Fremfører verdenskjent opera for første gang i Midt-Norge

PRODUSERT AV ADRESSEAVISEN BRAND STUDIO FOR
Trondheim Symfoniorkester & Opera

I den kommende sesongen byr Trondheim Symfoniorkester & Opera på musikk i verdensklasse. For første gang i Trondheim kan du også oppleve Valkyrien av Richard Wagner.

Trondheim Symfoniorkester & Opera (TSO) har en innholdsrik sesong i møte. For kulturinteresserte er dette Trondheims store møteplass, der du kan ta med venner og familie på opplevelser som vil feste seg på i minne i lang tid.

Høsten smeller i gang med Gustav Mahlers sjette symfoni. Komponisten sies å ha en spesiell evne til å uttrykke de store spørsmålene i livet, og det er et enormt orkesteroppbud Mahler krever i denne symfonien. Dette mesterverket får du høre på sesongåpningen 29. august.

Les mer om Mahlers sjette her!

Største operasatsing i Midt-Norge

Sigurd Imsen spiller 1. fiolin i TSO og gleder seg stort til den kommende sesongen.

– I år har vi et program som reindyrker det symfoniske kjernerepertoaret. Jeg gleder meg ekstra til de store symfonikerne som Sjostakovitsj, Tsjaikovskij, Brahms & Schumann. Det er også første gang vi gjør Richard Wagners Valkyrien i Trondheim, og det er helt enormt stort både scenisk og musikalsk. Det er en krevende opera for både sangerne og musikerne, og varer i mer enn fem timer, inkludert matpause, forteller Imsen.

Han forteller at Wagner har en helt spesiell plass i musikkhistorien, og det var musikken hans som forandret alt under romantikken på 1800-tallet. Wagner satte opp operaen i et egendesignet operahus, der han skrev både musikken og tekstene selv.

Valkyrien er andre del av Wagners Nibelungens ring, også bare kalt Ringen. Her blir man tatt inn i en verden der guder og helter kjemper sin kamp om ringen. Handlingen gir oss sterke assosiasjoner til J.R.R. Tolkiens Ringenes Herre, og Valkyrien blir tidenes største operasatsing i Midt-Norge.

Les mer om den spektakulære operasatsingen her!

Fiolinist Sigurd Imsen gleder seg stort til å spille de store symfoniverkene den kommende sesongen. Foto: TSO

Sigurd TSO1crop.jpg

Kammerfestival og folkemusikk

Sjefsdirigent Han-Na Chang presenterer store og flotte verk med orkesteret også denne sesongen, og blant dem er Rakhmaninov & Sjostakovitsj og Stravinskijs Vårofferet. Du kan også oppleve Kammermusikkfestivalen i høst, og årets festivalkomponist er Lasse Thoresen, som skrev stykket Til Broderfolket i forbindelse med markeringen av unionsoppløsningen i 2005. Dette er en herlig dose av samtidsmusikk, som er krydret med både norsk og svensk folkemusikk.

I forbindelse med Kammerfestivalen kommer også Marianne Meløy og Trygve Brøske, som har laget en kammeropera de har kalt Krenket- vern barnet. Dette er en slags oppfølger til Kommentarfeltet som gikk for noen år siden, og stykket handler om barneoppdragelse, og det å føle seg krenket i samfunnet vårt.

Her kan du lese mer om våre abonnement

Gleder seg til samspill

Eirik Baardsen Haaland spiller solo horn i TSO, og ser frem til å spille Berg og Bruckner 31. oktober. Han gleder seg også til å spille Mahlers sjette på sesongåpningen, og Mahlers niende 30. april neste år. Men det han gleder seg mest til er å jobbe med en helt spesiell musikklegende.

– Det er ikke til å legge skjul på at Bruckner og Mahler er fantastisk å spille. Det er likevel en spesiell konsert jeg gleder jeg ekstra til, og det er med dirigenten Leif Segerstam. Han er en levende legende i musikkverdenen, som har satt sitt preg på Norden og Europa for øvrig gjennom flere tiår som dirigent, og også som komponist, med sine 300 ultrakorte symfonier, forteller Baardsen Haaland.

Eirik Baardsen Haaland spiller horn og er klar for en storslått sesongåpning med Mahlers sjette. Foto: Calm Vidal Photography

TSO Eirik.jpg

Segerstam skal dirigere R. Strauss’ gripende tonedikt Tod und Verklärung og Carl Nielsens originale og eksplosive Symfoni nr. 5.

– Jeg har aldri spilt med Segerstam før, men har opplevd ham på konsert, og det var en ubeskrivelig opplevelse. Jeg ser veldig frem til å kunne få jobb med han, forteller Baardsen Haaland.

– Det er også spesielt gøy og motiverende å ha sjefdirigent Han-Na Chang som dirigent. Hun klarer å få frem noe ekstra i oss musikere.

Baardsen anbefaler alle som vil oppleve et symfoniorkester i all sin prakt, om å ta turen til Olavshallen denne sesongen.

Les mer om alle TSOs konserter i det digitale sesongprogrammet

Om artiklene fra Brand Studio

Innholdet i denne artikkelen er ikke skrevet av redaksjonen, men av Brand Studio, en del av avisens annonseavdeling. Vi er opptatt av et tydelig skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold.
Om du opplever at denne eller andre annonser er utydelig, gi oss gjerne beskjed på e-post.

Synes du denne type artikler ser spennende ut? Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne.

© Copyright Adresseavisen Brand Studio