Barn advares mot å spise riskaker

Barn bør ikke spise riskaker ettersom de inneholder høye nivåer av det kreftfremkallende stoffet arsen, ifølge svenske myndigheter. Norge avventer egen vurdering.

RISKAKE: De aller minste barna bør unngå riskaker helt og holdent, mener svenske myndigheter.   Foto: STIG B. HANSEN

Saken oppdateres.

Det svenske mattilsynet anbefaler at barn ikke bør spise ris eller risprodukter mer enn fire ganger i uken, og de minste bør unngå riskaker helt og holdent, melder SVT Nyheter.

Undersøkte 102 produkter

— Vi visste allerede at det fantes arsen i ris. Det vi nå har kommet frem til er at visse produkter på markedet inneholder ganske høye nivåer. Blant annet har vi et råd om at barn som er under seks år, ikke bør spise riskaker, opplyser Emma Halldin Ankarberg, toxikolog i Livsmedelsverket, til SVT.

Det svenske mattilsynet har undersøkt 102 risprodukter som er i salg, og kan slå fast at arsennivået i noen tilfeller er for høyt.

Ønsker ikke mobil på fødestua:

Norsk vurdering klar over nyttår

— Arsen i mat er noe Mattilsynet har fulgt med på i lengre tid, men det er for tidlig for Norges del å komme med tilsvarende råd. Vi har inne en bestilling hos Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) som skal se på arsen og inntaksberegning i den norske befolkningen. Vurderingen vil være klar på nyåret. Dataene rundt riskaker fra de svenske myndighetene vil være en del av grunnlaget.

VURDERES I NORGE: - Vi har inne en bestilling hos Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) som skal se på arsen og inntaksberegning i den norske befolkningen, opplyser Julie Tesdal Håland i Mattilsynet.  Foto: Mattilsynet

Det opplyser Julie Tesdal Håland, seniorrådgiver i Mattilsynet til oss.

— Vi har ingen grunn til å tro at produkter man finner i norske butikkhyller er så forskjellige fra dem i Sverige. Der det kan være en forskjell, er blant annet spisemønsteret, legger hun til.

Økologisk er ikke bedre

Livsmedelsverket opplyser at råris inneholder høyere konsentrasjoner av arsen sammenlignet med basmati- og jasminris. Økologisk ris inneholder like mye som ikke-økologisk ris, ifølge Aftonbladet.

— Man trenger ikke slutte å spise ris, men man behøver ikke velge fullkornsris hver gang man spiser ris, sier Rickard Bjerselius, toksikolog ved Livsmedelsverket til avisen.

Noe helt annet:

Hva foreldre bør gjøre

SvenskeDN har spurt toksikologen hvordan foreldre skal forholde seg til det populære mellommåltidet.

— Vi forstår at foreldre blir bekymrede, og riskaker er jo veldig populært å gi til barna. Men man skal huske på at risikoen inntrer først etter 10-20 år, ikke om man har gitt det i 3-4 år, sier Bjerselius til DN.

Han forteller videre at forskere ikke helt vet hvorfor innholdet er høyt nettopp i riskaker.

— Men det tyske mattilsynet kom frem til lignende resultat i vår. Det kan være noe i prosessen som gjør at arsen ikke minker, sier han til DN.

Stor test av «barnebrød» :

Unngå risdrikker

— Innholdet er lavere i jasminris sammenlignet med for eksempel fullkornsris ettersom arsen finnes i skallet som sitter på på fullkornsris. Barn bør ikke drikke risdrikker ettersom det er store mengder ris i drikken, sier han videre.

Norske myndigheter gikk i 2013 ut og advarte mot risdrikker til små barn under seks år.

- Hva slags råd kan Mattilsynet gi i dag til bekymrede foreldre og andre?

— Vi har ingen advarsler å komme med nå, foruten det at barn under seks år bør være forsiktig med risdrikke. De svenske myndighetene har gjort en undersøkelse basert på analyser og risikovurderinger, det er ingen grunn til å tro at ikke den er godt begrunnet. Men vi har ikke gjort samme vurderingen selv ennå. Folk som er bekymret kan følge de svenske anbefalingene til de norske foreligger. Et generelt råd er å spise variert, sier Håland.

Tilbakekallinger:

Mattilsynet ber Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) om en risikovurdering

Arsen kan opptre i en ikke-helseskadelig form (organisk arsen) og en helseskadelig form (uorganisk arsen). Uorganisk arsen er klassifisert som kreftfremkallende av WHOs kreftforskningsinstitutt (IARC gruppe 2B). EU har en anbefalt øvre grense for innhold av arsen i drikkevann.

Den europeiske myndigheten for næringsmiddeltrygghet EFSA publiserte i 2009 en risikovurdering av organisk og uorganisk arsen.EFSA konkluderte den gangat det beregnete inntaket av uorganisk arsen blant europeere i verste er fall så høyt at det ikke kan utelukkes at det vil kunne utgjøre en helserisiko.

Ifølge EFSA i 2009 hadde nordmenn det høyeste inntaket av totalarsen (uorganisk + organisk arsen) i Europa. EFSA forklarte dette med at nordmenn spiser mye fisk, og fisk inneholder mye av den ikke-helseskadelige formen arsen (organisk arsen)

Kilde: Mattilsynet

Arsen og Arsenikk

Grunnstoffet arsen tilhører gruppe 15 i grunnstoffenes periodesystem. Det eksisterer i tre allotrope former: grått, svart og gult arsen.Grått arsen er krystallinsk, stålgrått, sprøtt og utgjør den stabile modifikasjonen.Det er et halvmetall og leder elektrisitet i noen grad.Svart og gult arsen tilsvarer rødt og hvitt fosfor i oppbygging og egenskaper.Arsen forekommer i naturen som oksider, sulfider, sulfarsenider og arsenider.I mat finn vi arsen som organiske eller uorganiske bindinger. Det er deiuorganiske bindingene som er giftige. De kan føre til kreft i lunger, blære og hud. De matvaregruppene som inneholder flest uorganiske arsensbindinger, er ris, risprodukt og kosttilskudd som er basert på alger.Arsen er et grunnstoff og heiter «arsenik» på svensk og «arsenic» på engelsk. Dette er ikke det samme stoffet som det vi i Norge kaller arsenikk. Arsenikk er en uorganisk arsenbinding med det kjemiske navnet arsentrioksid (As2O3). Dette stoffet er svært giftigDet kan fremkalle kreft etter lang tids eksponering.Det brukes blant annet i treimpregnering, preparering av utstoppede dyr og i glassproduksjon, og inngår i produksjon av enkelte fargestoffer.Arsenikk som er kommet inn i kroppen, kan skilles ut gjennom nyrene, fordøyelsesapparatet og i hud.Arsenikk samles opp i lever, nyrer, benvev, hud og hår.Ved langvarig tilførsel kan kroppen vennes til relativt store doser arsenikk, mens høyere enkeltdoser fører til forgiftningssymptomer.Kilder:Store medisinske leksikon / Matportalen

På forsiden nå