Disse deodorantene bør du styre unna

Forbrukerrådets test av 40 ulike deodoranter viser at syv av ti «svettedrepere» inneholder problematiske kjemikalier som kan være hormonforstyrrende og allergifremkallende.

VELG MED OMHU: - Styr unna disse deodorantene. De har fått rødt, surt fjes i eller gult, skeptisk fjes i vår test, oppfordrer Fobrukerrådet.   Foto: Med tillatelse fra Forbrukerrådet

Saken oppdateres.

Forbrukerrådet har gransket innholdsfortegnelsen til 40 deodoranter som selges i Norge.

Testenviser at syv av ti «svettedrepere» inneholder problematiske kjemikalier som kan være hormonforstyrrende og allergifremkallende. Tre av ti deodoranter i testen inneholder ingen problematiske stoffer og får dermed grønne smilefjes.

Se testen nederst i saken eller her.

Hva skiller aktive barn fra barn som er helt hyper?

Funnene

 • 10 deodoranter får rødt, surt fjes for hormonforstyrrende stoffer.
 • 18 deodoranter får gult, skeptisk fjes for allergifremkallende stoffer.
 • 12 deodoranter får grønt smilefjes for ingen problematiske stoffer.

Deodoranter er kritiske produkter fordi innholdet smøres på huden hvor det blir værende helt til man vasker seg, heter det i pressemeldingen fra Forbrukerrådet.

Produkter vi bruker jevnlig

SKADELIGE STOFFER: Skadelige stoffer finnes i en rekke ulike kosmetikk- og hygieneprodukter. Forbrukerrådet og direktør Randi Flesland kommer med råd til hvilke deodanter forbrukerne bør unngå.  Foto: CW Foto

Eksponeringen fra deodoranter kan bli stor fordi kjemiske stoffer trekker lettere gjennom fuktig hud, og gjennom hud som er barbert, slik som ofte er tilfellet i armhulene.

 • Sender du en mann inn for å kjøpe Coca-Cola, kommer han ut med en halvliter til seg selv. Hva skjer når damene sendes inn i butikken med samme oppdrag?Her får du svaretog kan også lese om hvor mye tid vi bruker i butikken og hvorfor vi ender opp med de samme varene foreldrene våre handlet.

— Det er bekymringsverdig at så mange deodoranter inneholder stoffer som kan være skadelige. Mange av oss bruker deodorant daglig av hensyn til dem rundt oss. I produkter som vi bruker så jevnlig, er det ekstra uheldig med problematiske stoffer, sier direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland.

Store forskjeller på sukkerinnholdet:

Fokus på allergi

Forbrukerrådet har de siste årene hatt ekstra fokus på allergi og kjemikalier i produkter.

Det siste året har vi skrevet om flere av testene Forbrukerrådet har gjennomført, samt utspill fra dem angående kjemikalier i produkter.

Er skap og hyller overfylte?

En av disse testene fikk mye negativ oppmerksomhet, da flere mente at Forbrukerrådets advarsler om farlig solkrem i seg selv var farlig: Les mer om det her: « Det er Forbrukerrådets advarsler som er farlige, ikke solkremen. Smør i vei!»

Og Forbrukerrådets svar: «Derfor er Forbrukerrådet kritiske til nanostoffer i solkrem»

Her er oversikten:

deotest1NY.jpg 

deotestdel2.JPG 

deodel3.JPG 

deodel4.JPG 

deodel5.JPG 

deodel6NY.JPG 

deodel7.JPG 

deodel8.JPG 

deodel9.JPG 

deodel10ny.jpg 

deodel11.JPG 

deodel12.JPG 

deodel13.JPG 

deodel14ny.jpg 

Det er kaldt over hele landet n å:

Noe helt annet, men en ganske morsom sak :

Om testen

Testen er en analyse av 40 deodoranter som selges i Norge. Alle produktene ble kjøpt inn i dagligvarebutikker, parfymerier og apoteker i november/desember 2015. Forbrukerrådet har kontrollert innholdsfortegnelsen på produktene.

Det er funnet 3 ulike mistenkte hormonforstyrrende stoffer i produktene, og 20 ulike allergifremkallende stoffer. Enkelte produkter inneholder mer enn 10 ulike problematiske stoffer.

Produkter som inneholder allergifremkallende parfymestoffer, konserveringsmidler eller planteekstrakter har fått gult, skeptisk fjes. Produkter som inneholder hormonforstyrrende stoffer har fått rødt, surt fjes. Produkter som ikke inneholder noen av disse stoffene har fått grønt smilefjes.

Aluminium

Det forskes også på forekomsten av aluminium i deodoranter. Aluminium er den ingrediensen i deodoranter som virker svettehemmende (antiperspirant) og som dermed finnes i de aller fleste deodoranter.

Det kan være en risiko for at vi samlet sett får i oss for mye aluminium. Dette forskes det på og EU holder også på å utrede dette nærmere.

Ettersom aluminium er en så sentral ingrediens i deodoranter er ikke dette stoffet vurdert i denne testen. I testtabellen fremgår det imidlertid hvilke deodoranter som inneholder aluminium og ikke.

Hvis man ønsker å begrense eksponeringen for aluminium kan man unngå å bruke deodorant med antiperspirant på skadet hud og like etter barbering.

(Kilde: Forbrukerrådet)

GRØNT FJES: Disse deodorantene kan du trygt velge. De har fått grønt fjes og inneholder hverken hormonforstyrrende eller allergifremkallende stoffer. 
    
      (Foto: Med tillatelse fra Forbrukerrådet)

GRØNT FJES: Disse deodorantene kan du trygt velge. De har fått grønt fjes og inneholder hverken hormonforstyrrende eller allergifremkallende stoffer.  Foto: Med tillatelse fra Forbrukerrådet

På forsiden nå