Dette dokumentet bør du se på før du kjøper bruktbil

PRODUSERT AV ADRESSEAVISEN BRAND STUDIO FOR MERKEFORHANDLERNE I TRONDHEIM

En bruktbil er en stor investering for de fleste. Hvis du ser over tilstandsrapporten før du overfører pengene, er risikoen for et bomkjøp mye mindre.

Hvis du kan lite om bil, kan det være utfordrende å kjøpe en bruktbil. Men det finnes et godt hjelpemiddel som sørger for at handelen blir tryggere og mer forutsigbar for alle parter.

Med en tilstandsrapport i hånda får du nemlig svar på alt du trenger å vite om bilen før du kjøper den.

- Kort fortalt så er tilstandsrapport et dokument som beskriver tilstanden på kjøretøyet i henhold til alderen og kjørelengden. Den gir deg svaret på om bilen er bedre, dårligere eller gjennomsnittlig sammenlignet med andre biler med tilsvarende alder og kjørelengde, sier Kjell Valen, bruktbilsjef ved Toyota Bilia.

Kjøper du bil hos merkeforhandler er bilen gjennomgått av tekniker og tilstanden avklart på tilstandsrapporten.
Trond Sjøholt

Derfor er den så viktig

Merkeforhandlerne i Trondheim forteller at klagesaker i forbindelse med bruktbilkjøp handler i stor grad om én ting.



- Manglende avklaring på tilstand ved salg og levering av en bruktbil, er ofte hovedårsaken. Kjøper du bil hos merkeforhandler er bilen gjennomgått av tekniker og tilstanden avklart på tilstandsrapporten. Denne får kunden med seg ved levering av bilen, sier Trond Sjøholt, bruktbilsjef ved Melhus Bil Trondheim.

Tilstandsrapporten kan på mange måter sammenlignes med taksten ved et boligsalg.

- Den er kanskje enda mer grundig enn en takst-rapporten til en leilighet. Men folk flest har nok ikke like mye kunnskap om tilstandsrapporter som de har med takst på bolig, sier Valen.

Det mener han at folk bør ha.

- Du kjøper neppe et hus uten at du har sett over takst-rapporten. Det samme gjelder når du skal kjøpe en bruktvare til flere hundre tusen kroner. Da er det en trygghet å vite nøyaktig hva man får for pengene, sier Sjøholt

Ikke alle som selger bruktbiler har tilstandsrapporter på bilene sine. Men hvis du kjøper en bruktbil hos merkeforhandlerne i Trondheim, så får du alltid en tilstandsrapport i hånda.

- Det gir en ekstra trygghet for kunden. Spesielt når tilstandsrapporten blir gjennomført av fagfolk som kjenner din bil, sier Valen

.

Hvis du kjøper en bruktbil hos merkeforhandlerne i Trondheim, får du alltid tilstandsrapport på bilen.

20190410_Bilbransjen-Tilstandsrapport-5626.jpg

Det gir ekstra trygghet for kunden. Spesielt når tilstandsrapporten er gjennomført av fagfolk
Kjell Valen

Grundig jobb

Det er en veldig grundig jobb som ligger bak rapporten. Alle bruktbilene som selges gjennom merkeforhandlerne blir først undersøkt av en takstmann. Takstmannen avdekker feil og mangler, og utsteder en takst/tilstand på bilen.

Deretter blir det laget en arbeidsordre og bilen får utbedret feilene og eller mangler hos servicemarkedet. Avslutningsvis blir det utstedt en tilstandsrapport som da beskriver tilstanden på bilen før bilen legges ut for salg.

- Er det skiftet ut nye deler på bilen, blir dette oppført som bedre enn normalt på tilstandsrapporten, forteller Sjøholt.

Det er ingen underdrivelse å si at det er mange punkter som må sjekkes for å fylle ut en tilstandsrapport.

- Det er over hundre punkter mekanikeren skal sjekke. Mekanikeren undersøker blant annet eksteriør, utvendig lys, interiør, instrumenter og sikkerheten i kjøretøyet. Jobben tar som regel rundt to timer, sier Valen.

Merkeforhandleren bekrefter gjennom tilstandsrapport at bilen har:

  • Korrekt oppgitt årsmodell
  • Riktig kjørelengde
  • Hvor mange nøkler bilen har
  • Om bilen har hatt større skade
  • Om kollisjonsputer er utkoblet
  • At kjøretøyet er fri for heftelser

Enkelt å forstå

Selv om det er en massiv jobb som ligger bak, slipper du heldigvis å forholde deg til alle de 105 punktene som en tilstandsrapport består av.
Forbrukerrådet har vært med å utforme den, slik at det skal være enkelt for alle å forstå innholdet.

- Tilstandsrapporten gir deg kjapt og enkelt oversikt over hvordan det står til med utsiden, innsiden og det tekniske ved bilen, sier Sjøholt.

- Men du får også med hele lista med sjekkpunkter og fullstendig oversikt over hva som har blitt gjort, legger han til.
Når du har gått over tilstandsrapporten og forsikret deg om at den er verdt å kjøpe, kan det være lurt å ta med seg rapporten videre på veien.

- Det kan på mange måter ses på som et verdipapir. Hvis du skal selge bilen i etterkant, så er det viktig å kunne vise frem historikken til bilen. Derfor kan tilstandsrapporten være gull verdt for deg senere, sier Sjøholt.

Har du spørsmål om bruktbilkjøp eller andre bilrelaterte spørsmål? Da er det bare å ta kontakt med din lokale merkevarebilforhandler!

Her finner du Trondheims merkeforhandlere på nett:

Bilcentrum

Bilhuset Midtbyn

Kia Trondheim

Maskinagentur

Melhus bil Trondheim

Motor-Trade

Møller Bil Trondheim

Nardo Bil

Okkenhaug Bil

Prøven Bil

RSA Trondheim

Strandveien Auto

Strindheim Bil

Sulland Trondheim

Toyota Bilia

Witro Bil

Om artiklene fra Brand Studio

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Brand Studio, en del av avisens annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold.
Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.

Synes du denne type artikler ser spennende ut? Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.

© Copyright Adresseavisen Brand Studio