Ett år siden Norge stengte: Dette har meglerne lært

Produsert av Adresseavisen Brand Studio for Meglerhuset Nylander

Material property, Product, Font

Med lang erfaring, kompetente ansatte og tilpasningsdyktige trøndere, så har Nylander kommet godt ut av 2020. Nå håper det tradisjonsrike meglerhuset at smittesituasjonen og markedet normaliserer seg.

Nylander er et meglerhus i Trondheim med lange tradisjoner. De fyller 85 år i år, og har med andre ord vært gjennom mange endringer. Men det er ikke mye som kan måle seg med det som rammet verden i mars 2020.

- Det er vanskelig å finne noe å sammenligne korona-året med i nyere tid. Det nærmeste vi kommer er finanskrisen i 2008, men en pandemi får konsekvenser på en annen måte, sier Erlenn Stavnås Ingebrigtsen ,markedssjef i Meglerhuset Nylander.

Nå som det har gått ett år siden Norge stengte, er det fint å kunne reflektere over hvordan boligmarkedet har vært – og hva man sitter igjen med av lærdom.

- Det viktigste vi har lært, er at folk er veldig flinke når de må. Bransjen hev seg rundt og fant løsninger på hvordan man kunne opprettholde aktivitet på en trygg måte. Vi har lært at trønderne er tilpasningsdyktige og stort sett veldig flink med egen økonomi. Publikum har vært veldig flinke til å følge våre retningslinjer under denne perioden, sier Lars Kristian Hagen, administrerende direktør i Meglerhuset Nylander.

Skal du selge bolig? Da bør du velge en grundig eiendomsmegler

Administrerende direktør Lars Kristian Hagen i Meglerhuset Nylander.

Tok tid

Vi skrur klokken tilbake til starten av 2020 og ting så veldig lyst ut for Meglerhuset Nylander. De hadde en pangstart på året, men fulgte nøye med på nyhetsbildet.

Det lå lenge i kortene at viruset kom til å nå Norge og Trøndelag, og det ga Nylander tid til å forberede seg litt på det som kom.

-  Vi hadde allerede iverksatt en rekke tiltak før landet ble stengt ned, men det er umulig å være helt forberedt på en slik situasjon, sier Hagen.

- Plutselig ble alt veldig usikkert. Vi lurte på om folk kom til stille opp på visning og hvordan de så på økonomien sin fremover. Men det tok ikke lang tid før vi hev oss rundt og gjorde tilpasninger på måten vi jobber på, tok i bruk nye metoder og endret på prioriteringene våre, sier Hagen.

Et av de viktigste grepene som ble gjort er at folk nå må melde seg på visningene i forkant. Stavnås og Hagen forteller at de er glade for at hele meglerbransjen sto sammen om dette tiltaket.

Og de tror ikke at det blir vanlige visninger med det aller første.

- Vi har eksempler på at noen visningsrunder har strukket seg over elleve timer, så privatvisninger med én og én interessent slik vi har gjort nå er nok ikke bærekraftig over tid.

- Men vi er nokså sikre på at metoden hvor man krever påmelding til visning er noe som er kommet for å bli, sier Stavnås Ingebrigtsen.

Skal du selge bolig? Grundighet lønner seg!

Enklere digital reise

Det er ikke bare visningene som har endret seg. Til tross for meglerhusets alders, så har Nylander alltid fokusert på fremtiden og nye, gode løsninger for kundene sine. Det lønte seg under det spesielle året.

- Det er positivt at flere har blitt tvunget til å tenke mer digitalt, slik at organisasjonen har fått et kollektivt løft knyttet til bruk av de digitale verktøyene vi har. Spesielt den digitale samhandlingen mellom banker, megler og tinglysningsetater har nok blitt fremskyndet med mange måneder – om ikke år, sier Hagen.

Hagen mener at den digitale utviklingen har vært et løft for dem, men ikke minst for kundene.

- Salgsprosessen går jo blant annet langt raskere hos oss. Nå slipper kundene for eksempel å dra fra jobb for å signere dokumenter. Nærmest alt kan gjennomføres digitalt, hvis kunden ønsker det, sier Hagen.

- Digitale kontraktsmøter og mindre papirmølle er nok kommet for å bli – og det har jo en positiv gevinst på miljøet, legger Stavnås Ingebrigtsen til.

Erlenn Stavnås Ingebrigtsen, markedssjef i Meglerhuset Nylander, tror at det blir visningspåmelding i lang tid fremover.

Til tross for pandemi, som igjen har ført til en helt ny hverdag for meglerne og dem som skal kjøpe og selge bolig, så har ikke boligmarkedet kollapset. Snarere tvert imot.

- Umiddelbart etter pandemien var et faktum, vardet sett opp mot tidligere år, lavere omsetning. Prisene holdt seg imidlertid godt, selv om man fikk en liten dupp den første måneden. Sakte, men sikkert, så vi at tilbudssiden minket, mens etterspørselen økte nærmere sommeren og skjevbalansen i form av tilbudsunderskuddet gjorde sitt til at prisene økte. Dette resulterte i at mange av boligene som har vært for salg over lang tid også ble solgt. Sånn sett kan man si at man fikk «ryddet litt i hyllene», sier Stavnås Ingebrigtsen.

De forteller videre at tilbudssiden minket etter sommeren, noe som førte til at folk på utkikk etter bolig var raskere på kjøpelabben enn normalt. Noe som førte til at det som pleier å være en rolig periode ble travel for meglerne. Og tempoet er fortsatt høyt.

- På tampen av 2020 opplevdes det som markedet ble støvsugd av interessentene og det roligere kvartalet i Q4 ble plutselig preget av godt tempo – noe som har fortsatt og blitt ytterligere forsterket inn i 2021.

Er du på utkikk etter en grundig eiendomsmegler? Trykk her!

Lars Kristian Hagen, administrerende direktør i Meglerhuset Nylander, håper at boligmarkedet stabiliserer seg fremover.

Meglerhuset Nylander har lange historiske røtter i regionen. Siden 1936 har de hjulpet trøndere med å finne et bedre sted å bo.

Automotive design, Table, Furniture, Building, Plant, Chair, Desk, Window, Computer

Forventer at prisene normaliserer seg

For Nylander og mange andre aktører har 2020 faktisk vært et rekordår med et positivt fortegn. Starten på 2021 har også vært kruttsterk, men samtidig ønsker de og tror at det spesielle boligmarkedet skal normalisere seg.

- I løpet av 2020 har vi sett hvor robust boligmarkedet egentlig er. Det viser seg at folk har et sunt forhold til sin egen økonomi, sett opp mot sitt boligbehov. Noe som er et godt tegn på at vi har et sunt boligmarked i Trøndelag, som er drevet av tilbud og etterspørsel, sier Hagen.

- Faktisk har balansen med litt færre objekter for salg og litt høyere etterspørsel på grunn av lav kostnad på lån, gjort at prisene har økt litt mer enn de burde. Vi forventer at det vil flate ut mot sommeren, slik at vi unngår større korrigeringer fremover. Da er man sikret et stabilt marked selv når renta går oppover igjen. Ingen er tjent med enorme svingninger i markedet, legger han til.

Selv om det har gått over ett år siden nedstengningen, så er det fortsatt et stykke igjen til at vi kan få en helt normal hverdag. Det gjelder også for boligmarkedet. Hvis du skal kjøpe og selge bolig, kan det derfor lønne seg å velge en megler med lang erfaring og grundighet til fingerspissene.

- Vår erfaring kommer godt med når boligmarkedet er såpass spesielt som det er i dag. Har du noen spørsmål om markedet, er på utkikk etter en ny bolig, tenker å selge bolig eller bare ønsker noen gode tips og råd – så er det bare å ta kontakt med oss. Vi ønsker å dele vår erfaring og sammen finner vi den beste løsningen for deg, sier Hagen.

Er du på jakt etter gode boligråd? Trykk her!

Om artiklene fra Brand Studio

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Adresseavisen Brand Studio, en del av mediehusets annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.

Synes du denne type artikler ser spennende ut?
Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.

© Copyright Adresseavisen Brand Studio

Font
Logo, Font, Text
Material property, Product, Font