Annonsørinnhold

- Dette er byens beste plass for inkludering

PRODUSERT AV ADRESSEAVISEN BRAND STUDIO FOR TRONDHEIM RØDE KORS

Hver uke kommer hundrevis av ungdommer inn døra til Fellesverket i Trondheim sentrum. Her får de et avbrekk i hverdagen, mat – og blir kjent med likesinnede over et slag bordtennis. Pågangen har økt de siste årene, og de har behov for flere frivillige.

På bordtennisrommet står Hannan Foad Usman (21) og svinger med tennisrackerten sammen med Chiar Othman (20). De er kurdere og kom begge som flyktninger fra Syria for noen år siden. Hannan har besøkt Fellesverket i ni måneder, og jevnaldrende her har fått han til å forstå norsk mye fortere.

- Jeg har fått norske venner her, og jeg tror ikke det hadde vært like lett å bli inkludert hvis jeg ikke hadde kommet hit, forteller han.

Skaper sosiale nettverk og mestring
Hver dag kommer det rundt seksti unge til Fellesverket, og mange har blitt fast besøkende her etter hvert. Her samles unge jenter og gutter mellom 15-25 år for å spille bordtennis, PlayStation, spise middag, eller bare henge sammen med hverandre.

"

Jeg har fått norske venner her,
og jeg tror ikke det hadde vært like lett å bli inkludert hvis jeg ikke hadde kommet hit

HANNAN FOAD USMAN

- Mangfoldet er stort, og vi blir presentert for fjorten forskjellige nasjoner. Fellesverket er den beste inkluderingsarenaen i byen, både for de som mangler fritidstilbud, eller er ensom og ønsker seg venner, sier Näsström.

Størsteparten av de besøkende er norsk ungdom, og én av tre har flyktningbakgrunn. Som et tiltak for å gjøre det lettere for de med flyknings bakgrunn å bli inkludert i miljøet, arrangerer Fellesverket noe de kaller «Kompis». «Kompis» er navnet på en aktivitet der ungdommer med flykningsbakgrunn kobles sammen med andre jevnaldrende inn i kompisgrupper.

- Sammen finner de på ting, som for eksempel å gå på kino, spille fotball, gå på ski eller lage mat på Fellesverket. Det viktigste er å skape forståelse og aksept for både likheter og ulikheter - på tvers av kulturell og sosial bakgrunn.

Näsström opplyser at stadig flere blir rekruttert hit via bekjente fra gatemiljøet eller på skolen. Siden «Kompis» startet opp i 2017 har rundt seksti «kompiser» deltatt i aktiviteten.

Ida Rosvold Moen (20) har besøkt Fellesverket i to år, og har møtt kjæresten sin her. Før satt hun for mye hjemme foran PC-en. Hun følte seg usosial - som igjen gjorde at hun slet med angst. På skolen møtte hun noen som pleide å dra til Fellesverket, og siden har hun vært her to ganger i uka.

Ida Rosvold Moen sin store lidenskap er sying og klesdesign. På hobbyrommet syr hun sine egne klær.

- Når jeg drar hit får jeg utfordret den sosiale angsten min, og jeg merker at jeg har blitt flinkere til å snakke med nye mennesker. Jeg har blitt mer sosial, og liker meg nesten bedre her enn hjemme, sier hun.

Leksehjelp av frivillige
I løpet av uken arrangeres flere aktiviteter. Hver tirsdag arrangeres det leksehjelp, der elever møter erfarne frivillige med fagkunnskap og erfaring. Men hverken leksehjelp eller «Kompis» hadde vært en realitet om ikke over femti frivilligehadde brukt tiden sin her.

De fleste som jobber som frivillig i dag er mellom 20-25 år. Noen er sosionomstudenter, mens andre stiller opp fordi de ønsker å bli kjent med nye mennesker, og vil gjøre noe for andre. Nå har pågangen av de besøkende blitt såpass stor, at Fellesverket trenger enda flere frivillige.

- Vi ser etter frivillige i alle aldere med ulik livserfaring. Det er viktig for oss å skape et stort spenn blant de frivillige, alt fra pensjonister til sykepleiere, lærere og studenter. Dette kan inspirere ungdommen som kommer hit, sier Näsström.

Er du lærerstudent eller vil hjelpe skoleelever med lekser? Meld deg som frivillig her!

Ønsket tilhørighet
Denne kvelden er det «Sosial møteplass» på Fellesverket, og Julie Haagensen (25) har ansvaret. Hun har ti andre frivillige med seg på laget, og sammen sørger de for en varm velkomst og god stemning for alle som kommer innom.

Hun begynte som frivillig i fjor, og er her to til fire ganger i uka.

Det betyr mye for Julie å være frivillig. Siden i fjor har hun vært en god samtalepartner for ungdommer på Fellesverket.

- Jeg har ikke fulltidsjobb, og trengte et sted hvor jeg kunne kjenne på en tilhørighet, og være til nytte for noen. Det gir meg mye å kunne være en samtalepartner for unge mennesker som trenger det, forteller Julie.

Fellesverketer også et sosialt sted for frivillige, og for Julie er det sosiale miljøet en viktig grunn til at hun er her så ofte.

- Vi som er frivillig har blitt gode venner, og arrangerer sosiale kvelder oss imellom. Sist så dro vi opp til Skistua og spiste taco. Sånne ting har mye å si for trivselen.

Erfaringen som frivillig har gitt henne lyst til å utdanne seg innen helse, barn og ungdom.

Ønsker du å ta del i et mangfoldig og spennende miljø? Les mer om det å være frivillig her.

Livet endret seg som ung ufør
Med babyen sin på armen, står Lillian Charlotte Bøkestad (28) ved inngangen til Fellesverket og ønsker alle velkommen. Hun er ung ufør og har vært frivillig i en og en halv måned.

- Hverdagen min har blitt mer positiv etter jeg meldte meg som frivillig. Det er en god aura her på Fellesverket. Som ung ufør med et lite barn betyr det mye å kunne ta del i et sånt miljø, sier Lillian.

"

Hverdagen min har
blitt mer positiv etter jeg meldte
meg som frivillig. Det er en god aura her på Fellesverket

Lillian charlotte bøkestad

Lillian kan tegnspråk, og kontaktet Fellesverket etter at hun kom over et innlegg på Facebook om at de etterlyste frivillige med tegnspråkkunnskaper.

Fellesverketer et lavterskeltilbud som treffer behovet hos mange ungdommer i Trondheim. Og jo flere frivillige – desto bedre er det for de besøkende.

- For at vi skal klare å stille opp for alle, burde vi helst hatt én frivillig per besøkende, sier senterleder Näsström, som ser hvor utviklende Fellesverket er både for frivillige og besøkende.  

Bli frivillig på Fellesverket her! 

Fellesverket har blitt en populær arena for unge som enten trenger et fritidstilbud eller noen å finne felles interesser med.

Om artiklene fra Brand Studio

Innholdet i denne artikkelen er ikke laget av redaksjonen, men av Brand Studio, en del av avisens annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold.
Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.

Synes du denne type artikler ser spennende ut? Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.

© Copyright Adresseavisen Brand Studio