– Vi er stolte over å være med på Gartnersletta

Produsert av Adresseavisen Brand Studio for Skanska

Skanska planlegger å bygge verdens første Powerhouse-boliger på Gartnersletta på Lade. Med store ambisjoner ligger det mye planlegging, godt samarbeid og ikke minst – en rekke innovative løsninger i prosjektet.

Vi har tidligere skrevet om Skanska-prosjektet Gartnersletta – verdens første Powerhouse-boligprosjekt. Her kommer det 200 grønne leiligheter og med blant annet varmebrønner i bakken, en svært effektiv varmepumpe og solceller på taket, skal boligprosjektet kunne produsere mer energi enn det beboerne bruker.

De har med andre ord store mål for prosjektet. Marit Sollien og Torstein Fornes i Skanska forteller at det kreves mye jobb og planlegging for at de skal nå disse ambisiøse målene.

– Vi har gjort det meste tidligere i andre prosjekter, men det er første gang vi samler all den kunnskapen, kompetansen, teknikken og teknologien i et boligprosjekt. Resultatet av alt dette utgjør verdens første Powerhouse-boliger. Og de kommer til Lade i Trondheim – og det er vi utrolig stolte av, sier Sollien og Fornes.

Husk lyd!

Her kan du se noe av jobben som ligger bak Gartnersletta:

Oddbjørn Dahlstrøm Andvik, energi- og miljørådgiver i Asplan Viak, håper at Gartnersletta kan inspirere andre.

Vision care, Forehead, Hair, Glasses, Smile, Jaw, Ear, Neck, Sleeve, Eyewear

- Endelig kommer det Powerhouse-boliger

De forteller at det er mye mer enn bare solceller og varmebrønner som skal til for at de kommer i mål. Derfor er det greit å ha gode samarbeidspartnere på laget.

Skanska er en del av Powerhouse-alliansen. Det samme er Asplan Viak, som også er med på Gartnersletta-laget.

– Det er et utrolig spennende prosjekt å være en del av. Det viser hvor langt man kan komme dersom man setter seg gode og ambisiøse mål og forhåpentligvis kan det spre inspirasjon videre til fremtidige boligprosjekter over hele verden, sier Oddbjørn Dahlstrøm Andvik, energi- og miljørådgiver i Asplan Viak.

Sammen med Skanska har Dahlstrøm Andvik regnet på
klimagassutslipp og funnet frem nye og gode løsninger for å gjøre Gartnersletta så klimavennlig som overhodet mulig.

Han trekker frem gjenbruk av teglstein fra andre prosjekter, karbonfattig betong og omfattende bruk av trevirke.

I dag står det gartneri på tomta – og det vurderes også å gjenbruke deler av materialet her i prosjektet.

– Det er bare noen av grepene og tiltakene som vurderes. Vi snur på hver stein for å finne løsninger som reduserer klimautslippet, sier Dahlstrøm Andvik.

Interior design, Property, Flooring, Floor

Skanska og Bærekraftssenteret

  • Trondheim kommune ble i 2019 et FN-senter for bærekraftig samfunnsutvikling.
  • Bærekraftssenteret i Trondheim kommune jobber med å utvikle og formidle kunnskap om hvordan byer og lokalsamfunn kan bidra til bærekraftig verdiskapning.
  • Skanska og Bærekraftssenteret har inngått samarbeid for å nå FNs bærekraftsmål med Gartnersletta-prosjektet som et utgangspunkt.
  • Målet er å belyse utfordringer og løsninger for å bane vei for bærekraftig utvikling av boligprosjekter
  • Gjennom Gartnersletta dokumenterer begge parter konkrete erfaringer og bidrar til kunnskapsdeling

Kortreist energi

Planen er som nevnt at Gartnersletta skal produsere mer energi enn det forbruker. Det krever også at energien som produseres blir forvaltet på best mulig vis.

Der kommer NTE inn i bildet. De stiller opp som totalleverandør for Gartnersletta. Det vil si at blant annet strømmen i stikkontakten, elbil-laderne, fibernettet og underholdningstjenestene er levert av det tradisjonsrike trønderske energi- og teknologikonsernet.
– Vi har hatt et godt samarbeid med Skanska over lang tid. Vi ser at de er fremoverlent og er ikke redd for å tenke nytt. Da vi hørte at de hadde planer om å bygge verdens første Powerhouse-boliger meldte vi oss raskt på. Denne reisen vil vi være en del av, sier Anders Solem, markedssjef i NTE.

– Det er umulig å løse klimautfordringene hver for oss, men sammen kan vi ta del i den globale utfordringen vi står i. Alle kan snakke om miljø og bærekraft, men det er gjennom handling at vi tar det på alvor, sier Frode Walstad, leder for energitjenester i NTE.

NTE har jobbet med slike totalløsninger tidligere, men de forteller at det er første gang de jobber med det i denne skalaen. I tillegg har de også en mer «hands on»-rolle i boligprosjektet.

– Vi skal tilrettelegge for at energien brukes på en effektiv måte, blant annet ved å visualisere beboernes energiforbruk i sanntid. Slik kan de se hvor mye energi de bruker til enhver tid. De kan også få konkrete og gode råd fra oss for å bruke energien på en mer effektiv måte.

Vil du vite mer om Gartnersletta? Trykk her!

NTE forteller at de har tre mål de jobber etter. De ønsker å bruke fornybar energi mer effektivt, redusere bruken av fossil energi og bidra til å skape mer fornybar energi.

– Alt dette oppnår vi gjennom Gartnersletta. Med solceller på taket, da snakker vi om virkelig kortreist energi, sier Walstad.

Walstad og Solem forteller at de som flytter inn til Gartnersletta skal føle seg trygge på at de har gjort et godt energi-valg.

– Vi drifter, kontrollerer og sørger for at alt skal være problemfritt. NTE tenker alltid innovativt og fremtidsrettet som energileverandør. Og det er også en av grunnen til at vi ønsket å være med på dette prosjektet. Vi håper at det kan være med å skape nye forretningsmodeller og konsepter i tiden fremover, som kommer beboerne til gode, sier Solem og legger til;

– Vi er stolte over å få være med på verdens første Powerhouse-boliger. Vi setter vårt stempel i historiebøkene og forhåpentligvis skaper det inspirasjon til flere boligprosjekter rundt omkring i verden.

Husk lyd!

Slik er NTEs rolle i Gartnersletta:

Gode boliger

Sollien og Fornes fra Skanska har vært med på Gartnersletta-reisen fra første stund. De forteller at det er med stor glede at de ser at boligprosjektet begynner å nærme seg realisering.

Duoen sier også at Gartnersletta har satt et grønt avtrykk i hele organisasjonen.

– Bærekraft har vært viktig i Skanska i mange år, men nå har det blitt en kultur der vi tenker grønt i alt vi foretar oss. For oss som jobber med Gartnersletta kan jeg si at tankesettet har blitt annerledes. Det har også smittet over på valgene jeg tar hjemme, sier Fornes.

De forteller at Gartnersletta har vært givende på mange forskjellige måter.

Torstein Fornes og Marit Sollien i Skanska håper at Gartnersletta kan være en inspirasjon for hele bransjen.

For det første må vi jobbe veldig tverrfaglig, noe som er utrolig lærerikt. Og så er det fint å bidra til det grønne skiftet og vise at det er mulig å lage klimavennlige boliger, sier Sollien.

– Vi håper at Gartnersletta kan bli en inspirasjon for oss i Skanska og være med å løfte hele bransjen. Og forhåpentligvis være med å endre måten på hvordan man bygger boliger i årene fremover, sier Fornes.

Det er med andre ord store ambisjoner og mye jobb som ligger bak for å skape verdens første Powerhouse-boliger. Men det er også andre ting som er viktig for Skanska i dette prosjektet – det skal være godt å bo på Gartnersletta.

I denne saken kan du lese mer om kvalitetene i prosjektet og hvordan det blir å bo her!

Vil du se mer av Gartnersletta? Trykk her!

* I denne saken har vi benyttet oss av 3D-illustrasjoner. Bildene er kun ment som illustrasjon og kan derfor vise elementer og materialer som ikke er en del av standardleveransen.

Fasadeuttrykk kan også avvike fra ferdig bygg. Andre bygg, beplanting, vegetasjon og lekeapparater på tomten er ikke endelig prosjektert.

Omkringliggende naboeiendommer er vist med eksisterende eller antatt fremtidig bebyggelse. Bakgrunn og utsikt er kun ment som illustrasjon og avvik vil kunne forekomme.

Om artiklene fra Brand Studio

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Adresseavisen Brand Studio, en del av mediehusets annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.

Synes du denne type artikler ser spennende ut?
Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.

© Copyright Adresseavisen Brand Studio

Azure, Font
Logo, Font, Text
Font