Annonsørinnhold

I 1962 var halvparten av norske hjem fortsatt uten vaskemaskin og kjøleskap

VG: ?utm_source=schibstedpartnerstudio&utm_medium=native&utm_campaign=el210670_no_2022_elkj%C3%B8p_w09-17_60%C3%A5rsjubileum_no_w09-11_mtutie_8639255969434851&utm_content=acrosscategories

AP: ?utm_source=schibstedpartnerstudio&utm_medium=native&utm_campaign=el210670_no_2022_elkj%C3%B8p_w09-17_60%C3%A5rsjubileum_no_w09-11_mtutie_8639255969434851&utm_content=acrosscategories

BT: ?utm_source=schibstedpartnerstudio&utm_medium=native&utm_campaign=el210670_no_2022_elkj%C3%B8p_w09-17_60%C3%A5rsjubileum_no_w09-11_mtutie_8639255969434851&utm_content=acrosscategories

Aftenbladet: ?utm_source=schibstedpartnerstudio&utm_medium=native&utm_campaign=el210670_no_2022_elkj%C3%B8p_w09-17_60%C3%A5rsjubileum_no_w09-11_mtutie_8639255969434851&utm_content=acrosscategories

FVN: ?utm_source=schibstedpartnerstudio&utm_medium=native&utm_campaign=el210670_no_2022_elkj%C3%B8p_w09-17_60%C3%A5rsjubileum_no_w09-11_mtutie_8639255969434851&utm_content=acrosscategories

Adressa: ?utm_source=schibstedpartnerstudio&utm_medium=native&utm_campaign=el210670_no_2022_elkj%C3%B8p_w09-17_60%C3%A5rsjubileum_no_w09-11_mtutie_8639255969434851&utm_content=acrosscategories

E24: ?utm_source=schibstedpartnerstudio&utm_medium=native&utm_campaign=el210670_no_2022_elkj%C3%B8p_w09-17_60%C3%A5rsjubileum_no_w09-11_mtutie_8639255969434851&utm_content=acrosscategories

… mens i 1969 var det bare rundt 20 % av befolkningen som hadde tilgang til en tv.

Dagens strømmebonanza var ennå langt unna. Nrk startet ikke med vanlige sendinger før i 1960.

Tv-en kostet den nette sum av 2200 kroner – det samme som to månedslønner.
Denne solgte Sven i 1958. Da hadde bare 235 husstander i landet tv-lisens.

Sven (86) og Tom (60) har drevet Elkjøp-butikk gjennom flere tiår med teknologisk utvikling.
I 2021 ble det solgt halvannen million hvitevarer. Denne vaskemaskinen står i kjelleren hos Elkjøp Årnes og er av langt eldre årgang.
«Det var et eventyr for folk å få vaskemaskin! Å vaske klær før i tida var et slit. Vi sto jo der og skrubbet på et vaskebrett, og etterpå skylte vi klærne i Glomma. »

Gunvor Bråthen (83)

I løpet av de tiårene Elkjøp har eksistert, har velstandsutviklingen vært enorm.

I dag er Norge på verdenstoppen når det gjelder kjøp av elektronikk.

Etterkrigstidens mangel på varer var over, og hvitevarene røk ut av butikkene i en voldsom fart. Elkjøp fyller 60 år – bli med på en reise tilbake i tid!

– I starten hadde vi jo nesten ikke varer i det hele tatt, men på 60-tallet begynte det å komme endel – særlig vaskemaskiner, forteller Sven Bråthen (86). Han har jobbet i elektrohandelen siden 50-tallet, og startet Elkjøp på Årnes i 1970.  

Vi hadde en pangstart. På den tida var det ikke akkurat vanskelig å selge, husker kona Gunvor.

I Elkjøps barndom var det vanlig at ektepar drev butikken sammen. For å få ting til å gå rundt, hadde de ofte med seg barna på jobb.

– Jeg har nærmest vokst opp i butikken, mener Tom Bråthen (60). I dag har han tatt over stafettpinnen etter faren som daglig leder.

Cameras optics, Camera accessory, Output device, Material property, Gadget

FAMILIEBEDRIFTEN: Bråthen-familien har drevet Elkjøp-butikk i over 50 år. Det første lokalet var opprinnelig et bakeri, og de arvet både hyller og kassaapparat. – Vi måtte blåse melstøvet vekk fra reiseradioene før de ble solgt, husker Sven.

Building, Sky, Window, Architecture, Door, Neighbourhood

Norges første elektrokjede

En vårdag i 1962 sitter fem menn på appelsinkasser og har sitt aller første styremøte i A/S Elektrokjøp. Logoen har daglig leder Trygve Fjetland tegnet selv, hjemme ved kjøkkenbordet.

Kjedebutikker var ennå et nokså ukjent fenomen i Norge. For å møte den økte konkurransen i markedet, innså elektrohandlerne at de kunne stå sterkere samlet. Det ble starten på en suksesshistorie.

Sven husker godt at Elkjøp kjøpte inn 1000 vaskemaskiner fra en leverandør, noe som for ham var et svimlende høyt tall.

– Vi var vant til å ha kanskje én vaskemaskin i butikken, pluss noen på lageret! Men det var fint å slippe å krangle med leverandørene om innkjøpspriser på egen hånd, nikker Sven.


Musical instrument, Office equipment, Rectangle
Font

Helt fra starten har Elkjøp hatt fokus på fagkunnskap og god service i butikkene. Fortsatt brukes det store ressurser på kursing av ansatte.

– Jeg kikket på noen gamle avisutklipp, og på den tida var det ikke lov til å annonsere med priser. Da var det jo god service som utgjorde forskjellen. Det at kundene får gjort det de skal og får en bra opplevelse – det er det viktigste for meg, fastslår Tom.

Product, Font, Line, Kitchen
Material property, Font, Publication
Interior design, Picture frame, Cabinetry, Shelf, Wood, Lighting, Table, Building, Floor, Wall

FRA HVITT TIL BRUNT: På sekstitallet gikk det mest i hvitevarer hos Elkjøp. Sven var en av de første i Norge som fikk lisens som radio- og tv-reperatør, noe som gjorde at de også kunne selge brunevarer da de startet butikken i 1970.

Sven solgte bygdas første tv allerede i 1958. Nå har klenodiet kommet «hjem» til butikken, og troner som et trofé inne på kontoret.

– Vi hadde en kar som kjøpte et av de aller første tv-apparatene i bygda. Og de som skaffet seg tv, fikk huset fullt av folk, forteller Sven.

Kona til den heldige tv-eieren sto på kjøkkenet og stekte vafler, mens naboene benket seg i stua for å se på tv. Problemet var at de aldri dro, og han måtte opp grytidlig for å dra på jobb.

– Da gikk han ut og klippet over antenneledningen, slik at folk gikk hjem. Neste kveld gikk han ut og skjøtet ledningen igjen. Og sånn fortsatte det, flirer Sven.

Cameras optics, Computer monitor accessory, Analog television, Rectangle, Gadget
Cameras optics, Computer monitor accessory, Analog television, Rectangle, Gadget
Interior design, Property, Photograph, Product, Customer, Building, Shelving, Shelf

BEDRE RÅD: Stadig flere elektriske apparater fikk innpass i norske hjem. Oljepengene gjorde oss rikere,  og fra 1973 til 1974 steg lønningene i industrien med nesten 22 %. Disse bildene er fra Elkjøp Stjørdal i 1974.

I overgangen mellom 60- og 70-årene fikk Elkjøp innpass på det ettertraktede brunevaremarkedet –  og tv-en skulle markere starten på en helt ny æra for Elkjøp.

I samme periode ble de første store oljefunnene gjort på norsk sokkel. Det var startskuddet for en langvarig kjøpefest uten sidestykke. Men konkurransen fra utlandet hadde hardnet til, og i 1978 gikk norske Tandberg dundrende konkurs.

Elkjøp snudde seg rundt og kjøpte opp hele konkurslageret av tv-er, radioer og båndopptakere. Siden varene ville fylt 60 jernbanevogner, var det viktig å selge unna raskt. Dermed kunne det norske folk sikre seg en farge-tv til mye lavere pris enn vanlig.

Rectangle, Font
Newspaper, Publication, News, Font
Poster, Font

TV-SENSASJON: Sven Bråthen fikk god gratisreklame for Elkjøps Tandberg-oppkjøp (faksimiler fra Glåmdalen til venstre og Stavanger Aftenblad til høyre).

Nyheten var på alles lepper,  og et innslag på Dagsrevyen førte til at Elkjøp-navnet for alvor festet seg i nordmenns bevissthet. Nå gjaldt det bare å finne ut av hvor nærmeste Elkjøp-butikk lå:  

– Det var veldig spennende! Butikken vår var proppfull av radioer og tv-er, og de ble borte på en uke, husker Sven.

Historisk samling i kjelleren

Hos Elkjøp på Årnes er det store kontraster mellom de to etasjene.

I selve butikklokalet skuer vi utover en myriade av multimedia – med de flateste, største og mest lyssterke tv-skjemer du kan tenke deg.

Tre generasjoner kjøkkenmaskiner. Den eldste er fra 40-tallet, men som Tom viser: Tilbehøret i tre kan skrus rett inn i 2022-modellen!

I kjelleren står gamle  radioer, forsterkere og høyttalere i teak, mange av dem fra Tandbergs storhetstid.


Tom lyser opp når han får snakke om samlemanien:
– Det er vel en slags sjukdom, er det ikke det da?  


– Jeg er veldig interessert i lyd, så jeg har samlet og tatt vare på masse gammelt, sier han.

I kjelleren finner vi også en hylle med gamle videofilmer.  Elkjøp solgte hele tre typer videomaskiner, og i tillegg hadde de filmutleie.
Etter hvert var det ett system som utkonkurrerte resten. Det fikk Elkjøp Årnes et tydelig tegn på:

– Vi hadde nemlig innbrudd her. Alle VHS-maskinene ble stjålet, mens Betamax og V-2000 ble stående igjen på hylla, ler Tom.

Lave priser, store bygg

Videospillere, lommediscoer, klokkeradioer og mikrobølgeovner. Både utvalg og omsetning skjøt fart, og i 1984 var det duket for nok en nyvinning: Elkjøps første stormarked. Jappetiden hadde nok av kunder med velfylte lommebøker, og allerede tre år etter måtte butikken flytte til enda større lokaler.

Facial expression, Forehead, Hair, Smile, Hairstyle, Product, Eyelash, Font, Art, Happy

Med jappetiden dukket det også opp et nytt fenomen: mobiltelefonen.

– Vi begynte å selge mobiltelefoner her ganske tidlig, forteller Sven.

– De første telefonene kom jo med håndtak og telefonrør på siden. Den første gangen jeg pratet i en sånn, var da guttungen datt ned trappa, husker Tom.

Han var med to Nokia-ansatte på kjøretur for å teste hvor god dekningen var rundt i distriktet. Den var i hvert fall god nok til at kona fikk tak i Tom underveis, hun hadde nemlig fått nummeret før de kjørte av sted.  

– Alle vi tre i bilen tittet overrasket på hverandre – nå ringer den faktisk! Og så var det kona, da – som fortalte at guttungen hadde stupt utfor trappa i gåstolen sin. Da var det greit å ha mobil, ja!


Mobilen tar av

Sven husker at de måtte registrere alle mobiltelefoner og fakse over søknad om godkjenning til Televerket:

– Vi hadde telefoner liggende utover i butikken, med søknadsskjemaene under. Vi fikk nesten ikke satt ned beina på gulvet her, humrer Sven.

– Og bare du ble abonnent, så fikk du jo telefonen omtrent gratis!
Material property, Poster, Font

Lite visste vi da hva dette lille apparatet skulle ha å si for livene våre på den andre siden av tusenårsskiftet.

– Nå er det jo ikke egentlig en telefon lenger, men en datamaskin med ringefunksjon, sier Tom.

I likhet med mobilen, tar også Elkjøp helt av utover 90-tallet. Kjeden ekspanderer til Sverige – som Elgiganten – og i dag finnes butikkene over hele Norden.

Noen Elkjøp-milepæler:

 • 1962:  33 forhandlere går sammen om å stifte Elkjøp.
 • 1979: Elkjøp tar over Tandberg-lageret – kjeden får et kjempeboost gjennom et Dagsrevy-innslag.
 • 1984: Det første stormarkedet åpnes, med en gulvflate tre ganger så stor som vanlig.
 • 1990: Data blir en egen sektor i Elkjøp.
 • 2000: Kjedens første nettside blir lansert.
 • 2010: Elkjøp introduserer kjøkken fra Epoq.
 • 2017: Elkjøpfondet – som kjemper mot digitalt utenforskap – blir stiftet.
 • 2022: Elkjøp fyller 60 år og elkjop.no er fornyet.

Et nytt årtusen

Med dataalderen kom også pc-en,  internett, gaming og digitale musikkformater inn i nordmenns hverdag.

I dag er det like naturlig å klikke hjem et webkamera fra Elkjøps nettside som det var å putte en krølltang i den fysiske handlekurven på sekstitallet. Og Elkjøp anno 2022 har endret seg radikalt siden den spede starten i 1962.
Personal computer, Output device, Space bar, Office equipment, Peripheral, Netbook, Gadget
– Kundene har blitt mer bevisste på hva de skal ha, både når det gjelder kvalitet og pris, sier Tom og utdyper:

– Folk orienterer seg på nettet, leser tester og drar gjerne opp telefonen mens de er i butikken. De vet jo til og med hva vi har på lager, for det har de sjekket på forhånd!

Tom og familien forteller at de som mange andre merket et klart oppsving i netthandelen under pandemien.

– Ja, da eksploderte det! Vi solgte blant annet voldsomt med kjøkkenmaskiner, så det var tydelig at folk kjedet seg og var mer hjemme. Hårklippemaskiner gikk det også mye av, forteller Tom.

– Og selv om vi har åpnet igjen, er det tydelig at folk har fortsatt med å handle mer på nett, sier han.


Automotive design, Motor vehicle, Clothes dryer, Workwear

Live shopping

Nye handlevaner gir også nye måter å shoppe på. Elkjøp var tidlig ute med konseptet Live Shopping. Det har vokst i rekordfart, selv etter perioden med stenge butikker.

Med denne løsningen kan du ha en videosamtale med en Elkjøp-rådgiver hjemme fra din egen stue, bli vist produktet i butikken og stille spørsmål.

– Elkjøp har forandret seg kolossalt. Vi er veldig stolte over å ha vært med på hele denne reisen, avslutter elektronikkveteranene, som ikke helt klarer å slippe taket selv om de er blitt pensjonister:  

– Vi bor jo vegg i vegg, så det er lett å stikke innom og følge med, sier Gunvor lurt.


Jeans, Trousers, Shelf, Building, Workwear, Shelving, Smile, Bookcase, Hat, Jacket

SAMLET FORAN SAMLINGEN: Familien Bråthen har hatt et langt liv i Elkjøps virke. Fra venstre ser vi Anne Line med mannen Tom, så Gunvor med mannen Sven.

KILDER:  «Elkjøp 50 år» av Alf R. Jakobsen og «Historien om Elkjøp – en gründers beretninger» av Trygve Fjetland.

Til toppen

Produsert av Schibsted Partnerstudio for Elkjøp

Journalistene og redaksjonene i Schibsteds medier har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
Schibsted Partnerstudio
©2022 Schibsted | Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)