– Dette er det viktigste jeg har gjort

Carolas «Maria Magdalena» i Borggården:

Produsert av Adresseavisen Brand Studio for Olavsfest

Product, Mammal, Font

Carola lover sanger som gir trøst, kraft og mot i «Maria Magdalena», som har upremiere i Borggården under Olavsfest 1. august.

”Et kjært hjerteprosjekt” sier Carola selv om «Maria Magdalena». Den unike konsertforestillingen skildrer påskedramaet gjennom øynene til en av Bibelens mest omtale kvinneskikkelser.

Maria Magdalena er en av de mest kjente og myteomspunne kvinneskikkelsene i Bibelen, og spesielt spiller hun en sentral rolle under hendelsene i påsken. I syngespillet «Maria Magdalena» har Carola Häggkvist og Erik Hillestad gjenskapt påskedramaet slik de forestiller seg det fra Maria Magdalenas perspektiv.

1. august får publikummere på Olavsfest muligheten til å oppleve urfremføringen av den unike forestillingen i Borggården.

Et hjerteprosjekt

– Dette er det viktigste jeg har gjort, det er et kjært hjerteprosjekt for meg, har Carola tidligere uttalt til avisa Vårt Land. I intervjuet forklarer hun at musikken de har skrevet og historien om Maria Magdalena kjennes hellig og at det går rett til hjertet.

Hun og Hillestad jobber fremdeles med de siste sangene, som alle skal spilles inn i mai. Hun forteller til Vårt Land at de jobber med å få satt sammen kronologien i forestillingen, som skal romme både gleden, undringen og smerten som oppleves.

– Nå lever vi i litt spesielle tider også. Sangene inngir trøst, kraft og mot, sier hun til avisen.

Trykk her for å lese hele intervjuet!

Produsent og tekstforfatter Erik Hillestad, sier at han og Carola i mange år har snakket om å sette i gang et prosjekt rundt den bibelske skikkelsen Maria Magdalena. Etter at de hadde vært og spilt inn to juleplater i Betlehem, sprang ideen om syngespillet ut av et felles ønske om å lage en påskeplate.  

Foto: Ole Martin Wold

– Vi begynte å sysle med hvilken vinkling vi kunne gi det, og rettet fokuset mot Maria Magdalena som er den ene kvinnen som går igjen i alle fortellinger rundt hva som skjedde i påskedramaet, og som har en sentral rolle i alle fire evangelier. Hun er en spennende skikkelse å fordype seg i og det er mye mystikk knyttet til henne, forteller Hillestad.

Han har jobbet mye med Carola både på sanger og albumer gjennom sitt virke som daglig leder for Kirkelig Kulturverksted, men han forteller at det er første gangen de lager et helt syngespill sammen.

Han har skrevet alle tekster til «Maria Magdalena», mens Carola har laget melodiene.

– Jeg er svært begeistret for Carolas sanguttrykk og evne til å skrive melodier, mens hun har tillit til meg som tekstforfatter. Tillit er et nøkkelord når jeg skal beskrive samarbeidet vårt, slår han fast.

Vision care, Forehead, Glasses, Face, Nose, Skin, Eyebrow, Eye, Beard, Organ

– Betyr mye

Carola har gjort mye gjennom en lang karriere, så det betyr mye når hun sier at dette prosjektet er det viktigste hun noen gang har gjort, sier Petter Fiskum Myhr, direktør for Olavsfest.

Han forteller at da det ble klart at Carola og Hillestad ønsket å ha urfremføringen på Olavsfest, takket festivalen ja med en gang. «Maria Magdalena» harmonerer med Olavsfests ønske om å skape refleksjon i skjæringspunktet mellom tro og samfunn – og ikke minst kan Maria Magdalenas liv knyttes opp mot årets festivaltema som er «håp».

Det oppreiste mennesket

Hillestad beskriver Maria Magdalena som en kvinne som representerer det oppreiste mennesket. Hun gikk fra fornedrelse til å bli reist opp av Jesus sin kjærlighet, og bli i stand til å kjenne erkjenne sin egen betydning. Det finnes flere fortellinger om ikke navngitte, lastefulle kvinner i Bibelen som av tradisjonen har blitt tillagt Maria Magdalenas navn.

– Jeg har prøvd å lete frem aspekter ved henne gjennom disse sidefortellingene, som ingen vet for sikkert er henne. Vi tar fatt i alt dette og bygger en historie om henne med utgangspunkt i den tradisjonen som finnes, forklarer Hillestad og legger til:

– Bibelen har sin nøkterne fremstilling av dette, og vår oppgave har vært å gi disse skikkelsene og fortellingene et større følelsesspekter gjennom tekst og musikk. Vi forsøker å forestille oss hvordan Maria Magdalena har tenkt, hvilke gleder hun har hatt, hvilken uro og desperasjon hun har følt. Dette er temaer som angår alle mennesker, uavhengig av tro; kan jeg aksepteres, er jeg elsket, tør jeg våge å tro på meg selv, hva angrer jeg på?

Han håper at forestillingen kan gi publikummerne noen tanker rundt sin egen erkjennelse av å være menneske, og kanskje filosofere litt over om noe av det de har sett kan spille inn på deres eget liv.

– Jeg håper de får en god stund med oss, at de liker musikken og finner den gripende på et vis. Borggården er en utrolig fin arena med en tusenårig historie. Det gir en ramme som både gjør det til et tidløst drama, men som samtidig forteller oss at fortellingen om Maria Magdalena også handler om de lange linjer i historien om mennesket, sier han.

Endelig: Olavsfest har ikke blitt arrangert fullskala siden 2019 – men i år blir det igjen folkefest og øyeblikk som dette! Foto: Ole Martin Wold

– Maria Magdalena gir oss alle håp

– Det at Jesus ser hvem hun er, forbi det synet resten hadde av henne som en fallen kvinne, en synderinne – det løfter henne opp. Hun blir en av de kjæreste i kretsen rundt Jesus, og det er klart dette gir håp til veldig mange som også har behov for å bli sett som den de egentlig er, forteller Olavsfest-direktør Petter Fiskum Myhr med engasjement.

Hvert år har Olavsfest et tema, og Fiskum Myhr forteller at dette etter hvert har blitt et av kjennetegnene til festivalen. Temaet skal alltid bestå av ett ord som angår alle jordens mennesker, det skal være interessant å reflektere over både i religiøs og ikke-religiøs forstand, og til sist skal det være noe komplekst – noe som kan være både bra og dårlig.

I år er altså dette temaet «Håp». Det er festivalens headliner – overskriften for alt som skjer. Det gir en retning for festivalprogrammet, hvor alt skal kunne knyttes til temaet, forklarer Fiskum Myhr.

– Maria Magdalena gir oss alle håp, og vi syns det er utrolig stas at Carola og Hillestad ønsker å ha urpremieren sin her. Det er en anerkjennelse for Olavsfest at de har lyst til at det skal bli fremført her i Borggården for første gang, smiler han avslutningsvis.

Foto: Ole Martin Wold

Product, Mammal, Font

Om artiklene fra Brand Studio

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Adresseavisen Brand Studio, en del av mediehusets annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.

Synes du denne type artikler ser spennende ut?
Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.

© Copyright Adresseavisen Brand Studio

Azure, Font
Logo, Font, Text
Product, Mammal, Font