Den siste tiden har det dukket opp flere apper som lar deg lage din egen avatar. Deg selv som supermann, eller liggende i en hengekøye med en paraplydrink i hånden.

SUPERMANN: Med MyIdol kan du lage din egen avatar. FOTO: Skjermdump

Den kinesiske appen Myidol, som har fått oppmerksomhet de siste dagene og ligger høyt på App Store, lar deg også varte opp med små videosnutter hvor avataren din er sangstjerne eller svinger seg som poledancer.

ORIGINALEN: Litt vanskelig å orientere seg når hele appen er på kinesisk, og kun det. Foto: SKJERMDUMP

Utvilsomt morsomt, selv om likheten kan diskuteres. Det er dessuten en utfordring at Myidol kun er på kinesisk. Det setter sitt preg på både selve estetikken og ikke minst brukervennligheten.

STYLING: Etter å ha tatt eller lastet opp et bilde av deg selv, gjelder det å finne rett frisyre og klær. Foto: Skjermdump

Skjønt med litt prøving og feiling lar det seg overraskende greit gjøre å manøvrere seg frem mellom kinesiske skrifttegn.Ifølge utviklerne bak appen, Huanshi, så skal en engelsk versjon være på trappene. De har også laget en guide for ikke-kinesiske brukere. MyIdol finnes foreløpig bare for Ios-plattformen.

ULIK STIL: Bitmoji handler om ren animasjon. FOTO: Skjermdump

Skeptisk til å laste ned en app på kinesisk? Sikkerheten på App Store i utgangspunktet ivaretatt gjennom Apples godkjenningsregime, selv om det finnes eksempler på falske apper etc. som har blitt fjernet senere.

Flere muligheter med Bitmoji

Der MyIdol baserer seg på i bilder av brukerne, er Bitmoji en app hvor du designer din egen avatar utelukkende basert på å velge mellom ulike ansiktsformer, hårfarger, kroppsbygning etc.

Det er ikke helt enkelt å skulle designe seg selv, men appen byr på mange muligheter, og det fylles stadig på med nye avatar-baserte emojis. Små animerte videosnutter finner du derimot ikke her. Bitmoji finnes for både Ios og Android.

Gamle utfordringer med ny teknologi

Samfunnsgeograf og førstelektor ved Markedshøyskolen, Karl-Fredrik Tangen, mener avatarer bærer gamle utfordringer med ny teknologi, og viser til at bruk av symboler for å representere identitet er noe vi mennesker er spesialister på.

— Kunstnernes selvportretter er et nyere eksempel. Også Facebook-siden er en fremstilling av oss selv som vi prøver å kontrollere. Men det vi kanskje vil løpe fra, om det er sosial status, alder eller utdanning, viser seg gjerne uansett, sier Tangen.

På spørsmål om avatarer vil bli like vanlige som smilefjes og andre klassiske emojis, svarer Tangen at han tror på de enkle symbolens kraft nettopp fordi de er enkle.

— På den annen side har vi hatt kroppsspråk lenge før vi fikk skriftspråk, og digital kommunikasjonsteknologi får gjerne gjennomslag når det tilfører noe som skriftspråket mister.

Følg oss på Twitter og Meerkat: @GeirAmundsenog@RIKSdigital

Les også: