mye på kort tid og forbedret lønnsomheten. For oss handler det om å bygge videre på det vi har gjort, og finne nye veier å forbedre oss på underveis. Samtidig som vi skal levere enda bedre kundeopplevelser og ha et enda bedre arbeidsmiljø, sier han avslutningsvis.

Svein Tores tre tips

  • Forlat arbeidet på jobb. Ikke gå rundt hele dagen med jobb på hjernen.
  • For min del ble lister viktig. Lag deg et oppsett med oppgaver du skal få gjort i løpet av uka, krysse ut det du er ferdig med og legg til nye ting etter hvert. Få oppgaver ut av hodet og inn på arbeidslista!
  • Vær til stede i nuet. Finn deg en aktivitet der du kun tenker på det du holder med akkurat nå. Om det så er å skru Ikea-møbler, være på en konsert, gjøre hagearbeid, trene eller leke med barna dine.

ANNONSØRINNHOLD

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Adresseavisen Brand Studio, en del av mediehusets annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.

Synes du denne type artikler ser spennende ut?
Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.

© Copyright Adresseavisen Brand Studio

Azure, Font