FLERE BLIR GRAVIDE: Antallet prøverørsbarn er doblet siden 1999. FLERE BLIR GRAVIDE: Antallet prøverørsbarn er doblet siden 1999. Foto: Frank May/NTB scanpix

Dobbelt så mange prøverørsbarn på 15 år

3,4 prosent av barna som ble født i Norge i fjor, var prøverørsbarn.

Det er gått 31 år siden Norges første prøverørsbarn kom til verden.

Siden den gang har hun fått følge av 32.000 andre barn som ble unnfanget med denne metoden, skriver Dagsavisen, som har hentet ut tall fra Medisinsk fødselsregister.

De siste årene har antall prøverørsbehandlinger ligger stabilt rundt 7000 i året, sier overlege Bente Romundstad ved Spiren fertilitetsklinikk i Trondheim.

— Men vi vet ikke hvor mange som reiser utenfor landegrensene for å få hjelp. Det gjelder særlig enslige, og de som vil ha eggdonasjon, forteller hun.

Fått med deg disse fantastiske bildene?

Andelen doblet siden 1999

Selv om antall behandlinger har vært stabilt de siste årene, har andelen prøverørsbarn blitt doblet siden 1999. Blant årsakene er at flere par sliter med å få barn, flere venter for lenge, og behandlingen er blitt bedre.

— Teknologien rundt prøverørsbehandling og mikroinjeksjon er blitt vesentlig bedre de siste årene. Veien til graviditet er kortere. Nå blir langt flere gravide etter færre forsøk, og man har sluttet å sette inn flere egg. Dermed har flerlingefødslene gått ned, sier Romundstad. (©NTB)

Norges første prøverørsbarn fikk sitt eget prøverørsbarn, les historien her:

Les mer om familie og oppvekst: