Slik tar Gartnersletta vare på røttene sine

Produsert av Adresseavisen Brand Studio for Skanska

Font

Skanska planlegger verdens første Powerhouse-boliger på Lade. Et sted med historier og minner planta i jorda. Det er noe de ønsker å ta vare på i fremtiden.

Vi møter prosjektleder Kim Bundgård i Skanska på Gartnersletta en kald vinterdag. Selv om gradestokken er blå, er det mye aktivitet på tomta, som etter planen skal huse verdens første Powerhouse-boliger.

– Akkurat nå holder vi på å rive og sortere avfallet. Det er ikke en «quick fix», vi har et krav om en sorteringsgrad på 95 prosent og vi ønsker å gjenbruke robuste materialer på Gartnersletta, sier Bundgård, og forteller at denne jobben foregår frem til påsken.

Et godt eksempel på gjenbruk er det maskinene jobber med denne dagen. Her går Skanska over eldgamle betongflater og ser etter miljøgifter. De fleste er rene og kan fint bli knust og brukes til omfylling når byggingen av Gartnersletta finner sted.

– Visjonen vår er å bygge for et bedre samfunn. Derfor er Gartnersletta så utrolig viktig for oss i Skanska.

Les mer om Gartnersletta

Historisk sus 

På Gartnersletta skal det etter hvert vokse frem 200 grønne leiligheter, og de første 97 leilighetene skal produsere mer energi enn det beboerne her bruker.

Men den grønne linja strekker seg lengre enn det folk flest kanskje er klar over.

Boligprosjektet har fått navnet sitt av en grunn. Da det har vært gartnerivirksomhet her i lang, lang tid.

Hvor lang tid, spør du kanskje? Det var handelsgartner Ola Høeg som startet opp den grønne virksomheten her på 30-tallet. De første årene bestod gartneriet av blant annet fire drivhus, pakkehall, kontor og blomsterbutikk.

Her ble det dyrket og solgt blant annet tomat og agurk, i tillegg til en frodig produksjon av sesongens vakre blomster.

Black-and-white

Denne grønne tråden ønsker Skanska å videreføre på Gartnesletta.

– Vi skal bygge videre på det biologiske mangfoldet, i tillegg ønsker vi å spre videre dyrkningsinteressen med blant annet urban dyrking, drivhus som kan kombineres med dyrkning og lysthus og plantekasser for beboerne. Det skal være fint og frodig å bo på Gartnersletta i fremtiden også, sier Bundgård.

Sky, Building, Black-and-white

Les mer om Gartnersletta

Solrik beliggenhet

Gartnersletta har i tillegg til Powerhouse-ambisjonene også en annen unik kvalitet – beliggenheten.

– Vi har fått ekstremt mange interessenter fra folk som allerede bor på Lade. Det er med andre ord folk som kjenner området veldig godt. Gartnersletta ligger på innsiden av Lade Allé, og de mener denne beliggenheten er bedre og mer tilbaketrukken, selv om man har alt man trenger i gangavstand, fortalte Jørgen Rostad, leder nybygg i EiendomsMegler 1 Midt-Norge tidligere i høst.

Interessen for Gartnersletta har vært over all forventing. Per nå har over 1500 mennesker meldt sin interesse, og over halvparten av boligene i første byggetrinn er solgt.

Rostad forteller at det er flere faktorer som spiller inn på den enorme interessen. Blant annet Powerhouse-aspektet, miljøambisjonene og de smarte løsningene som skal komme på plass i boligene.

Men uansett hvor mennesker skal leve og bo, er vi avhengige av én ting – sola! Det er ikke uten grunn at dyktige folk med grønne fingre har jobbet her på denne sletta i så mange tiår.

Her får du glimrende solforhold hvor du lett kan nyte sommerdagene ute på balkongen.

Les mer om Gartnersletta

Vår på Gartnersletta 

I skrivende stund er våren i full anmarsj i Trøndelag, og tulipaner, påskeliljer og andre løkblomster spirer sakte frem mens snøen smelter bort.

Helt siden sin spede start har gartneriet her vært kjent for sin produksjon av vakre blomster til alle årstider og anledninger. Drivhusene var fulle av nydelige blomster, og folk tok turen fra hele byen for å se det fargerike blomsterhavet på Lade.

Det har med andre ord blitt spredt blomsterglede fra Lade til hele Trondheim, men hvordan blir våren på Gartnersletta når prosjektet står ferdig?

– Det kan bli produksjon av tulipaner og påskeliljer, det er opp til beboerne. Vi kan love at de som bor her får gode, varme og miljøvennlige leiligheter der de kan nyte vårsola i flotte omgivelser, sier Bundgård.

Den grønne linja fra 30-tallet er viktig for Skanska. Med Powerhouse-ambisjoner og mål om å kutte co2-utslippet så mye som mulig baner de vei for resten av boligbransjen.

– Kompleksiteten i prosjektet er banebrytende i boligsammenheng. Ikke bare i Norge, men på verdensbasis. «Grønnmaling» av prosjekter har det vært snakket mye om, men Gartnersletta er et bevis på at vi står for det vi sier, konstaterer Bundgård.

Sosial bærekraft 

Bundgård forteller at Skanska har snudd mange steiner for å gjøre Gartnersletta så miljøvennlig som mulig, men det finnes flere måter å tenke bærekraft på.


– Sosial bærekraft er også viktig. Gartnersletta skal være et godt sted å bo, og fellesskap blir viktig. Derfor jobber vi hele tiden med å få på plass smarte løsninger, som skal sørge for nettopp det, sier Bundgård.

Energien på Gartnersletta skal produseres av blant annet solceller på taket og varmebrønner i området. Beboerne skal kunne følge med på sitt eget forbruk på mobilen eller nettbrett, i tillegg vil de kunne følge med på solproduksjon, forbruk, og annen informasjon på infoskjermer i oppgangene.

Nå er det også klart at de får på plass et nytt og spennende konsept, som både skal hjelpe folk i hverdagen og få fellesskapet til å spire.

– Beboerne skal ha tilgang til bokonseptet «Heime». Gjennom dette blir boligkjøperne integrert i et sosialt delenettverk, der man kan gå sammen og for eksempel arrangere aktiviteter som quizkveld, forskjellige kurs og festligheter, sier Bundgård.

Portable communications device, Mobile phone, Face, Smile, Hand, Arm, Sleeve, Gadget

– Kanskje har du en handy nabo som kan hjelpe deg med å henge opp et bilde på veggen, for eksempel. Kanskje du kan hjelpe noen med å lufte hunden. Trenger du å låne verktøy, kan du kanskje låne det av naboen. Tanken er at beboerne kan dele tjenester med hverandre, uten at det skal koste noe. Det er også en måte å drive bærekraft på i praksis, og som blir en fin ekstratjeneste på Gartnersletta, legger Bundgård til.

Men det er fortsatt en stund til de første beboerne flytter inn. Rivingen av det gamle gartneriet er snart ferdig og planen er å komme i gang med byggingen av Gartnersletta i løpet av sommeren. Bundgård er ikke i tvil om at fremtiden til Gartnersletta ser veldig lys ut.

Communication Device, Material property, Product, Font, Gadget

– Vi gleder oss utrolig mye til å komme i gang med byggingen og vise hele Trondheim, og verden for øvrig, hva vi skal få til med Gartnersletta, sier Bundgård avslutningsvis.

Les mer om Gartnersletta

* I denne saken har vi benyttet oss av 3D-illustrasjoner. Bildene er kun ment som illustrasjon og kan derfor vise elementer og materialer som ikke er en del av standardleveransen.

Fasadeuttrykk kan også avvike fra ferdig bygg. Andre bygg, beplanting, vegetasjon og lekeapparater på tomten er ikke endelig prosjektert.

Omkringliggende naboeiendommer er vist med eksisterende eller antatt fremtidig bebyggelse. Bakgrunn og utsikt er kun ment som illustrasjon og avvik vil kunne forekomme.

Om artiklene fra Brand Studio

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Adresseavisen Brand Studio, en del av mediehusets annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.

Synes du denne type artikler ser spennende ut?
Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.

© Copyright Adresseavisen Brand Studio

Azure, Font
Logo, Font, Text
Font