Rectangle

ANNONSØRINNHOLD

Azure, Font

– De er aldeles uerstattelige!

Rectangle
Grey
Grey

Inne på Hjemmehjelpstjenestens base i Midtre Gauldal putrer det i kaffetrakteren lenge før morgenmøtet starter klokken åtte.

De som jobber her setter pris på å starte dagen i fellesskap, før de setter seg i bilene sine og kjører av gårde.

Den avslappede og sosiale morgenstunden har blitt en del av rutinen for hjemmehjelpene som jobber i Midtre Gauldals Hjemmehjelpstjeneste.

Denne høstmorgenen sitter det seks damer i lyseblå uniform inne på basen på Støren med hver sin kaffekopp. Snart skal de kjøre ut til brukere rundt omkring i hele den naturskjønne kommunen.

Takket være arbeidet de gjør, kan mennesker som av ulike grunner har behov for praktisk hjelp i dagliglivet, fortsette å bo i sine egne hjem.

Kunne du tenke deg å jobbe i Midtre Gauldal kommune?

Givende arbeidsdager

– Vi pleide ikke å samles på denne måten før, så det har vært en veldig positiv endring. Man kjenner seg mer oppglødd når man drar ut, sier en av damene.

De andre nikker bekreftende, og beskriver et arbeidsmiljø preget av tillit og omsorg for både brukerne og hverandre.

Her er det høyt under taket og gjensidig respekt som råder mellom kollegaene.

– Er det noen av oss som har mye å gjøre, kommer de andre og hjelper deg. Det er vi veldig flinke til, sier Vigdis Kant.

For fem år siden hadde hun sitt første møte med hjemmetjenesten som sommervikar, etter at synsutfordringer førte til sykmelding fra den forrige jobben i brillebutikk. Det ble for utfordrende å sitte og skru på de små brilledelene.

Som hjemmehjelp var ikke dette noe problem, og Vigdis fant ut at hun stortrivdes i den nye jobben. Det endte med fast ansettelse.

– Jeg er veldig glad i sosial omgang med andre, og kanskje spesielt eldre – det oppdaget jeg gjennom brillejobben, forteller hun.  

Hun og kollegaene er skjønt enige om at det mest givende med jobben deres er tiden de får tilbringe med brukerne – for det ligger i kortene at relasjonene kan bli nære etter hvert.

– Så mye mer enn å vaske gulv

Vigdis og kollegaene forteller at yrket stadig blir mer spennende. De har tatt medisinkurs, og samarbeider tettere med hjemmesykepleien enn tidligere. Nå trenger ikke sykepleiere ta turen innom en bruker for å dryppe øyedråper, hvis de vet at hjemmehjelpen også skal dit den dagen.

– Det er så mye mer enn å vaske gulv. Hverdagen vår er annerledes nå, skyter noen fra sofakroken inn.

En annen fordel med tiden hjemmehjelpene tilbringer hos brukerne, er at de har bedre forutsetninger for å merke seg forandringer og oppfatte ting som sykepleierne kanskje ikke gjør på sine visitter.   

– Vi har bedre tid enn dem, og er hos brukerne mellom én til to timer hver gang. Det gjør at vi får muligheten til å snakke med dem om annet enn det medisinske, forteller damene rundt bordet mens de bryter opp. Det er på tide å sette i gang med dagens gjøremål.

Vigdis pakker med seg det hun trenger, og setter seg i bilen. Først skal hun besøke Bjørg Ellen Buseth.

Setter pris på å kunne bo hjemme

En halvtime senere parkerer Vigdis inne på et gårdstun, høyt oppe i det skogkledde landskapet. En traktor kjører forbi, og Vigdis går mot ett av husene som står her. I dag har hun med seg noe godt å bite i også.

People in nature, Waste container, Plant, Wood

Inne på kjøkkenet sitter Bjørg Ellen og prater med to hjemmesykepleiere som er på vei ut.

Hun tar avskjed med dem, og hilser Vigdis velkommen inn.

De to småprater mens Vigdis dekker på bordet.

– Det er vanligvis Bjørg som har servering her da. Alltid noe stekt, smiler Vigdis mens hun setter seg.

– Bruker helst å være det, ja, svarer Bjørg Ellen blidt.  

Vigdis har vært hjemmehjelp for henne i tre år nå, og besøker Bjørg Ellen hver fjortende dag. Da er det blant annet vasking, støvsuging og sengeskift som står på agendaen.

Tonen dem imellom tyder på at de også har fått pratet og blitt godt kjent i løpet av disse årene.

– Vi har jo litt felles bekjente, også er det sånn med meg at det eneste som virker er kjeften – og den bruker jeg jo, skratter Bjørg Ellen.

Hjelpen Bjørg Ellen får av Vigdis og hjemmesykepleierne, betyr at hun kan bo hjemme fremdeles. For hun klarer ikke alt det daglige uten denne assistansen.

– De er aldeles uerstattelige. Gull verdt, sier Bjørg Ellen og legger til;

– Jeg takker Gud for at jeg kan være hjemme, det har noe med mestringsfølelsen å gjøre.

For på tross av at livet i rullestolen har sine begrensninger, holder Bjørg Ellen seg opptatt. Hun baker gjerne, og strikking er det også mye av. Nå er hun i gang med en genser til oldebarnet, som hun pleier å snakke med på Facetime.

– Barnebarnet mitt ville at jeg skulle få Snapchat, og du verden så mye glede jeg har hatt av det – spesielt under koronaen, stråler hun.

– Hvis man slipper opp på sånt, blir man jo helt akterutseil, konstaterer hun med et smil.

– Det hadde vært helt feil å plassere deg på et hjem, det er jo ikke mye som stopper opp her, ler Vigdis.

Et yrke med mening

Satsningen på mer samarbeid mellom hjemmehjelpene og hjemmesykepleierne har løftet arbeidshverdagen for Vigdis og kollegaene.

– Det at alle nå har tatt medisinkurs, har også bidratt til at hjemmehjelpene får mer variasjon i arbeidsoppgavene, forteller avdelingsleder for Hjemmetjenesten i Midtre Gauldal, Norunn Stenbro, og hjemmehjelpskoordinator Eline Aanerud.

– Mange tror nok at det bare handler om å vaske gulv og klosetter, men samarbeidet med brukere, fysio- og ergoterapeuter og ikke minst sykepleien gjør det veldig mye mer interessant nå, sier Norunn.

Eline Aanerud (t.v) og Norunn Stenbro syns hjemmehjelpene i Midtre Gauldal kommune gjør en fantastisk god jobb.

People in nature, Facial expression, Smile, Happy, Sleeve, Plant, Mammal, Gesture

– Hjemmehjelpen bistår ikke bare eldre brukere, men også psykiatribrukere og kreftpasienter. Palliative kreftpasienter er hjemme nå, og ikke på sykehuset. Dette er den generelle trenden i samfunnet, og det er viktig å hjelpe til slik at folk får være hjemme, sier Eline.  

De er begge enige om at hjemmehjelperne i Midtre Gauldal gjør en fantastisk jobb, og at de sammen har skapt et flott arbeidsmiljø.

Det at Vigdis setter seg ned og tar en kaffe med Bjørg Ellen er ikke noe lederne vil finne på å hindre henne i.

­– Egentlig skal man gjøre arbeidet og gå, men det er forskjell på teori og praksis. Vi jobber med mennesker, og for mange er den kaffekoppen viktigere enn at vinduene blir rene, avslutter Eline og Norunn samstemte.

Sammen om framtidens helsetjenester

Midtre Gauldal kommune er en del av et interkommunalt helseprosjekt sammen med Skaun kommune og Melhus kommune. Målet for prosjektet er å sikre tilgang på helsepersonell for å kunne gi nødvendige helse- og omsorgstjenester i eierkommunene.

Prosjektet ble etablert som et forprosjekt i 2020 på bakgrunn av at brukerbehovet er større enn tilgang på personell nå og spesielt i framtida. Hovedprosjektet startet i 2021 og løper ut 2023. Samarbeidspartnere i prosjektet er Statsforvalteren, KS, KS Jobbvinner, SINTEF, NTNU, Nord Universitet og Adresseavisen.

Prosjektet har fem delprosjekter som alle tre kommuner arbeider med på alle nivåer i kommunene, spesielt sammen med ansatte på avdelingene gjennom medarbeiderdrevet innovasjon:

- heltidskultur
- faglig utvikling
- veiledningssystem
- lønns- og arbeidsvilkår
- kommunikasjon og omdømmebygging
















White, Azure, Organism, Font, Line
Rectangle

ANNONSØRINNHOLD

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Adresseavisen Brand Studio, en del av mediehusets annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.

Synes du denne type artikler ser spennende ut?
Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.

© Copyright Adresseavisen Brand Studio

Azure, Font