Marcus var bare 11 år da han skjønte at han faktisk kan forandre verden

Nå oppfordrer gründeren Marcus Bomann (20) andre unge til å satse på drømmene.

Marcus Bomann er gründer, inkubator og bedriftsleder i en alder av kun 20 år. Hans mål er å utvikle produkter og tjenester som kan forandre verden til det bedre. Og alt startet med en iPod på gutterommet.

I dag jobber han fulltid med ideene sine, som har blitt til tre ulike selskap og over 20 arbeidsplasser på Steinkjer – der han har bodd mesteparten av oppveksten.

I 2019 fikk han SpareBank 1 SMN Talentstipend for sin innsats som gründer.

Men det var flere år tidligere, på gutterommet på Sør-Elnan gård, at det hele startet med denne dingsen.

Da han som 12-åring dro til den lokale næringsforeningen med håndtegnede skisser på nye produkter han ville utvikle, var han redd for å bli sendt på dør. Men det skjedde ikke.

Tørre å ta sjansen

I stedet ble han mottatt med nysgjerrighet, og inspirert til å ta steget videre i drømmen om å utrette noe selv og skape sin egen framtidige arbeidsplass.

– Jeg var veldig nervøs, men ble tatt på alvor. Det ga meg et springbrett og de hadde tro på at jeg kunne få til noe, forteller Marcus.

20-åringen ser for seg å ha mange ulike forretningsinitiativ i løpet av karrieren, for egentlig er det ikke ideene som er viktigst – men ønsket om å skape noe for framtiden.

– For meg er det tanken om at de tingene jeg er med på å lage kan utgjøre en forskjell for mennesker. Den motivasjonen tror jeg mange andre unge har også, men kanskje vet de ikke helt hvor de skal starte.

Han oppfordrer andre med gode ideer til å tørre å ta sjansen, selv om veien ikke alltid er åpenbar.

– Snakk med noen som har gått løypa før deg, tør å gå ut av komfortsonen og ta kontakt med alle som du tror kan bidra til å komme deg videre. Det har vært nøkkelen for meg, jeg hadde aldri kommet dit jeg er i dag alene – man trenger et sterkt team rundt seg, forteller Bomann.

Mange av ideene som har kommet på gutterommet har blitt realisert. I 2014 startet han selskapet TechNorway og produktet Kindersafe, en ide som kom da lillesøsteren skulle begynne i barnehagen.

Hva om smart teknologi kan gjøre hverdagen i barnehager enklere og tryggere? Med dette armbåndet som barna har på seg, kan ansatte få varsler om barna går utenfor området eller får større endringer i kroppstemperatur.

Marcus Bomann

I ett år har en lokal barnehage testet armbåndet, og snart er det klart til å introduseres på markedet. Nå jobber Marcus og utvikler Tobias Østgård med å optimalisere.

Har du et talent innen idrett, kultur eller gründerskap?

hjerte-ikon.svg

Da faren til Marcus ble syk, ønsket han at en frisør kunne klippe håret hans hjemme. Men det var vanskelig å finne noen som tilbydde det.

Da fikk Marcus en ny idé, og Pelo AS så dagens lys.

Hvorfor ikke lage mobile frisørsalonger slik at alle som ikke kan dra til frisøren, kan få samme behandling hjemme?

Pelo har i dag tre salonger og løser to utfordringer; syke og eldre kan enkelt booke de hjem til seg, og frisører får en mer oversiktlig hverdag og muligheten til å få bedre betalt for tjenestene sine.

Marcus Bomann

Hvert år deler SpareBank 1 SMN ut stipend til unge mellom 18 og 30 år i Midt-Norge som har et talent, og vil bidra til noe positivt i regionen de er fra.

For Marcus ble stipendet starten på noe stort.

Nå søker SpareBank1 SMN deg som har et talent innen idrett, kultur eller gründerskap.

hjerte-ikon.svg

Vil skape lokal vekst

Marcus søkte Talentstipend allerede i 2017, men kom ikke gjennom nåløyet. Da han igjen søkte og vant ble det en ekstra motivasjon for jobbe enda hardere.

– Det ble en kraftig dytt for meg, og en bekreftelse på at det jeg har fått til er anerkjent av andre, en fantastisk følelse.

Han oppfordrer nå alle unge i Midt-Norge med en gründerspire i seg, å ta steget med å søke.

– Mange tenker nok at det finnes andre der ute som har fått til mer enn det man selv har, men for banken er det viktig å støtte unge med stå-på-vilje og mot til å følge drømmene. Det betyr ikke at man allerede har utrettet alt, mener Marcus.

Og at en lokalbank ser hva en 20-åring fra Steinkjer drømmer om – har vært viktig for ham.

– Jeg er opptatt av å skape arbeidsplasser her, og har et ønske om å gjøre Steinkjer til Norges teknologihovedstad. Det at unge med et lokalt engasjement får støtte fra viktige aktører, er ekstremt bra. Samfunnet bør støtte de som vil utrette noe, og Talentstipendet ble en viktig del av det for meg, forteller 20-åringen.

For er det noe man trenger som ung gründer – så er det å bli sett. Marcus har ofret utallige timer bak PC-skjermen for å lykkes, og det har også betydd å gi slipp på noen hobbyer.

Jeg har spilt fotball aktivt i mange år, men nå har jeg ikke tid til all treningen. I dag spiller jeg bedriftsfotball en gang iblant.

Marcus Bomann

Når han trenger litt tid for å lufte tankene og gruble på nye ideer, er det i naturen utenfor barndomsgården han søker.

Marcus tar ofte med seg kikkerten og ser på dyrelivet, for det gir ham ro til å tenke.

– Det å være gründer kommer aldri til å bli lett. Men det er verdt det når man ser hva man kan få til, og man har folk som har trua på deg og det du drømmer om.

For Marcus handler det om å se seg selv vinne, ikke bare drømme om det.

– Klarer man å visualisere suksess, finner man alltid motivasjonen til å fortsette å prøve å forandre verden til det litt bedre, steg for steg.

Om artiklene fra Adresseavisen Brand Studio

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Adresseavisen Brand Studio, en del av avisens annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold. Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.

© Copyright Adresseavisen Brand Studio

SpareBank 1 SMN ønsker nå søknad fra deg som har et talent!

  • Hvert år deler vi ut talentstipend til unge mellom 18 og 30 år med et talent innen idrett, kultur eller gründerskap.
  • Målet med SpareBank 1 SMN Talentstipend er å løfte frem, utvikle og inspirere lokale talenter slik at de lettere kan nå sine mål.
  • Felles for vinnerne er at de har evnen til å gjøre en forskjell, de våger å prøve der andre kanskje vil gi opp, og de ønsker å bidra positivt til regionen de er fra.

Tips noen du kjenner – eller kanskje er nettopp DU vinner i 2020?

logo-sparebank1smn.svg

ANNONSØRINNHOLD