- Derfor fungerer det så perfekt å feriere sammen

Fire voksne og fem barn deler av tips og suksessfaktorer.

PARKLIV: Litt dårlig vær skremmer ingen. I vognen i Løveparken i Danmark var det plass til alle fire. bakerst: Eline og Kornelius, foran Felix og Linnéa. Etter at foreldrene deres startet tradisjon med å feriere sammen sommeren for to år siden, har det blitt helgeturer og i juli setter familiene kursen mot Dyreparken i Kristiansand.  Foto: Privat

Saken oppdateres.

Tilbringer du ferien kun med din egen familie, utvidede familie eller drar dere på ferietur sammen med en eller flere andre familier?

På det beste kan det være kjempebra. På det verste kanskje et sant feriemareritt både sosialt og økonomisk.

— Lag en økonomisk kjøreplan hvis du skal feriere sammen andre, råder forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Ble felles ferie ved en tilfeldighet

Familien Coll Jonstad og familien Solli startet tradisjon med å feriere sammen for et par år siden.

TRADISJON: Siden forrige felles ferietur har gjengen gått fra åtte til ni personer. Max, tre måneder, og de andre i familien Coll Jonstad og Solli gleder seg til sommerferien i Kristiansand som inkluderer Dyreparken og Sabeltannshow.  Foto: Privat

Det skjedde egentlig ved slump og tilfeldighet. Familien Coll Jonstad hadde planer om å dra til Legoland i Danmark.— Har dere tilfeldigvis lyst til å være med, spurte de oss. Der hadde vi ikke vært, det hadde vært gøy, så vi tenkte hvorfor ikke, forteller Kristine W. Solli.

Å ferie sammen ble en kjempesuksess. De bodde i hver sin campinghytte i Danmark. Når de i juli setter kursen mot en ukes felles ferie i Kristiansand, tar de steget enda et hakk lenger opp og deler samme leilighet.

Fungerer optimalt

Det er mange grunner til at det fungerer så bra, mener familiene.

— Barna våre er like gamle, de liker de samme tingene og de liker å være med hverandre. Vi voksne trives også veldig godt i hverandres selskap, forteller Kristine W. Solli og Cathrine Coll Hansen.

TO CAMPINGHYTTER TETT I TETT: Sommeren 2014 dro (f.v) Eline, Felix, Cathrine, Fredrik, Kristine, Linnéa og Kornelius og Jan (fotografen) til Danmark og Legoland sammen.  Foto: Privat

— Dere er så enkle å forholde seg til, det liker vi, sier Coll Hansen.- I lige måde, og det er så deilig at latteren kan sitte løst og at heller ikke dere har så strikte regler. Er det ferie, så er det ferie, repliserer Solli.

Planen er at de to tre-fireåringene i hver familie, Eline og Kornelius, legger seg likt og på samme rom. De to eldste, Felix og Linnéa, får være litt lenger oppe og legger seg også samtidig og på samme rom.

— For noen spiser nok sommeraktivitetene til barna av feriebudsjettet

- Økonomi må ikke skyves under teppet

Sandmæl mener kjøreregler, som for eksempel leggetider, kan være lurt å ha gått gjennom på forhånd. Det samme gjelder økonomiske spørsmål.

LEGOLAND 2014: To familier med to barn hver i matchende alder. Det ble en perfekt kombinasjon for familiene Coll Jonstad og Solli. I år gjentar de feriere-sammen-suksessen.  Foto: Privat

— Kommer man ikke til en enighet som er rettferdig for begge parter før dere drar, vil det mest sannsynlig oppstå irritasjoner og i verste fall krangler. Jeg forstår at det ikke er lett å snakke om penger, det er gjerne et tema vi skyver under teppet. Vi svelger heller kameler i stedet for å virke gnien. Men, penger kan få frem det verste i oss og ødelegge både vennskap og familieforhold. Det er det ikke verdt, sier Sandmæl. Det kan være snakk om økonomiske forskjeller hos familiene, men også forskjellig syn på prioriteringen av pengebruken.

— Skal dere leie et hus bør boutgiftene deles på antall mennesker, eller i henhold til hvor mange rom man velger å bruke. Det kan være lurt å opprette en konto på forhånd som hver familie setter inn et månedlig beløp inn på som skal gå til felles mat og eventuelt andre felles ting. På den måten slipper man å legge ut for ting underveis, sier Sandmæl.

- Vi er to veldig like familier

Familiene bosatt i Kolbotn i Akershus og Holmlia i Oslo mener det aller meste ligger til rette for at også denne biten går knirkefritt.

KOSETID: (f.v) Kornelius, Eline, Linnéa og Felix trives godt i hverandres selskap når familiene drar sammen på ferietur.  Foto: Privat

— Vi er to familier som tjener omtrent det samme, vi er fire voksne og fire barn som spiser omtrent like mye. Når vi handler inn på ferie, handler vi inn til alle. Liker én ost og én skinke, så kjøper vi både skinke og ost. I kassen gjør vi opp med en gang ved at vi ber dem dele regningen i to. Legger en av oss ut for den andre, bare vippser vi over beløpet med det samme, forteller Coll Hansen.

Familienes råd

Her er familien Coll Jonstad og Sollis råd for andre som vil prøve å feriere sammen:

  • Et suksesskriterium har vært å finne en familie som er mest mulig lik en selv, både når det gjelder barneoppdragelse, barnas alder og forventninger til ferien.
  • Fordelene med å dra på ferie med en annen familie er mange både for store og små: Barna har fellesskap og glede av hverandre.
  • Når vi er på ferie, passer alle på alles barn. Det er derfor også avlastende å dra på tur med andre.
  • Et spareråd er å smøre matpakke til dager i parker eller på attraksjoner.

SPILL OG HYGGE: Late dager, aktive dager. Familien Coll Jonstad og Solli liker en god miks når de drar på ferie sammen.  Foto: Privat

Her er flere sommerferierelaterte artikler:

På forsiden nå