Ernæringstest av fiskegrateng: Flere inneholder lite fisk

To av disse får terningkast seks.

UTVALGET: Det er stor forskjell på innholdet av fisk i disse fiskegratengene.  Foto: Erik Helgeneset

Saken oppdateres.

Vi anbefales å spise fisk til middag to-tre ganger i uken. Inntaket bør ligge på 300-450 gram ren fisk i uken. Dette er ikke så vanskelig å oppnå hvis vi velger rene fileter av fisk, men hva hvis vi spiser fiskegrateng?

Hvor mye fisk får vi egentlig i oss når vi spiser fiskegrateng til middag? Er det nok til at det kan kalles for en fiskemiddag? Svaret på dette er at det avhenger helt av hvilken fiskegrateng du velger.

Velger du en fiskegrateng som bare inneholder 20 prosent fisk, skal du spise mye fiskegrateng for at det skal gi deg like mye fisk som en middag basert på rene fiskefileter. Og da kan det fort bli mye salt og kalorier også.

Det er ikke dermed sagt at det ikke er sunt å spise fiskegrateng. Selv de som inneholder lite fisk kan være et greit middagsalternativ. I hvert fall med grønnsaker ved siden av. Poenget er bare at de færreste vil klare å få i seg anbefalt inntak av fisk hvis de kun spiser fiskegrateng som kun inneholder 19-20 prosent fisk.

Opptatt av sunn og næringsrik kost på matbordet i familien? Her er flere tester:

Mer fisk i fiskekaker

I løpet av de siste årene har det skjedd mye på fiskekakefronten. Flere fiskekaker inneholder både 70, 80, og 90 prosent fisk - noe som er veldig bra.

Kanskje er det på tide at det skjer litt produktutvikling når det gjelder fiskegratenger også. Veldig mange av dagens fiskegratenger inneholder nemlig svært lite fisk.

Det som er positivt, er at flere av produsentene har redusert innholdet av salt i sine fiskegratenger.

Sunt og fargerikt tilbehør

Hverken når det kommer til mengde eller næringsinnhold er fiskegratengene du finner i denne testen et komplett måltid for en familie.

De fleste fiskegratenger inneholder minimalt med grønnsaker, men hvis de serveres sammen med en eller flere typer grønnsaker, vil måltidet ikke bare løftes smaksmessig, det vil også være langt sunnere.

Prøv for eksempel revne gulrøtter, dampete aspargesbønner, salat av fennikel og rødløk, ovnsstekte rotgrønnsaker, eller minigulrøtter og salat ved siden av fiskegratengen.

Dette er en ernæringstest, ikke en smakstest. Hele testen finner du hos bramat.no.

Slik har vi gjort testen

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av fiskegratengene i denne testen, har vi sett på fiskegratengenes innhold av protein, salt, og andel fisk. Mye protein, og andel fisk har trukket opp. Mens mye salt har trukket ned. Vi har latt andel fisk telle dobbelt opp.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at den sunneste får terningkast seks og de minst sunne får terningkast tre.

Et produkt som får terningkast seks i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast tre, er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn dem som får høyere terningkast.

Vi har valgt å gi terningkast tre til seks fordi noen av fiskegratengene har såpass lavt innhold av fisk, at vi mener det finnes veldig mange andre middagsalternativer som er vel så sunne. Til tross for dette, er fiskegrateng et helt ok måltid, slik at vi ikke gir lavere terningkast enn tre.

Smak er ikke en faktor i testen.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Testresultater

Findus Fransk fiskegrateng

En av testens vinnere. Høyt innhold av fisk.

TERNINGKAST: 6

Norway Seafoods Fiskegrateng

En av testens vinnere. Bra med fisk og greit med salt.

TERNINGKAST: 6

Findus Matlyst Fiskegrateng

Bra innhold av fisk.

TERNINGKAST: 5

Findus God gammeldags fiskegrateng originalen

Ikke spesielt mye fisk.

TERNINGKAST: 4

Findus Fiskegrateng Familiens

Lite fisk.

TERNINGKAST: 3

Findus Kystens fiskegrateng

Lite fisk.

TERNINGKAST: 3

Norway Seafoods Fiskegrateng

Lite fisk.

TERNINGKAST: 3

Xtra Fiskegatreng

Lite fisk.

TERNINGKAST: 3

First Price Fiskegrateng

Ikke spesielt mye fisk og protein.

TERNINGKAST: 3

Findus God Gammeldags Fisekgrateng smårettbacon

Ikke spesielt mye fisk og en del salt.

TERNINGKAST: 3

Artikkelen er levert av Bramat, en uavhengig kunnskapsbedrift som driver nettstedet bramat.no og har rådgivende tjenester innen kosthold, trening og helse.

På forsiden nå