Sparer både tid og penger:
– En vinn-vinn-situasjon for alle!

Produsert av Adresseavisen Brand Studio for AtB og Miljøpakken

Green, Font

Hvordan kan man redusere ansattes reisekostnader, bedre helsen deres, og samtidig bidra til et bedre miljø? Svaret er enkelt: Bli en HjemJobbHjem-bedrift!

– Før var jeg den eneste som gikk ned til busstoppet kl 15.00 etter jobb, men nå er vi en liten flokk som går samlet ned til bussen, forteller May Britt Granhus.

Hun har jobbet som kantinemedarbeider for Asko i 2,5 år, og er svært fornøyd med at hennes arbeidsplass har valgt å bli en HjemJobbHjem-bedrift.

Populært tilbud for de ansatte

HjemJobbHjem er et samarbeidsprosjekt mellom Miljøpakken og AtB. Sammen tilrettelegger og hjelper de bedrifter som ønsker å endre de ansattes reisevaner fra bil til kollektiv, sykling og gange.

For å bli en HjemJobbHjem-bedrift, stilles det ulike krav til bedriften. Blant annet må bedriften være villig til å innføre restriksjoner på parkering. Disse kan variere fra bedrift til bedrift, men handler hovedsakelig om å skape en handlingsendring hos de ansatte.

Takket være denne ordningen får May Britt og kollegene hennes i Asko reduserte priser på AtBs 30-dagers periodebillett, og det kommer godt med.

– Stillingen min er på cirka 60 prosent, så den billige bussbilletten er veldig gunstig for meg. Bussen stopper like utenfor Asko. Turen gir meg muligheten til å slappe av, kanskje lese en bok til og fra jobb. Den muligheten hadde jeg ikke fått ved å kjøre bil, smiler hun.

– I tillegg har jeg fått muligheten til å låne el-sykkel av og til. Det er en veldig fin måte å teste ut om sykling kan erstatte buss på sikt, forteller May Britt.

Bidrar til en bedre fremtid

– Vi er en bedrift som ønsker å bidra til et godt miljø for kloden, og sørge for en god helse blant våre ansatte. Denne ordningen ble en vinn-vinn-situasjon for oss, forteller direktør hos Asko Midt-Norge, Jørn Arvid Endresen.

Han så raskt at tilbudet til Miljøpakken og AtB var noe de ønsket å være en del av.

– Jeg tror nok de aller, aller fleste vil spare både tid og penger ved å sykle eller ta bussen til jobb fremfor bilen. Personlig syns jeg det er godt å få rørt litt på kroppen hver dag, og da blir sykling til og fra jobb nesten som gratis trening, smiler han.

Endresen er også en ivrig syklist, og har syklet til jobben i mange år allerede.

Husk lyd!

Asko håper flere til bli HjemJobbHjem-bedrift:

Eiendoms- og entreprenørkonsernet Trym fattet også tidlig interesse for HjemJobbHjem-ordningen. I august 2021 var avtalen i boks.

Diana Van Deer Meer jobber som prosjektutvikler for Trym, og var en av initiativtakerne for å gjøre Trym til en HjemJobbHjem-bedrift.

– Jeg bruker cirka 10 minutter til jobb med min elsykkel, og slipper lange køer, dyre bompasseringer og ikke minst høye drivstoffpriser.

Diana har alltid benyttet seg av sykkel, og ser med glede at flere av hennes kolleger nå tyr til to elektriske hjul fremfor bilen.

– Jeg er fra Nederland, og naturlig nok en ivrig syklist. Sykkel har nærmest vært eneste transportmiddel hele livet mitt, og det sykkeltilbudet vi har i Trondheim nå er suverent, forteller Diana.

Fordeler med HjemJobbHjem

  • Med HjemJobbHjem får de ansatte 30-dagers periodebillett hos AtB for kun 650,-
  • Gode avtaler for leasing og kjøp av elsykkel
  • Gratis sykkelservice
  • Rabatterte piggdekk
  • Lån av elsykkel
  • Rimelig abonnement på Trondheim Bysykkel
  • Aktivitetsplan med premier
  • Avtalen om å være HjemJobbHjem-bedrift varer i 1-3 år
  • Les mer om hva som må til for å bli en HjemJobbHjem-bedrift her

Husk lyd!

Diana sykler året rundt:

En modningsprosess med resultater

For å bli en HjemJobbHjem bedrift kuttet både Asko og Trym ned på antall gratis parkeringer som var disponible for de ansatte.

– Det var nok ikke så populært å miste parkeringsplasser til å begynne med, men folk er raske til å tilpasse seg nye vaner når man først må. Det er en modningsprosess å endre reisevanene til de ansatte, og det krever en håndfull tålmodighet, medgir Endresen.

Diana i Trym forteller at også deres ansatte så litt mørkt på tanken om å miste parkeringsplasser, men at dette snudde raskt.

– Vi flyttet nylig inn i nye lokaler, og i sammenheng med flyttingen tok vi bort muligheten til gratis parkering for de ansatte. Mange var skeptisk til hvordan hverdagen skulle gå opp uten bil, men nå vet jeg av flere kolleger som har solgt sin andre bil til fordel for elsykkel, smiler Diana.

Gjennom tilbudene man får som HjemJobbHjem-bedrift får man nemlig rabatterte priser på kjøp av elsykkel blant flere av byens elsykkel-forhandlere. Ordningen som HjemJobbHjem-bedrift varer dessverre ikke evig, så for mange vil det lønne seg å kjøpe elsykkel mens bedriften har avtalen tilgjengelig.

Hos Asko er det et tydelig mål å få flere ansatte til å gå, sykle eller ta kollektiv transport til jobb. Da de startet avtalen som HjemJobbHjem-bedrift, kuttet de bort 100 parkeringsplasser for de ansatte. Planen er å kutte bort ytterligere 100 plasser, som skal erstattes med et innendørs sykkelparkeringsanlegg.

– Det stilles tydelige krav til bedrifter som ønsker å bli en del av denne ordningen, og det mener jeg er rett og rimelig. Derfor gjør vi det vi kan for å tilrettelegge for at de ansatte skal droppe bilen i jobbsammenheng, forteller Asko-direktøren.

– Folk er mer tilpasningsdyktige enn man tenker

Tanken på å ikke kunne bruke bil til og fra jobb er nok utenkelig for mange. Problemer som hvordan skal man levere og hente i barnehagen, sykling på vinterstid og fulle busser i rushen gjør mange motvillig til endring.

Diana tror likevel at folk flest er mer tilpasningsdyktige enn de kanskje selv tror, selv om overgangen ble litt brå for enkelte.

– Men takket være de gode ordningene i HjemJobbHjem ble det en mye mykere landing enn mange fryktet, smiler hun.

Jørn Endresen er helt enig, og medgir at endring av ansattes reisevaner krever noe tålmodighet, men at ordningen til Miljøpakken og AtB er et svært godt startskudd.

– Man må kanskje stå opp litt tidligere og planlegge dagen litt mer, men for de aller, aller fleste er det uproblematisk å sykle, gå eller ta buss til jobb. Jeg tror også de fleste vil merke at de sparer både tid og penger på sikt, smiler han.

HjemJobbHjem er et samarbeid mellom  Miljøpakken og AtB.

Rectangle, Font
Gesture, Font, Balloon

Om artiklene fra Brand Studio

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Adresseavisen Brand Studio, en del av mediehusets annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.

Synes du denne type artikler ser spennende ut?
Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.

© Copyright Adresseavisen Brand Studio

Azure, Font
Logo, Font, Text
Green, Font