Ernæringstest av pepperkaker: Mye sukker og kalorier

Sjekk hvilke pepperkaker som kommer best og dårligst ut.

UTVALGET: To av disse får terningkast to.  Foto: Erik Helgeneset

Saken oppdateres.

Vi spiser ikke pepperkaker fordi det er sunt. Kanskje ikke fordi vi syns det er så fryktelig godt heller, men det er hyggelig. Det er vel få ting som gir så julestemning som pepperkaker, selv de du kjøper i butikken som står fremme på jobben og alle andre steder.

Tykk av pepperkaker?

Så hva om du er en av dem som tar deg en pepperkake hver gang du går forbi et pepperkakefat? Kanskje flere dager i uken fra slutten av november og langt ut i desember? Da kan det fort bli en del ekstra kalorier, fett og sukker.

Spiser du ti pepperkaker om dagen – noe som egentlig er ganske lett å få i seg – får du i deg 300 kalorier ekstra. Dette er like mye som en liten lunsj, men metter langt dårligere fordi pepperkaker inneholder lite fiber og protein.

Men selvfølgelig skal vi spise pepperkaker nå som det er jul. Det gjelder bare å begrense inntaket.

Opptatt av sunn og næringsrik kost på matbordet i familien? Her er flere tester:

Fri for palmeolje

For noen år siden var det mange pepperkaker som inneholdt palmeolje. Dette er hverken bra for miljøet eller helsen. Palmeolje er nemlig rik på en mettet fettsyre som heter palmitinsyre, som er svært kolesteroløkende.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenlignet næringsinnholdet i ferdige pepperkaker som er å få kjøpt i de største matvarekjedene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av energi, sukker, salt og mettet fett. Mye energi, mettet fett, salt og sukker har trukket ned. Ettersom ingen av pepperkakene kan sies å være sunne, har vi ikke gitt høyere terningkast enn fire.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Testresultater

Berthas Pepperkakehjerter økologiske

Mindre kalorier, mettet fett og sukker enn de andre typene.

4

Berthas Pepperkakefigurer

Mer mettet fett enn de andre, men mindre kalorier, sukker og salt.

4

Berthas Bertil pepperkaker

Mer mettet fett enn de andre, men mindre kalorier, sukker og salt.

3

Bjørken Pepperkaker

En del kalorier, mindre sukker og mettet fett enn taperne.

3

Berthas Pepperkaker

En del kalorier, mindre sukker og mettet fett enn taperne.

3

Sætres beste Peppekaker

Mye sukker.

2

Sætre Figurbakte pepperkaker

Mye sukker og mer mettet fett enn vinnerne.

2

Hele testen finner du hos bramat.no.

Artikkelen er levert av Bramat, en uavhengig kunnskapsbedrift som driver nettstedet bramat.no og har rådgivende tjenester innen kosthold, trening og helse.

På forsiden nå