Den perfekte grillbuffeten til sankthans

Lag en grillfest med tilbehør som får gjestene til å juble.

SOMMERFEST: Pris sommeren og lyse netter med denne lekre buffeten.  Foto: Foto/Tekst/Kokk: Snorre Jøllanger // Studio Isidor / Knut Whist/ Jonas Hagman

Saken oppdateres.

Til årets fest har vi laget en sommerpunsj som velkomstdrink til gjestene. Tilbehøret består blant annet av ramsløksaioli, svigermors karridressing, grønn drøm salat, varm grillsalat, potet, søtpotet og mer til. Her har du oppskriftene som garanterer at maten blir en suksess!

Sommerpunsj

Oppskrift (ca. 35 drinker)

  • 70 cl Jack Daniel’s Tennessee Honey
  • 70 cl Larsen VS Cognac
  • 70 cl sitronjuice
  • 70 cl tesirup
  • 100 cl sodavann
  • Isbiter til punsjbollen, samt til glassene du skal servere i
  • 2 appelsiner i skiver
  • 2 lime i skiver

SERVERINGSTIPS: Ha isbiter i glasset. Topp punsjen i glasset med litt sodavann og pynt med skiver av appelsin og lime.   Foto: Knut Magne Whist

  1. Lag en stor isbit. Benytt gjerne en juicekartong som du legger i fryseren fylt med vann dagen før.
  2. Lag tesirup. Da koker du opp 50 cl sukker med 50 cl vann til sukkervannet har klarnet og lar det trekke med 3 earl grey teposer i 10–15 minutter.
  3. Legg den store isbiten i punsjbollen.
  4. Hell så brennevin, sitronjuice og te-sirup i punsjbollen og bland det godt sammen.
  5. Fyll på med appelsinskiver og limeskiver.
  6. Fyll så rikelig på med isbiter.

Ramsløk aioli

  • Oppskrift
  • 4 eggeplommer
  • 5 dl solsikkeolje
  • 1/2 bunt frisk ramsløk, eventuelt 3 ss fra glass
  • 1 ss dijonsennep
  • 1 sitron
  • Salt
  • litt vann ved behov

HOLDER SEG: Ramsløkaioli kan oppbevares inntil to uker i kjøleskap.   Foto: Foto/Kokk: Snorre Jøllanger // Studio Isidor / Jonas Hagman

  1. Ha eggeplommer, sennep og ramsløk i en bolle.
  2. Pisk med håndmikser til alt er godt mikset.
  3. Tilsett olje litt etter litt i en tynn stråle til aiolien tykner og blir som majones i konsistens.
  4. Tykner den for fort og du har mye olje igjen som skal piskes inn, tilsett da litt lunkent vann og fortsett og pisk til all oljen er brukt opp.
  5. Smak til helt til slutt med salt og sitron.
  6. Blir den for tynn, putt i mer olje og smak til igjen.

Svigermors karridressing

Oppskrift

  • Et beger rømme
  • 1 ss eddik
  • 2 ss sukker
  • 2 ts karri

YPPERLIG LEDSAGER: Karridressingen passer perfekt til salat, men gjør seg også meget godt til grillmat og som dipp til forskjellig type poteter.   Foto: Foto/Kokk: Snorre Jøllanger // Studio Isidor / Knut Whist

  1. Hell eddiken i begeret med rømme og rør det godt inn.
  2. Ha i sukker og rør det ut i rømmen.
  3. Ha i karri og rør det godt inn.
  4. Ved behov kan du justere mengden med eddik, sukker og karri etter smak og behag.

Denne karridressingen tar under fem minutter å lage. Den kan serveres med en gang, men blir best om den får satt seg litt i kjøleskapet.

Grønn drøm salat

Oppskrift vinaigrette

  • Oppskrift
  • 1 dl limejuice
  • 1/2 dl nøytral olje
  • 1/2 dl vann
  • 1 ss sukker
  • 1/2 bunt mynte
  • Blandes i blender. Blir den for søt, smak til med mer lime.

Oppskrift salat

  • 1/2 romano salat
  • 1 agurk
  • 100 g grønne erter
  • 100 g grønne druer
  • 1/2 squash
  • 1 avokado
  • 1/2 bunt mynte
  • 1 vårløk
  • 1/2 pk. sukkererter
  • 100 g cashewnøtter
  • 100 g tørkede kokosflak (Ikke bruk kokosmasse)
  • Litt olje
  • Lime

TIL BORDET: Salat med mojito vinaigrette.   Foto: Foto/Kokk: Snorre Jøllanger // Studio Isidor / Jonas Hagman

I denne oppskriften kan alt av grønne råvarer benyttes- Lag gjerne din egen variant dersom du ikke har tilgjengelig disse grønnsakene.

  1. Finkutt alt av grønnsaker og salat. Husk å ta ut innmaten i squashen (der frøene sitter) la skall være på for fin farge.
  2. Del druer i to. Kutt avokado i skiver, finkutt vårløk, sukkererter og agurk.
  3. Rist cashewnøtter lett i pannen.
  4. Bland alt sammen i en bolle sammen med vinaigrette og server med frisk mynte på toppen.

BBQ saus med chipotle

Oppskrift

  • 1 dl ketchup
  • 1/2 dl sitronsaft
  • 1/2 dl vann
  • 2 ss olivenolje
  • 2 ts dijon sennep
  • 1 ts salt
  • 2 hele chipotle, eventuelt 1 ts chilli-pulver
  • 2 hvitløksfedd, finhakket
  • 1 ss brunt sukker
  • 1 ss Worcestershire saus
  • 1/2 ts spisskummen
  • 1 ts pepper
  1. Alt blandes godt sammen i en kjele.
  2. Kokes i 15 min.
  3. Hel så innholdet fra kjelen over i en blender og bland det til en fin og jevn saus.
  4. BBQsaus med chipotle kan oppbevares i kjøleskap i inntil tre måneder.

Varm grillsalat med Jack Daniels honey

Oppskrift

  • 1 blomkålhode
  • 2 gulrøtter
  • 5 fed hvitløk
  • 1 rød chili
  • 1 rødløk
  • 1/2 eple
  • 1 bunt grønn asparges
  • 1 økologisk sitron
  • 3 dl Jack Daniels honey
  • Salt og pepper

  Foto: Foto/Kokk: Snorre Jøllanger // Studio Isidor / Knut Whist

  1. Rasp blomkålhodet, gulrøtter, eple, hvitløk, chili og rødløk med et rivjern.
  2. Kutt asparges i terninger.
  3. Ha alt over støpejernspanne eller en ildfast form som tåler høy temperatur.
  4. Press saften ut av sitronen i pannen, eventuelt kan skall av sitronen også benyttes.
  5. Hell over Jack Daniels honey i pannen.
  6. Sett så pannen på den oppvarmede grillen med lokket på i ca. 20 minutter, rør rundt i blandingen av og til så det ikke svir seg.
  7. Nesten all væske skal være i grønnsakene når den er ferdig.
  8. Smak til med salt og pepper.

Server som tilbehør til grillmaten.

Denne retten kan også lages i ovnen på 200 grader i ca. 20 minutter, men da må du dekke til toppen etter 10 minutter så den ikke brenner seg.

Baba Ganouch (Aubergine salat)

Oppskrift

  • 3 aubergine
  • 3 store hvitløksfedd
  • 1 stor løk
  • 1/2 ss majones
  • 1 ss crème fresh
  • 1 ss tahini
  • Ferskpresset limejuice
  • Olivenolje Salt og pepper

PERFEKT: Aubergine er veldig mettende, og derfor perfekt å servere sultne vegetarianere!   Foto: Foto/Kokk: Snorre Jøllanger // Studio Isidor / Jonas Hagman

  1. Bak aubergine og løk på 200 grader i 25–30 min, til auberginen og løken er blitt helt bløt.
  2. Åpne aubergine og la all væske renne av, tørk av resten av væsken med et kjøkkenpapir.
  3. Skrell aubergine og ha kjøttet i en bolle, ha i finhakket hvitløk og tilsett resten av ingrediensene, smak til salaten med, salt, pepper, lime, tahini og olivenolje.

Baba ganoush er en auberginesalat, som blant annet blir spist i Libanon. Den blir ofte servert som en appetittvekker sammen med brød, eller som en del av en mezeoppdekking.

Bakte greske grønnsaker

Oppskrift

  • 1 vårløk
  • 3 paprika i forskjellige farger
  • 1/2 squash
  • 1 stor rødløk
  • 1 ts korianderfrø
  • Salt og pepper
  • Litt olje

LUN: Server bakte greske grønnsaker lune og ikke for varme.   Foto: Foto/Kokk: Snorre Jøllanger // Studio Isidor / Jonas Hagman

  1. Sett ovnen på 180 grader/grill på indirekte varme.
  2. Rens paprikaen for frø og kutt i åtte deler.
  3. Del squashen i fire deler og kutt av øverste del der frøene sitter.
  4. Skrell løk og vårløk.
  5. Kutt alt opp i passe store biter og ha over olje, salt og pepper.
  6. Bakes i ovnen/grillen til grønnsakene blir bløtere i konsistensen, det tar ca. 20–25 min.

Serveres med friske urter på toppen, bruk gjerne, basilikum, koriander og kjørvel.

Grillet potet i skiver

Oppskrift (4 personer)

  • 2 poteter
  • Olje
  • Salt og pepper

  Foto: Foto/Kokk: Snorre Jøllanger // Studio Isidor / Knut Whist

Kutt potetene i 1–2 centimeter tykke skiver, gjerne på langs.

  1. Vend skivene i olje og plasser de på en varm grill.
  2. Når skivene slipper enkelt fra grillen uten å henge fast (tar 5–10 minutter), snur du dem. Etter 5–10 minutter slipper de enkelt fra grillen.
  3. Så fort du tar potetene av grillen, salter og peprer du dem etter smak og behag. Du kan også benytte chili eller annet passende krydder om du vil.

Serveres med en gang.

Grillet søtpotet i skiver

Oppskrift (4 personer)

  • 2 søtpotet
  • Olje
  • Salt og pepper
  • Kutt søtpoteten i 1–2 centimeter tykke skiver.

  Foto: Foto/Kokk: Snorre Jøllanger // Studio Isidor / Knut Whist

  1. Vend skivene i olje og plasser dem på en varm grill.
  2. Når skivene slipper enkelt fra grillen uten å henge fast (tar 5–10 minutter), snur du dem. Etter 5–10 minutter slipper de enkelt fra grillen.
  3. Så fort du tar potetene av grillen, salter og peprer du dem etter smak og behag. Du kan også benytte chili eller annet passende krydder om du vil.

Serveres med en gang.

Artikkelen er laget og levert av kulinarisk.no–matoppskrifter.

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå