Rune (39) mente forsikring var bortkastede penger

– så fikk han kreft

PRODUSERT AV ADRESSEAVISEN BRAND STUDIO FOR Sparebank 1 smn

Samboerne Siri og Rune ventet barn og hadde akkurat fått tilslag på drømmehuset.

Livet hadde faktisk aldri vært bedre.

Få uker etter at Sverre kom til verden fikk Rune påvist testikkelkreft med spredning etter en rutineundersøkelse.

- Det er en del å henge fingrene i med to gutter, sier Siri Krogstad Johnsen (40) og dirigerer eldstesønn Sverre (9) til å fortsette med leksene, mens Sivert (6) sitter oppslukt i tegnesakene på kjøkkenbenken.

Skolestart er overstått, høsten viser sine første farger og hverdagen kaller i eneboligen på Melhus. Det er travle dager for en «helt vanlig familie», som de omtaler seg som. Men for knappe ni år siden var det annerledes enn i dag. Pappa Rune Solberg (39) fikk plutselig påvist testikkelkreft med spredning.

Dessverre ikke uvanlig, når statistikken tilsier at en av tre får kreftdiagnosen i løpet av livet.

Sammen hadde Rune og Siri akkurat blitt foreldre til Sverre og fått signert kjøpekontrakten på huset de skulle starte familielivet i - da sjokkbeskjeden kom.

- Det var bedriftslegen som mente noe ikke stemte og henviste meg videre. På St.Olav var de ikke i tvil – det var kreft, forteller Rune.

Han ringte samboeren som tok med seg deres seks uker gamle sønn til sykehuset. De videre undersøkelsene viste at testikkelkreften også hadde spredd seg til lunger og bakre bukvegg.

0

- Jeg var helt apatisk i den perioden fordi hele livet raste fra topp til bunn på bare noen timer.

Det kom som et sjokk, han var jo ung og ellers frisk. Ingen tror jo at dette kommer til å ramme en selv, forteller Siri i dag.

Skjebnens ironi

En stund før Rune fikk diagnosen hadde hun tatt opp forsikring som et tema.

De skulle jo kjøpe hus og få barn sammen, og siden Siri jobbet med forsikring også da, var det viktig for henne. Hun hadde selv sett hvilke økonomiske konsekvenser sykdom - og i verste fall død, kunne ha for familien og en selv.

Rune på sin side mente at forsikringer var som å kaste penger ut av vinduet.

0

- Jeg syntes det var dyrt, og kunne ikke helt se for meg at vi skulle få bruk for det.

Så feil kan man ta, sier Rune.

- Jeg satte et ultimatum, skal vi være sammen skal dette være på stell. Så vi fikk oss blant annet uføreforsikring og kritisk sykdom-forsikring. Livsforsikringen skulle vi vente med, til vi overtok huset.

- I dag grøsser jeg når jeg tenker tilbake på den avgjørelsen, tenk om det ikke hadde gått bra og jeg hadde mistet Rune. Jeg hadde vært i sorg og den økonomiske situasjonen ville endret seg dramatisk - og jeg hadde ikke hatt sjans til å beholde huset, forteller Siri.

Nå jobber Siri som produktsjef for forsikring i SpareBank 1 SMN. Og etter det som nesten kan kalles skjebnenes ironi, ble hennes familie en av de som skulle få god nytte av investeringen i forsikringen for kritisk sykdom. Forsikringen man bør ha, men håper man aldri måtte få utbetalt.

Jeg kommer i alle fall aldri igjen til å si at forsikringer er bortkastet
Rune Solberg

Færre ting å tenke på

Heldigvis gikk det bra med Rune. Etter flere runder med cellegift og operasjoner forsvant kreften fra kroppen. Han fikk en krefttype som i de fleste tilfeller lar seg kurere. Familie og venner hjalp til med det mest nødvendige av oppussing i det nye huset deres, mens den lille familien tilbrakte dagene på sykehuset. Alt var klart til innflytting. Når livet som smått begynte å vise seg fra sin lyse side igjen, kom smellen for Siri.


- Jeg var overhodet ikke klar for å dra på jobb igjen når permisjonstiden min var over, selv om Rune var blitt bedre. Det var som om jeg ikke klarte å kjenne på hvordan dette hadde påvirket meg før jeg var sikker på at det kom til å ende godt, forteller Siri.

Og det var da utbetalingen fra kritisk sykdom-forsikringen kom godt med. Da kunne familien ta seg råd til at Siri tok ulønnet permisjon fra jobben i fire måneder. Hun ville bruke tiden på å nyte en normal permisjonstid og komme seg til hektene igjen.

- Selv om forsikringen ikke gjorde noe med sykdommen, så er det godt å vite at man ikke trenger å tenke på økonomien opp i det hele. Det gjør at man har en mindre ting å bekymre seg for. Hva man bruker pengene på er opp til hver enkelt. Noen får hjelp til dagligdagse ting som vasking i huset, mens andre bruker det på ekstra behandling på private klinikker, nedbetaling av gjeld eller andre ting. Man vet aldri hva en alvorlig sykdom fører med seg av behov for ekstra penger. For oss ble en utvidet permisjon akkurat det jeg trengte, sier Siri.

Les mer om personforsikringer på smn.no

0

Alt på stell

De bor fortsatt i det hvite huset på Melhus. Sverre, som kom til verden i en periode der pappa var syk, har rukket å bli ni år - og fått en lillebror som akkurat har startet på skolen.

Rune har gått til jevnlige undersøkelser og kreftcellene har han ikke i kroppen lengre. Men diagnosen han fikk for flere år siden har satt sine spor.

- Jeg har i alle fall endret meningen min rundt forsikringer. Etter en viss tid kan man søke om å få livsforsikring etter man har vært alvorlig syk, og nå har vi alt på stell. Jeg kommer i alle fall aldri igjen til å si at forsikringer er bortkastet, forteller Rune.

- Det er i hvert fall jeg glad for, sier Siri. I flere år hadde vi ikke livsforsikring på Rune, men nå er jeg glad vi har fått livsforsikringen på plass. Selv om det gikk bra denne gangen, vet vi jo aldri hva fremtiden vil bringe. Om det skulle skje noe med oss er det viktig at vi har mulighet til å beholde huset, slik at guttene har vennene sine, skolen og tryggheten i nærmiljøet rundt seg.

0

Har du tenkt over hvilke forsikringer du bør ha?

Her er SpareBank 1 SMNs anbefalinger i prioritert rekkefølge ut fra forskjellige livsfaser.

Fra ung til voksen
1. Uførepensjon
2. Kritisk sykdom
3. Behandlingsforsikring

Flytter sammen med noen
1. Livsforsikring
2. Uførepensjon
3. Kritisk sykdom
4. Behandlingsforsikring

Familien
1. Livsforsikring og barneforsikring med uføredekning
2. Uførepensjon
3. Kritisk sykdom
4. Behandlingsforsikring

Barna flytter hjemmefra
1. Livsforsikring
2. Kritisk sykdom
3. Uførekapital
4. Behandlingsforsikring

Om artiklene fra Brand Studio

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Brand Studio, en del av avisens annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold.
Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.

Synes du denne type artikler ser spennende ut? Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.

© Copyright Adresseavisen Brand Studio

Annonsørinnhold