– Den beste avgjørelsen jeg kunne tatt!

Fra assistent til helsefagarbeider:

Produsert av Adresseavisen Brand Studio for Interkommunalt Utviklingsprosjekt Helse

Rectangle

I Melhus kommune er det lagt til rette for at helsepersonell med ambisjoner om kompetanseheving og fagbrev, får muligheten til å nå målene sine.

– Gratulerer med fagbrevet!

Janne Høyem hilser Justyna Koszewska med en smilende gratulasjon idet de møtes. Dette er første gang de ser hverandre etter at Justyna tok fagprøven og ble helsefagarbeider.

De to ble kjent gjennom Vekst Melhust som er eid av Melhus kommune, og som blant annet tilbyr eksamensforberedende kurs for ansatte som ønsker fagbrev.

Kunne du tenkt deg å jobbe i Melhus kommune?

Det var der Justyna fikk den teoretiske undervisningen hun trengte for å oppfylle drømmen sin – å endelig få kalle seg helsefagarbeider.

Janne er læreren som hjalp henne med å nå målet.

– Jeg ønsket å bli like god som mine arbeidskollegaer

Justyna kom fra Polen til Norge for seks år siden, og ble raskt hjemmehjelp-vikar. Opprinnelig har hun økonomiutdannelse, så det at hun havnet innen helsevesenet i Norge var tilfeldig.

Det viste seg at hun hadde både interessen og egenskapene som trengtes for å lykkes i jobben. Hun fikk skryt av arbeidsgiveren sin, og etter hvert ble hun også tilbudt én helg i måneden som assistent på Flå eldresenter.

Da åpnet det seg en helt ny verden for Justyna.

– Jeg hadde aldri tenkt at det skulle bli så fint! Jeg trivdes så godt med å jobbe med eldre mennesker, og jeg lærte noe nytt hver dag. Jeg ønsket å bli like god som mine arbeidskollegaer, og å kunne gi like profesjonell hjelp som de gjorde, forteller Justyna.

– For å få til det, visste jeg at jeg måtte gå på skole og få utdanning.

Justyna gikk til sin nærmeste leder for å finne ut hvordan hun burde gå frem, og sier at det var mye hjelp i å inkludere arbeidsgiver i denne planen helt fra start. Hun ble tipset om Vekst Melhus og det eksamensforberedende kurset for helsefagarbeidere.

Slik traff hun altså Janne, som er karriereveileder og lærer hos Vekst Melhus.

Janne Høyem gleder seg over resultatene til Justyna og oppfordrer andre som ønsker å ta fagbrev om å kontakte henne.

Fagopplæring med fordeler

Siden 2014 har Janne hjulpet nesten 50 personer på veien mot sine yrkesmål. Hun forteller at det tilbudet Vekst Melhus har, passer veldig godt for dem som jobber på bolig eller sykehjem som Justyna, og som ønsker kompetanseheving og fagbrev.

Vekst Melhus og Melhus Kommune har i år et samarbeid med Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse for å løfte kompetansen innen helsearbeid. I tillegg så er det gode finansielle ordninger gjennom Fagforbundet, samt Statens Lånekasse for utdanning.

– Vi har skole én dag i uka på dagtid, og i og med at studentene jobber turnus, ordner det praktiske seg som regel, forteller Janne.


– Det var ikke noe problem å organisere dette med arbeidsgiver. Lederen min satte opp en turnus som passet med undervisningen, slik at jeg fikk fri hver mandag, skyter Justyna inn.

Vekst Melhus

Vekst Melhus AS er en arbeidsmarkedsbedrift, opprettet og eid av Melhus kommune.

De tilbyr tjenester og produkter innenfor integrering, rekruttering, omstilling og kompetanseheving til arbeidslivet.

Vekst Melhus er en av tre datterselskaper under Vekst Melhus Holding, hvorav INVIA Vekst er kursavdelingen som driver med fagopplæring for helsefagarbeider og barne- og ungdomsarbeider.  Disse kursene er tilgjengelig for helsepersonell i hele Trøndelag fylke.

Les mer om Vekst Melhus her!

Fra elektriker til helsefagarbeider

En annen ansatt i Melhus kommune som har fått tilrettelagt arbeidshverdagen sin for å bli helsefagarbeider, er Vegard Haugen Rønning. Han tok opprinnelig fagbrev som elektriker, men fant etter en stund ut at dette ikke var yrket for han.

Dermed bestemte han seg for å skifte beite, og fikk seg jobb som assistent på Sørtun bofellesskap i Melhus, et døgnbemannet bofellesskap for voksne med utviklingshemning. Han trives godt med arbeidet og arbeidsmiljøet, og ser for seg en fremtid innen helse.

Nå jobber han for å kunne ta fagbrev som helsefagarbeider, akkurat som Justyna har gjort.

Vegard Haugen Rønning stortrives med det nye yrkesvalget sitt.

– Det finnes mange veier til målet, og det var en positiv overraskelse å finne ut om Vekst Melhus, forteller Vegard.

Han har 4 timer undervisning hver uke, i tillegg til oppgaveskriving. Han syns det har vært uproblematisk å delta på undervisning ved siden av jobben, takket være at han har en arbeidsgiver som tilrettelegger for at dette skal være mulig.

– De dagene jeg har undervisning, har jeg fri fra jobb for å kunne konsentrere meg om skolen, sier Vegard.

Savnet det menneskelige i arbeidet

– Da jeg var elektriker hadde jeg mest lyst å snakke med folkene jeg møtte. Jeg savnet det menneskelige, og det har jeg fått innen helse, forklarer han om karriereskiftet sitt.

Det han liker best med denne jobben er at han får hjelpe andre, både med daglige gjøremål og alt annet som skjer i livet til de som bor på Sørtun.

– Dagene er aldri like. Vi går lange vakter og er der hele dagen for dem. Noen beboere skal på jobb, og da starter vi med frokost. Vi følger med dem opp på Søberg Arbeidssenter, også drar vi hjem til middag etter hvert.

– Andre typiske aktiviteter kan være bowling, ballspill, dra til butikken, kjøreturer og vedarbeid, ramser han opp.

Vegards råd til andre ansatte som vurderer å ta fagbrev innen helse, er å snakke med arbeidsgiveren sin for å få oversikt over mulighetene.

– Det som motiverer meg er mestringsfølelsen jeg kjenner, og gleden over å gjøre deres dager bra. Jeg ønsker å gi beboerne et best mulig tilbud, smiler han.

Fornøyd med avgjørelsen

Melhus kommune har en større satsning på heltidskultur, og kompetanseheving er ett av virkemidlene for å nå målet om høyere stillingsandeler blant sine ansatte. For å kunne gå selvstendige nattevakter kreves det fagbrev eller høyere utdanning.

Etter at Justyna begynte utdanningsløpet, ble stillingsprosenten hennes økt og hun har nå fast jobb på Flå Eldresenter. På grunn av fagbrevet kan hun  jobbe mer selvstendig og gå nattvakter selv.

Undervisningen har også gitt henne en bedre forståelse av oppgavene hun utfører på jobb.

–  Å gå på skole var den beste avgjørelsen jeg kunne tatt. Den kunnskapen jeg har fått fra Janne og skolen, gjør at jeg føler meg tryggere i jobben. Nå vet jeg at mine brukere får profesjonell hjelp fra meg, smiler Justyna, som ikke utelukker at det blir videreutdanning etter hvert.

Janne nikker oppmuntrende.

– Jeg har tidligere jobbet som helsefagarbeider selv, så jeg brenner for at flere skal få jobbe som nettopp det – for det trengs jo. Det er en givende jobb og jeg er glad for at vi har dette samarbeidet med Melhus kommune, slik at vi kan hjelpe dem som ønsker å ta fagbrev, sier Janne avslutningsvis.

Sammen om framtidens helsetjenester

Melhus kommune er en del av et interkommunalt helseprosjekt sammen med Skaun kommune og Midtre Gauldal kommune. Målet for prosjektet er å sikre tilgang på helsepersonell for å kunne gi nødvendige helse- og omsorgstjenester i eierkommunene.

Prosjektet ble etablert som et forprosjekt i 2020 på bakgrunn av at brukerbehovet er større enn tilgang på personell nå og spesielt i framtida. Hovedprosjektet startet i 2021 og løper ut 2023. Samarbeidspartnere i prosjektet er Statsforvalteren, KS, KS Jobbvinner, SINTEF, NTNU, Nord Universitet og Adresseavisen.

Prosjektet har fem delprosjekter som alle tre kommuner arbeider med på alle nivåer i kommunene, spesielt sammen med ansatte på avdelingene gjennom medarbeiderdrevet innovasjon:

- heltidskultur
- faglig utvikling
- veiledningssystem
- lønns- og arbeidsvilkår
- kommunikasjon og omdømmebygging
White, Azure, Organism, Font, Line
Rectangle
Rectangle

Om artiklene fra Brand Studio

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Adresseavisen Brand Studio, en del av mediehusets annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.

Synes du denne type artikler ser spennende ut?
Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.

© Copyright Adresseavisen Brand Studio

Azure, Font
Logo, Font, Text
Rectangle