Ny Playstation-konsoll:

Imponerende, men ikke essensiell - riktig ennå

Vi tester og anmelder Sonys nye monster-konsoll PS4 Pro.

Saken oppdateres.

Playstation 4 Pro

Spillkonsoll

Ca. pris. 4000.-

Tekniske spesifikasjoner:

Type prosessor: AMD x86-64 8-core

Minne: 8 GB GDDR5

Grafikk: AMD Radeon

USB 3.0: 3 porter

Harddisk: 1 TB


La oss bli tekniske ( for det er vi faktisk nødt til i dette tilfellet). Playstation 4 Pro er en ny versjon av Playstation 4 som lar deg se bilder i 4K-oppløsning.

Så hva er 4K?

Begrepet 4K refererer til en horisontal oppløsning på skjerm som tilsvarer 4000 piksler ( billedpunkter) og en vertikal oppløsning på 2000 piksler.

For å få full utnyttelse av dette må du eie en tilsvarende 4K-TV, eller UHDTV som er den mest brukte betegnelsen. Dette er et TV-apparat som dobler oppløsningen til «vanlige» HD-TV' er som som oftest har et tak på 1080p vertikalt og 1920 horisontalt.

Henger du med? Du får med andre ord dobbelt så høy oppløsning på bildet enn hva du får med en «vanlig» PS4 sett på en «vanlig» HDTV.

Så hva er fordelen med dette? For det første så har skjermen og PS4 Pro en mulighet til å gjengi et langt mer detaljert og skarpere bilde. For det andre så gir dette spillutviklere en sjanse til å lage grafikken i spill enda mer fotorealistisk og enda heftigere.

Fabelaktig: «Uncharted» -utviklerne i Naughty Dog er besatte av HD og 4K. Noe som vises så til de grader i «Uncharted 4» og PS4 -versjonen av «The Last of Us».

 

Men ( det er alltid et «men», ikke sant?), får å få full utnyttelse av all denne 4K-herligheten så bør tre faktorer være på plass. Disse er:

1. Du må ha en 4K-TV

2. Du må ha en PS4 Pro

3. Spillet du vil spille i 4K-oppløsning bør være laget i denne standarden.

Kongstanken bak PS4 Pro er at du skal være i stand til å få den samme kvaliteten og oppløsningen på en konsoll som du kan få på en Ultra high-end PC.

I praksis? Vel, la oss si det slik at PS4 Pro mest sannsynlig er en maskin som er forut for sin tid.

Forvirret? Vi har knapt startet

La oss si at du har kjøpt en PS4 Pro og allerede eier en 4K-TV. Vil det da si at du bare kan putte hvilket som helst PS4-spill i maskinen og den oppdaterer alt automatisk til 4000 x 2000 bildepunkter?

Nei. Slik fungerer det ikke.

Det er opp til hver enkelt spillutvikler å bestemme oppløsningen til sitt eget produkt. Fordi det ikke finnes en tvungen standard så vil enhver tittel få den oppløsningen som utvikler eller produsent har valgt. Flere av dagens allerede utgitte spill vil etterhvert få en egen «Pro patch», altså en oppdatering som lar spillet kjøre i en høyere oppløsning enn det gjør på dagens «vanlige» PS4-maskiner. Noen spill støtter 4K rett ut fra boksen, andre igjen går for en gyllen middelvei der oppløsningen er forbedret, men ikke helt opp til full 4K.

Råflott: «Battlefield 1» var en nytelse å splle på PS4 Pro.

 

Vi testet 20  titler, alle utgitt i løpet av det siste året, på vår testmaskin og resultatene var mildt sagt varierende. Best ut av alle kom «Rise of Tomb Raider», «Titanfall 2» og «Battlefield 1». Disse tre hadde klare forbedringer i alt fra oppløsning til bildeoppdateringsfrekvensene. Spesielt «Rise of Tomb Raider» når du velger «enchanced resolution», hadde en klarhet og en fotorealistisk kvalitet som imponerte stort. Dette er det nærmeste et dataspill har kommet en cinematografisk kvalitet noensinne. Men som sagt, også «Titanfall 2» og «Battlefield 1» var en nytelse å spille. Her var det klarhetene i farger og skygger som imponerte mest.


4K-oppdateringene kommer

De fleste utviklere har nå varslet om «4K-oppdateringer» til sine allerede utgitte spill. Noe som du som konsument selvfølgelig vil nyte godt av gratis om du velger å bruke penger på en PS4 Pro.

Om du fra før av ikke eier en «vanlig» PS4, men har planer om å gå til innkjøp av en nå så er valget klart. Da bør du velge en PS4 Pro. En Pro-maskin vil koste deg drøyt en tusenlapp mer enn en vanlig PS4. Etter vår mening er dette så absolutt verdt det. Ikke bare får du en bedre konsoll, men du har også investert i framtiden. Om du allerede har en 4K-TV eller har planer om å kjøpe deg en så er dette en no-brainer som amerikanerne sier.

Men hva om du har en «vanlig» HD-TV og har ingen planer om å inviestere i en 4K-flatskjerm? Her blir valget litt vanskeligere. Du VIL få en bedre kvalitet ( for ikke å snakke om ekstra plass med Pro-maskinens 1 terrabyte harddrive) enn med en vanlig PS4. Du vil også få en stillere maskin som jobber raskere og er i stand til å gi deg både bedre bilde og mer stabil bildeoppdateringsfrekvens. Men er den ekstra tusenlappen verdt dette?

Her er juryen fortsatt ute til lunch. PS4 er fortsatt en imponerende god spillkonsoll drøye tre år etter lanseringen. Og det er ingenting som tyder på at den vil bli erstattet av en helt ny generasjon på mange år ennå. PS4 Pro er ikke en ny «generasjon» av Playstation-maskiner. Se heller på den som en slags Playstation 4.5. En klar forbedring, men ikke et «must have» med mindre du her klar som et egg til å gi deg i kast med 4K-universet.

Om du har en god flatskjerm, en PS4 og en lommebok som hulker sårt hver gang du går inn på en Elkjøp-butikk, så er vårt råd å gi det hele et år eller to og se det hele litt ann.

 Om du derimot er stinn av penger og allerede eier  eller har klare planer om å gå til innkjøp av en 4K-apparat så er valget klart: ta spranget og kjøp deg en PS4 Pro - du vil neppe angre.

Nyter godt av ekstra prosessorkraft: Å spille «Bloodborne» på PS4 Pro var som å få et helt nytt spill i hus.

 

Helt til slutt en liten observasjon. Spill som From Softwares «Bloodborne» og «Dark Souls», samt nylig utgitte «Call of Duty: Infinite Warfare» som ( etter vår mest iherdige research) ennå ikke har fått PS4 Pro / 4K -støtte  hadde en kraftig boost i både farger, sort / hvitt -kontraster og klarhet på både vår 4K-TV og våre «vanlige» HD-TV-apparater. Så det ligger helt klart mer bak PS4 Pro enn hva du kan lese om i dokumentasjonen til maskinen. Det hjelper selvsagt stort med en bedre prosessor og grafikk, men det var altså på de eldre spillene ( som ikke har fått 4K-oppdatering) at vi merket kraften i PS4 Pro -konsollen best.

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå